Bugac

Tegnap, 13:50

Mihók-Juhász Barbara első sakkolimpiáján szerepel – videóval

Javában zajlanak a 45. nyílt, illetve a 30. női sakkolimpia küzdelmei Budapesten, ahol magyar versenyzőkért is szoríthatnak a sportág szerelmesei. Bács-Kiskun vármegyét Mihók-Juhász Barbara képviseli, aki Bugacon ismerte meg a sakk szépségeit, hogy onnan első olimpiájára is eljusson.

Nyitray András

Mihók-Juhász Barbara hosszú évek küzdelmei után került be idén nyáron a magyar válogatott keretébe, amire már 2022-ben is nagyon vágyott. Akkor csalódás volt számára, hogy nem valósult meg az álma, de az élet maximálisan kárpótolta, hiszen ezt követően várandós lett, megszületett ma már másfél éves kislánya. Ugyan a családi örömök miatt hosszabb időt hagyott ki, de a sakkolimpiai álomról nem mondott le, amit be is teljesített. A felkészülés során minden segítséget igyekezett igénybe venni, hogy minél eredményesebb legyen. 

sakkolimpia, Mihók-Juhász Barbara, Sakk, Bugac,
Mihók-Juhász Barbara a sakkolimpia egyetlen vármegyei versenyzője
Fotó: Kovács Péter

– Tavaly volt egy elnökségváltás a szövetségben, így a válogatott keret kicsivel később állt össze. Az A és B válogatott is viszonylag későn lett meg. Volt verseny a helyekért, de nem csak az olimpiára szólt ez, hanem az adott versenyen is eredményesnek kellett lenni. Egy-egy eseményen sok tényező befolyásolja a jó szereplést, de az olimpián a formaidőzítéshez nagyon meg kell válogatni azt, hol szerepel az ember előtte, hogy ez jól jöjjön ki. Az én szempontból ez annyira nem sikerült, mert kihagytam majdnem egy évet, miután kisbabám született. Nehezebben ment a visszarázódás, a több napos versenyekkel, több órás partikkal járó fizikai állóképességet visszaszerezni. Júliusban kezdtem el sport coach segítségét igénybe venni, Barna Tamás ajánlotta fel a csapatoknak segítségét. Fel is kerestem, s mivel ő is sakkozik amatőr szinten, tudott azonosulni a problémáinkkal. Sokat kamatoztattam a foglalkozásokból a verseny során is napi szinten kapcsolatban vagyunk, támogató közeget adott, amire nagy szükségem volt, hálás is vagyok érte – mondta Mihók-Juhász Barbara.

Mihók-Juhász Barbara első sakkolimpiáján szerepel, aminek különös plusz töltetet ad az is, hogy hazai rendezésű a verseny. Nem titkolja, az első forduló előtt nagyon izgult, folyamatosan azon volt, hogy az ezzel járó nyomást valahogy ledobja magáról.

– Az első fordulóig hihetetlen volt, hogy olimpián veszek részt. Amikor leültem a mozambiki ellenfelemmel szemben, rettenetesen izgultam, hiába készültem taktikai, illetve mentális téren maximálisan az eseményre. Tudtam, hogy ez most nagyon nagy dolog, de igyekeztem ettől elvonatkoztatni, úgy tekinteni rá, mintha otthon kellene megoldanom egy feladatot. Félre akartam tenni a nyomást, főleg azért, mert az első forduló mindig nagyon kritikus tud lenni, az eredmény az egész verseny hangulatát képes befolyásolni. Amikor éreztem azt, hogy ezt le tudtam dobni magamról, el is kezdtem egyre jobban játszani – mondta Mihók-Juhász Barbara.

Ami az eddigi szereplését illeti, nem elégedetlen. A női B válogatott tagja, igyekszik minden fél pontot megbecsülni, amire a csapat szempontjából később nagyon szükség lehet majd. Az eddigi ellenfelei ellen nagyjából azok az eredmények születtek, amiket ő is várt.

– Öt fordulót játszottam eddig, a legutóbbi fordulóban egy sokkal erősebb francia versenyzőtől kaptam ki. Ők mindig ott van a legjobbak között, más szintet képviselnek, abszolút esélyesek voltak, ami ki is jött. A többi partiban elégedett voltam a játékommal, mindig kerestem az aktivitást, agresszív voltam, ez végül ki is fizetődött. Volt két taktikai remim hasonló erősségű, vagy kicsivel erősebb ellenfelekkel szemben, én úgy vagyok vele, hogy minden fél pont számít a csapat szempontjából. Erőltetni nem akarok túlzottan semmit, a lényeg, hogy fogjunk minél több pontot. Papíron gyengébb játékosok ellen is játszottam, ebben az esetben mindig figyelni kell arra, hogy az élő pont ne tévesszen meg. Az egyik ellenfelem például női nagymester, aki 2300 feletti élő ponttal is rendelkezett, de mostanság kezdett ez el csökkeni. Hullámzó meccset játszottunk, de a bástya végjátékot végül megnyertem, a kritikus pillanatokban higgadt tudtam maradni, aminek örültem – mondta eddigi szerepléséről.

A sakk az egész család életét meghatározza

Családi projekt az olimpia, hiszen Barbara férje, Mihók Olivér nagymester, egyben edzője is. Mivel másfél éves kislányuk, nagyon jól meg kell szervezni azt, ki van vele, az olimpia alatt jellemzően Olivér van mellette. A verseny alatt viszont igazi családi projektté vált Barbara támogatása, hiszen a nagyszülők is teljes mellszélességgel vesznek részt ebben.

– Amikor végzek egy partival, akkor először megnézem az élő közvetítést utólag. Vacsora után, amikor felérek, akkor pedig a számítógépes elemzővel vesszük végig a partit. A férjem sajnos nincs velem, hiszen a nagyon sokat segítő nagyszülők mellett, ő is a kislányunkkal van, így többnyire írásban, rövidebben szóban tudunk beszélni. Azokat a pontokat vesszük elő, amik a kritikus pillanatok, akár jól oldottam meg, akár elrontottam. Főleg az időzavar a téma, mert sajnos sok esetben ezzel gondom akad, többet gondolkozok egyes állásokban, mint kellene. Ezen is igyekszem javítani. A kislányunkra napközben, hogy maximálisan tudjak készülni, gyakorlatilag a teljes család vigyáz megosztva, így ez tényleg egy teljes összefogás most értem. Már a felkészülési időszakban is nagyon sokat segítettek a nagyszülők, nélkülük ezt nem tudtuk volna megoldani, amiért nagyon hálás vagyok – mondta Mihók Juhász Barbara.

Megvannak a tervei a jövőre nézve is, már az olimpia utánra, szeretne ugyanis nagymesteri címet szerezni. Ez nem lehetetlen, de természetesen a család az első.

– Most az olimpia után lesz egy kis szünet, utána elindul a csapatbajnoki szezon. Emellett versenyezni külön nem hiszem, hogy fogok, leghamarabb jövőre. Célom a női nagymesteri cím elérése, ami nem lehetetlen. Próbálok arra még összpontosítani, meglátjuk, hogyan alakul a dolog. Hosszú folyamat lesz, de nem elérhetetlen cél – zárta gondolatait Mihók-Juhász Barbara. 

Bugacról indult

Bár Mihók-Juhász Barbara már a fővárosban él, de még ma is bugacinak vallja magát. Nagyon sokat köszönhet szülőfalujának, ahol Juhász Károly szerettette meg vele a sakkot. Az ő halála után Lantos Pál tanította a fiatal tehetséget. A 29 esztendős sakkmester számos eredménye közül arra a legbüszkébb, amikor 18 évesen csapattársával, Varga Melindával megnyerték az ifjúságicsapat-Európa-bajnokságot. Előtte magyar női csapat nem nyert még ilyen versenyt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában