Labdarúgás

2024.08.23. 07:00

A Solt újra az első osztályban indul

Egy csapattal bővült tavalyhoz képest a vármegyei első osztály mezőnye, a tavaly a vármegyei másodosztály Északi csoportjában bajnoki címet nyert Solt ugyanis ősztől a vármegyei első osztályban indul. Solton sokat dolgoztak annak érdekében, hogy a csapat múltjához méltó legyen a visszatérés a legmagasabb vármegyei ligába.

Vincze Miklós

Ünnepi pillanatoknak nem voltak, nincsenek híján a Solti FC háza táján ezen a nyáron, ráadásul saját maguknak teremtették meg ezeket az ünnepi pillanatokat. Június elején ünneplésre adott okot, hogy a csapat megnyerte a vármegyei másodosztályú bajnokságot. Nem sokkal később újabb ünneplésre adott okot az is, hogy a csapat nevezését elfogadták a vármegyei első osztályba, de nem csak a nevezés elfogadása volt ünneplésre méltó, hanem az is, hogy Solton a háttérfeltételeket tekintve is minden adott volt ahhoz, hogy újra a vármegyei első osztályba adja be a nevezését a klub.

Solti FC, vármegye I, labdarúgás
A Solt csapata a felkészülés során
Forrás: Beküldött fotó

Közeleg még egy ünnepi pillanat – ezen a hétvégén érkezik el –, amikor tizenkét hosszú esztendő után újra vármegyei első osztályú mérkőzést játszik a csapat. A Solt ugyanis utoljára a 2011/12-es bajnokságban szerepelt a vármegyei első osztályban. Akkor meglehetősen dicstelenül búcsúzott, pedig az előző évben, 2010/11-ben ugyanott még bajnoki címet szerzett. Tizenkét évet kellett tehát várni arra, hogy ezen a hétvégén, Kalocsán újra vármegyei első osztályú meccset játsszon a Solti FC.

Facskó József számára, aki az elmúlt idényben játékos-edzőként vezette az aranyéremig a csapatát, némileg felemás ünnep lesz az első bajnoki, hiszen immáron csak a kispadról fogja tudni segíteni a gárdát.

– Rendkívül izgatott vagyok a bajnoki rajt előtt, azt azonban el kell mondanom, hogy furcsa érzések kavarognak bennem amiatt, hogy immáron csak a pályán kívülről várom a szezont – jelentette ki Facskó József. – Az viszont engem is kíváncsisággal tölt el, hogy mire leszünk képesek.

Hogy minél többre legyenek képesek, annak érdekében tettek a nyáron eleget, szinte amennyit csak bírtak, amennyit csak lehetett.

– Én az egy évvel ezelőtt elkezdett munkát próbálom folytatni, immár egy magasabb osztályban, amihez természetesen meg kellett erősíteni a keretet. Az, hogy ez mennyire sikerült és hogy mire lesz elég, majd a bajnokságban fog derülni – jelentette ki a szakvezető. – Dolgoztunk keményen szinte az egész nyáron, a srácok rendesen beletették magukat a munkába. Viszonylag korán, július 9-én kezdtük meg a felkészülést, amely során volt hetente egy hosszútávú futás – amit otthon végeznek el a srácok –, három edzés, valamint egy edzőmeccs. Ismétlem azt, hogy ebből a keretből mit lehet kihozni, az őszi szezon végén lehet majd megmondani. Merőben új helyzet ez a számunkra, új osztályban fogunk szerepelni egy jelentősen megújult csapattal. Be kellett illeszteni az újakat is, volt ezzel is feladat bőven, ám a játékunk alapelvei nem fognak változni a vármegye kettes szezonhoz képest. Azzal tisztában vagyunk, hogy az első osztályban egészen más sebességre, jobb erőnlétre lesz szükség, hiszen itt jóval tempósabbak a meccsek. Taktikailag is fejleszteni kell a keretet, bővíteni a taktikai fegyvertárat, valamint a felállási forma is módosult az új játékosok érkezésével.

Kapus posztra érkezett Cseresnyés Alex Tordasról. Belső védőt is igazoltak a soltiak, a korábban Sárosdon szerepelt Paget Olivér személyében. A középpályára három játékos érkezett, kettő, Kiss Patrik és Bartja Roland Kaskantyúról, Horváth Máté pedig Bölcskéről tette át a székhelyét Soltra. A támadó szekciót is megerősítették, oda érkezett az Akasztóról házi gólkirályként távozó Boldizsár csapata, Ceglédről pedig László Tamás.

Bár Facskó József a játékosainak kiadta az utasítást, hogy csakis magukkal foglalkozzanak, ne az ellenfelekkel, csakis a saját felkészülési mérkőzéseikre koncentráljanak, annak érdekében, hogy semmi se zavarja meg a felkészülést, ő azért természetesen igyekezett tájékozódni. – Igyekeztem megnézni, megfigyelni és felmérni leendő ellenfeleket, hogy minél eredményesebben vehessük fel velünk a versenyt.

Amint az a bevezetőben említésre került, méltatlanul hosszú idő után került vissza a Solt az első osztályba, de Facskó József tisztában van azzal, hogy a gárdának először szinte akklimatizálódnia kell.

– Ennyi idő távlatában Solton mindenki ki van már éhezve a magasabb osztályba, és én nem szeretném, ha egy olyan csapat benyomását keltenénk, aki átszálló jegyet váltott a vármegyei első osztályba. Határozott elképzelésekkel és játékkal érkezünk, amivel meg szeretnénk örvendeztetni a szurkolókat, vezetőket és magunkat is. De két lábban a földön akarunk állni, és tudjuk, hogy csakis lépésről lépésre lehet haladni, mert új érkezőként el kell fogadtatni magunkat az ellenfelekkel és például a játékvezetőkkel is. A szimpátiát pedig csakis alázatos munkával, egységes csapattal, és eredményes játékkal lehet kivívni – jelentette ki.

A csapat ezen a hétvégén debütál a vármegyei első osztályban, mindjárt egy kemény kistérségi rangadóval, hiszen az Anda Kalocsa FC vendégei lesznek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában