Labdarúgás

2 órája

Váics Olivér letette a névjegyét

Tavaly ezüstérmet szerzett a Nemesnádudvar a vármegyei másodosztályú bajnokság Déli csoportjában, a 2024/25-ös idényben kilenc forduló után az élen áll, ráadásul százszázalékos teljesítménnyel. Ehhez természetesen kellett az, hogy a 9. fordulóban legyőzze a Mélykút csapatát, a csapat legyőzéséhez pedig nagy szükség volt egy fiatal játékosra, Váics Olivérra, ugyanis az ő mesterhármasával győzött a Nádudvar Mélykúton. Eddig nem sokan ismerték, most azonban sokan megjegyezték a nevét.

Vincze Miklós

A nyolc forduló után százszázalékos Nemesnádudvar a hétvégén a Mélykút vendége volt. Esélyesként léptek pályára, ugyanakkor tudták, hogy nehéz meccs vár rájuk, a Mélykút évek óta bizonyítja, hogy bárkinek meg tudja nehezíteni a dolgát. Ezúttal az 54. percig tartották magukat a hazaiak, akkor ugyanis megszerezte a vezetést a Nádudvar, Váics Olivér révén. A tizenkilenc éves játékos aztán a 74., majd a 85. percben is betalált, rajta kívül pedig más senki, így az ő mesterhármasával győzött a Nemesnádudvar, tulajdonképpen kijelenthető, hogy minden gólja egy pontot ért ezen a hétvégén.

Váics Olivér, labdarúgás, bajnokság
Váics Olivér (kék mezben) a Dusnok elleni ifi-mérkőzésen
Fotó: Kovács Flóra

Kérdésünkre elmondta, hogy nem ez volt az első mesterhármasa a pályafutása során. – A tavalyi szezonban a Jánoshalma ifi csapata ellen szereztem meg az első mesterhármasomat, tehát a hétvégén a Mélykút ellen szerzett mesterhármason volt a második – jelentette ki. – Utóbbinak az értékét növeli, hogy a Jánoshalma ellen még az ificsapat tagjaként szerepeltem, a Mélykút ellen viszont már a felnőttben, tehát felnőtt labdarúgóként ez az első mesterhármasom. Az eredeti posztom támadó középpályás, ott érzem magam a leginkább otthon, de mint a hétvégén, a Mélykút elleni meccsen kiderült, a pálya szélén is ki tudok bontakozni.

Váics Olivér örömmel tekint vissza a három gólra

– Az 54. percben egy kontra támadásunk végén Harsányi Martin ívelte a 16-oson belülre a labdát, engem üresen talált a passza, és fejjel sikerült betalálnom a kapuba körülbelül hat méterről. A következő gólomat a 74. percben szereztem, szintén egy kontrából, Schaffer Ádámmal a gólig játszottunk ki egy kettő a kettő elleni szituációt. Az utolsó gólomig már nem kellett sokáig várni, a 85. percben középpályáról érkezett egy jó passz Schmidt Endrétől, ezt követően két embert kicseleztem és kapuig gyalogoltam a labdával.

Arra a kérdésre, hogy hogyan kerül valaki Törökszentmiklósról Nemesnádudvarra elmondta, hogy ő nem Törökszentmiklósról került el Bács-Kiskun megye déli részére, hanem eredetileg onnan került el Törökszentmiklósra, és a közelmúltban vissza.

– Születni Pécsen születtem, de tíz éves koromig Baján éltem családommal. Akkor jött egy négy éves kitérő, majd visszaköltöztem Bajára a tanulmányaim miatt. Ami pedig a labdarúgó pályafutásom jelenlegi szakaszát illeti, másfél éve igazoltam Nemesnádudvarra.

A Nádudvar előtt megfordult a Mezőtúr, a Törökszentmiklós és a LUA Baja csapatában is.

– A Mezőtúri AFC csapatában kezdtem a pályafutásomat, innen igazoltam Törökszentmiklósra, ahonnan idővel visszakerültem Mezőtúrra. A hazaköltözésemtől kezdve a LUA Baja csapatában játszottam, ezt követően kerültem Nemesnádudvarra. Szinte mindegyik állomáshelyemen voltak illetve vannak olyan edzők, akikre örömmel gondolok, mert sokat kaptam tőlük. Lázár Miklós az első edzőm, akit örömmel idézek fel, ő Törökszentmiklóson nagyon sok mindenre megtanított és a fejlődésemben jelentős szerepet játszott. Baján Orbán Tamás kezei alatt csiszoltam a technikai képességeimet és ő kísért el egészen felnőtt foci kapujáig. Ő az utánpótlás-nevelésben komoly tapasztalattal rendelkezik, ezért is tudtam tőle nagyon sokat tanulni. A nádudvari ifiben aztán Jagicza Tibor lett az edzőm. Az ő csapatában értem el az első nagyobb sikeremet a tavalyi szezonban, hiszen a Déli csoportban megnyertük az U19-es bajnokságot. Vele a kezdetektől fogva nagyon jó kapcsolatot ápolunk egymással a pályán és a pályán kívül is. Az ő segítségével tudom kihozni magamból a legtöbbet, ami nem kis részben az ő taktikai instrukcióinak is köszönhető.

Váics Olivér tehát tavaly még a Nemesnádudvar U19-es csapatát teljesítette, és az idei, a 2024/25-ös szezonban került a felnőtt kerethez. Érdekesség, hogy a korábbi csapataiban nem a gólszerzés volt az erőssége, Nemesnádudvaron viszont tavaly – ifistaként – 18 gólt szerzett, az idén pedig már tíz találatnál jár. – Tulajdonképpen az edzőmnek köszönhetem ezt az előnyös változást, ugyanis az ő segítségével találtam meg a nekem leginkább fekvő pozíciót, ezáltal kezdtem meg a gólok termelését.

Mindezek fényében aligha meglepő, hogy az ifjú játékos, aki civilben egyébként egyetemista – elsőéves a Budapesti Műszaki Egyetemen, a villamosmérnöki Bsc szakon – remekül érzi magát a jelenlegi csapatában.

– Weiner Alex barátommal nagyon könnyen beilleszkedtünk mind az ifi, mind a felnőtt csapatba, amiben nagy szerepet játszott a jó csapatközösség. Azt nem tudom, hogy mire leszünk képesek az idei szezonban, a jóslás meg végképp nem a kenyerem, a célunk viszont egyértelmű most már: megnyerni a bajnokságot. Remélem a hátralévő meccseken is segíthetem a csapatot célunk elérésében.

Jagicza Tibor, aki tavaly a bajnokságot nyert Nemesnádudvar U19-ben volt Váics Olivér edzője, örömmel vállalkozott az ifjú labdarúgó jellemzésére.

– Olivér egy karakteres játékos. Intelligens, technikailag jól képzett, jól lát a pályán és megvan benne valami, ami nagyon fontos ebben a sportágban: mindig tud valami váratlant húzni. Ez lehet egy csel, egy ütempassz vagy akár egy támadásbefejezés is. Legyen akár irányító akár támadó, nagy hasznára van a csapatnak, de középső védőként is játszott már, és ott is helyt állt. Egyébként nem csak a pályán, hanem azonkívül is csapatember. A tavaly szerzett ifjúsági bajnoki címünkben elévülhetetlen érdemeket szerzett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában