Kerékpározás

2024.08.22. 18:58

Két kecskeméti bringásnak is szurkolhatunk a Gran Fondo világbajnokságon – galériával

Az amatőr kerékpárversenyzés legrangosabb megmérettetésén vesz részt Gáspár Levente és Szekeres Péter. A két kecskeméti bringás, akik a Hírös ESC versenyzői, a világkupákon elért eredményeikkel vívták ki a jogot, hogy magukra öltsék a nemzeti színű mezt, és képviseljék hazánkat. A dániai Aalborgban megrendezendő Gran Fondo világbajnokságon több mint 70 ország legjobbjai szállnak nyeregbe augusztus 29. és szeptember 1. között.

Horváth Péter

– A Gran Fondo világbajnokságot a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) szervezi, és a világ legjobb amatőr versenyzői küzdenek meg az amatőr világbajnoki címért, három országúti kategóriában: mezőnyverseny, időfutam és 4 fős csapatverseny. Idén több mint 70 ország 3000 kerékpárosa mondhatja el magáról, hogy nem csak elindult a kvalifikációhoz szükséges Gran Fondo világkupa fordulókon, de a TOP 25 százalékban végeztek. Nekünk sikerült, így kaptunk meghívást a világbajnokságra – mondták a kecskeméti kerekezők.

kerékpározás, világbajnokság, Gáspár Levente, Szekeres Péter
Gáspár Levente és Szekeres Péter
Fotó: Beküldött fotó

Szekeres Péter elmondta, hogy Gáspár Levente 2022-ben volt először Trentoban, Olaszországban, majd tavaly, 2023-ban Skóciában már mindketten kivívták a jogot, hogy időfutamban indulhassanak.

Gáspár Levente korosztályában több alkalommal volt ezüst és bronzérmes a magyar időfutam Országos Bajnokságon, illetve számos országos versenyt nyert időfutam és országúti kategóriában. Nemzetközi szinten időfutam világkupákon sikerült két alkalommal dobogóra állnia (1 arany Törökországban 2023-ban, és 1 bronz Szlovéniában 2024-ben). Szekeres Péter javarészt a mezőny első harmadában szokott végezni, és ő is büszkélkedhet dobogós helyezésekkel. Legjobb nemzetközi eredménye a törökországi Antalyában begyűjtött 2. helyezés, itthon pedig 2021-ben megszerezte az országúti OB cím címet. 

Mindkettejüknek felelős állása van, és amellett edzenek ilyen magas szinten. Mint fogalmaztak, nem könnyű mindig megvalósítani az edzést, de ez priorizálás kérdése: a család és munka után rögtön ott van a sorban a kerékpározás, az edzés és versenyzés, amire sok időt, energiát fordítanak.

A világbajnoksággal kapcsolatos céljukról elmondták, hogy mivel a kategóriájukban 70 induló lesz a világ 50 országából, ezért nehéz megjósolni az eredményt, de szeretnének a mezőny első felében végezni. Talán még fontosabb, hogy magukhoz képest tudjanak jól teljesíteni, és persze élvezni a versenyt. Idén 4 fős csapatversenyben is indulnak a vb-n mint magyar csapat és másik 24 csapattal küzdenek meg egy belvárosi körpályán. Ez újdonság lesz számukra.

A kerekesek a versenyre való taktikai felkészülést, valamint az edzések egy részét közösen csinálják.

Mivel amatőr sportról van szó ezért a finanszírozás önerőből történik, viszont a mostani VB esetében melléjük álltak kecskeméti vállalkozások, akik segítették őket a világbajnokságon való részvételben.

A kecskeméti bringások autóval mennek Dániába, a TT verseny augusztus 29-én, a csapatverseny pedig 30-án lesz.

A két versenyző szerint erőfeszítéseik üzenete az egészséges életmód és az, hogy soha nem késő elkezdeni. Ők 40 éves koruk körül kezdték el a bringázást versenyszerűen. Emellett azt is üzenik eredményeikkel, hogy a kitartás meghozza gyümölcsét, és elérik a kitűzött céljaikat, mivel szinte semmi sem lehetetlen, csak kell hozzá egy jó terv. És persze a tervet végre is kell hajtani. Ők pedig ezen dolgoznak. – Ha ennek eredménye nem a dobogó, hanem az, hogy példánkat mások is követik, már akkor is megérte – vallják a kecskeméti versenyzők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában