Úszás

3 órája

Virth Balázs úszó, mesteredző szerint Kecskemét pozitív példa az országban az úszásoktatás terén

Virth Balázs járt szerdán Kecskeméten. Az úszó mesteredzőt és feleségét a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője, Ivkovicné Béres Tímea fogadta, aki körbevezette őt a Kecskeméti Fürdőben. A nagyra tartott szakembert látogatásáról és az úszásoktatásról kérdeztük.

Vizi Zalán

Virth Balázs szerdai látogatása során a Kecskeméti Fürdőben találkozott a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, Ivkovicné Béres Tímeával, illetve a Kecskeméti Sportiskola úszó szakosztályának vezetőjével, Poczó Elemérrel. Látogatása egy kosárlabda mérkőzésnek volt köszönhető, de ezt összekötve meglátogatta a kecskeméti úszó palántákat is. – Ivkovic Stojant régóta ismerem még kosárlabdás berkekből, ő hívott meg Kecskemétre. Ez tökéletes alkalom volt arra, hogy meglátogassam a Kecskeméti Sportiskola úszó szakosztályát, illetve örömmel fogadtam el a meghívást a felnőtt kosárlabdacsapat mérkőzésére is – mondta Virth Balázs, aki élőben tekintette meg a szerdai Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét – Sopron KC kosárlabda mérkőzést.

Virth Balázs, Ivkovicné Béres Tímea, Poczó Elemér, úszás, Kecskemét
A képen (balról-jobbra): Ivkovicné Béres Tímea, a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője, Virth Balázs úszó, mesteredző és Poczó Elemér, a Kecskeméti Sportiskola úszó szakosztályának vezetője
Fotó: Vizi Zalán

Virth Balázs elismerően beszélt a helyi egyesületek együttműködéséről

Virth Balázs nem először járt Kecskeméten, és a helyben folyó szakmai munkáról, ami az úszásoktatást illeti, nagyon jó véleménnyel van. – Edzőtáborozni is jártunk már korábban Kecskemétre, illetve a kisfiam is úszott itt a Sportiskolában. A KESI úszó szakosztályának vezetőjét, Poczó Elemért is jól ismerem. Itt az Úszó Nemzet Programból rengeteg gyereket tudnak beintegrálni az egyesületbe, ez országos szinten is kiemelkedik – mondta az elismert edző. – Kiváló az együttműködés a Sportiskola és a Bácsvíz KVSC között, ez is követendő példa, hiszen más városokban a különböző egyesületek ahelyett, hogy támogatnák a közös munkát, versenyt űznek egymással. Kecskemét pozitív példa az úszásoktatás terén – mondta Virth Balázs, majd hozzátette, az is fontos, hogy a különböző vízi sportágakkal is jó a helyi együttműködés. Anno Faragó Kamilla például úszással kezdte, de edzője javaslatára vízilabdára váltott és a kecskeméti sportéletet képviselve tagja volt a párizsi olimpián a női vízilabda-válogatottnak.  

Virth Balázs mesteredzőként számos tanítványát juttatta el a legmagasabb szintre. Szerinte ahhoz, hogy egy úszó megvalósítsa álmát és eljusson világversenyekre, olimpiára, mindenekelőtt alázatra és szorgalomra van szüksége. – Általában serdülőkor környékén derül ki, hogy kinek milyen jövője lehet az úszásban. Gyerekkorban korai erről véleményt alkotni, de ha valaki kitartó és szereti ezt csinálni, megtalálhatja a számítását ebben a sportban – nyilatkozta Virth Balázs.

Virth Balázs szerint reális eredmények születtek a párizsi olimpián

Mesteredzőként értékelve a helyzetet Virth Balázs elégedett a párizsi olimpia eredményeivel. – Mindent összevetve, az aranyak, az érmek és a pontszerző helyek számát nézve, úgy gondolom, hogy reális az, ahol a magyar úszósport jelenleg áll a világtérképen. Sőt, a párizsi olimpián szerintem a magyar úszók, nyíltvízi úszók kiválóan szerepeltek, nehéz lesz ezt a jövőben felülmúlni – értékelt Virth Balázs, majd hozzáfűzte, bízik benne, hogy az Úszó Nemzet Program még több gyereket tud bevonzani az úszásba, ugyanis a mai ingerfüggő világunkban egyre nehezebb rávenni a gyerekeket a monoton mozgásra, pedig pont emiatt különösen nagy jelentősége van ennek.

Virth Balázs a párizsi olimpiát is sikeresen zárta, tanítványai közül a legjobb eredményeket Milák Kristóf érte el. Jelenleg Márton Richárd, Zombori Gábor, Telegdy Ádám, Verrasztó Dávid, Veres Laura, illetve decemberi visszavonulásáig Telegdy-Kapás Boglárka alkotja Virth Balázs csapatát. – Elsősorban Zombori Gábort és Márton Richárdot emelném ki, akikkel Eb-érem a cél. Ezt már elérték, de a következő négyéves ciklusban is ez a tervünk, illetve az, hogy vb-n és olimpián döntőbe kerüljenek. Bogival pedig az a célunk, hogy szépen zárjuk le a pályafutását decemberben – tekintett előre Virth Balázs.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában