Labdarúgás

2024.08.23. 18:42

Akasztón kulcsembereket igyekeznek pótolni

A tavalyi évben a 7. helyen végzett a vármegyei első osztályú bajnokságban az Akasztó. A nyáron átalakult a keret, de a távozókat igyekeztek pótolni, és hetek óta azon dolgozik a vezetőedző és a keret, hogy meg tudják ismételni a tavalyi helyezést, vagy akár javítani is tudjanak rajta.

Vincze Miklós

Ha augusztus derekán, jóval az átigazolások lezárulta után a keret összetételéve kapcsolatban Judák László, az Akasztó technikai vezetője azzal a régi viccfelvezetéssel kezdte volna a keret alakulásáról a beszámolóját, hogy van egy jó meg egy rossz híre, melyikkel kezdje, és a képzeletbeli Akasztó-szurkoló – essünk túl rajta! Felkiáltással – azt javasolta volna, hogy kezdje inkább a rosszal, akkor a távozók névsorának a meghallgatása után egyetértett volna a technikai vezetővel abban, hogy ez valóban igen rossz, sőt, aggasztó hír.

Akasztó FC, labdarúgás
Az Akasztó FC megújult kerete a felkészülés derekán
Fotó: Beniczki Dávid

Pedig sok távozó ugyanis nem volt a nyáron, mindössze négy, ők viszont alapembereknek számítottak az előző idényben, amelynek a végeredményével Akasztón egyébként nem elégedetlenek. Szrenkó István, a csapat vezetőedzője elmondta, hogy a tavalyi 7. hely ugyan egy kis szerencsével lehetett volna jobb is, de a csapat egyrészt kiváló tavaszt produkált, másrészt mind az élcsapatok ellen, mind a szomszédvári rangadókon remekül teljesített. Csakhogy abból a csapatból tehát négyen távoztak, nem is akárkik. Hartára igazolt Varga Milán, aki másfél évet töltött Akasztón, és ebben az időszakban több látványos és fontos gólt szerzett, a mögöttünk álló szezon zárultával az idény legjobbjának is megválasztották a csapattársak. Négy év után távozik Akasztóról Bányai Máté, aki rendre bombagólokkal járult hozzá az akasztói pontgyűjtéshez, ő Soltvadkertre igazolt. Boldizsár Csaba két év után veszi a kalapját. Hogy a ponttermelésben milyen jelentősége volt a csatárnak, arról mindennél ékesebben árulkodik az a tény, hogy mind a 2022/23-as, mind pedig a 2023/24-es szezonban ő volt a csapat házi gólkirálya tizenegy, illetve tíz találattal, ő az ősztől a Solt csapatát erősíti. A tavaly nyáron érkezett Nagy Attila, aki szintén fontos gólokkal segítette a mögöttünk álló idényben az Akasztót, akárcsak Bányai Máté, Soltvadkertre távozott.

Na most ezek után mi lehet vajon a jó hír? 

A jó hír az, hogy megfelelő létszámú és minőségű játékos érkezett Akasztóra a távozók pótlására. 

Érkezett Gémesi János Soltvadkertről, Máthé Dávid Nagyvenyimből, Csányi Dávid és Danó Dominik Hartáról, illetve egy, a Kecskeméti LC-nél töltött esztendőt követően visszatér Akasztóra Márki Bence és Szabó Szabolcs. Őket felesleges bemutatni a szurkolóknak, hiszen nagyon jól ismerik a két játékost. Érkezett még Monorról a Kecskeméti LC korábbi játékosa, a fiatal és tehetséges Fekete András. Bár ő nincs még húsz éves, máris több neves csapat akadémiáján is megfordult, szerepelt a KTE, az Újpest, a Vasas csapatában is. Az előző idényben haza Kecskemétre, és ősszel a Kecskeméti LC színeiben a vármegyei első osztályban szerepelt, a tavaszt pedig már az NB III.-as Monor együttesénél töltötte. Ősztől tehát ő is az Akasztót erősíti, a Kecskeméti TE U19-es csapata elleni felkészülési mérkőzésen már gólt is szerzett. A Soltvadkert együttesétől érkező Gémesi János az előző két szezonban a vadkerti csapat meghatározó játékosává nőtte ki magát, megannyi góllal és gólpasszal járult hozzá a csapata sikereihez. Szintén új igazolás Máthé Dávid, akire az előre játékban számíthat Szrenkó István, a Dunaújvárosban kezdett focizni, majd szerepelt Pakson az utánpótlás csapatokban és a Paks II.-ben is. Tolna vármegyében erősítette még a Dunaföldvár és a Bonyhád együttesét, de Bács-Kiskun vármegyében sem ismeretlen, itt a legutóbb a Hartában szerepelt, az elmúlt szezonban tavasszal pedig a Fejér vármegyei másodosztályú Nagyvenyim együttesét erősítette. Danó Dominik, akire elsősorban szélső védőként számíthat a szakmai vezetés, Hartáról érkezett. Korábban megfordult a Géderlak és a Dunaföldvár együttesében is. Jó hír még a szurkolók számára, hogy Sendula Péter is újra edzésbe állt, aki a tavalyi szezonban az ősz második felét és az egész tavaszt ki kénytelen volt kihagyni. Végül a felkészülés utolsó szakaszában sikerült még egy játékost leigazolnia az Akasztónak, mégpedig Kurucz Dávidot, akinek a személyében immár négyfőssé vált az Akasztón jelenleg futballozó, ex-KLC-s kontigens. 

Arra a kérdésre persze, hogy a rossz hírt, azaz a minőségi játékosok távozását képes-e semlegesíteni az érkező kontingens, azaz hogy valóban jó hírnek számít-e az Akasztó nyári erősítése, majd csak utólag, néhány hónap múlva kapjuk meg a választ, de afelől, hogy Akasztón azon dolgoznak, hogy a csapat lehetőleg csak javuljon a tavalyi megfelelő idényhez képest, senkinek nem lehet kétsége.

– A csapat július 9-én kezdte meg a felkészülést – kezdte a beszámolóját a nyár eseményeiről Judák László, a klub technikai vezetője. – Meggyőződésem, hogy bár valóban jó játékosok távoztak, az érkezők pótolni fogják őket. Sőt, a keret adta lehetőségeknek köszönhetően akár még a csapat karaktere is változhat. Szrenkó István vezetőedzővel egyezik a véleményünk abban, hogy benne van a pakliban, hogy a korábbi években megszokottnál játszósabb csapat lesz az Akasztó. A vezetőedzőnek ugyanakkor nem könnyű a dolga, hiszen minden évben közel féltucat ember cserélődik, és ez jelentősen megnehezíti az edző dolgát. Ami a változásokat illeti. 

Elsősorban a védelmet szerettük volna megerősíteni, pontosabban szilárdabbá tenni, etekintetben örömteli fejleménynek tekintettük, hogy visszatért Márki Bence, aki biztos pontja tud lenni a hátsó alakzatnak. 

Több felkészülési mérkőzést is vívtunk, a Kiskőrössel mindjárt a felkészülés elején kettőt, aztán találkoztunk a Kecskeméti TE U19-es csapatával is, majd a Solttal. Ezek a mérkőzések kiválóan szolgálták a felkészülésünket. Tempós, jó meccseket játszottunk, nem egy esetben sokgólos meccseket, amelyek kiválóan szolgálták a vezetőedző kísérletezését, a különböző felállások variálását, taktikák kipróbálását. Sok tanulsággal jártak a meccsek, sok tapasztalatot sikerült levonni. Reméljük, hogy meghozza a gyümölcsét a nyáron a vezetők által a szervezésben, a háttérfeltételek megteremtésében, a vezetőedző és a keret által pedig a pályán, az edzéseken meghozott erőfeszítés.

Az Akasztó ezen a hétvégén, idegenben kezdi meg a bajnoki szereplését, nem is akárki, hanem a bajnoki címvédő Tiszakécskei LC II. vendégeként. Hazai pályán szeptember elején láthatják a szurkolói az Akasztót, a Bajai LC-t fogadja akkor Szrenkó István csapata.



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában