Labdarúgás

2024.07.18. 07:00

A KTE balhátvédje nem egy megilletődő típus

Édesapja maga is profi futballista volt, így talán kódolva is volt születése után, hogy ő is a labdarúgás felé induljon el. Sosem volt ez kényszer, de vallja, erre a helyzetre fejben is fel kell készülni. Családon belül jó tanácsokat most is kap, ahogy érettebb lett, egyre jobban meg is fogadja ezeket. Kotula Máté izgatottan várja első NB I-es lehetőségét, de egyelőre csak a munkára koncentrál a KTE új játékosa.

Nyitray András

Kotula Máté édesapja, Kotula László eljutott az NB I-ig, a korábbi kitűnő csatár hosszú éveket húzott le a profi labdarúgásban, még ma is aktív, ha teheti. A KTE Kazincarcikáról szerződtetett védője egyelőre a bemutatkozás előtt áll, amit izgatottan vár. 

Kotua Máté, labdarúgás, KTE
Kotula Máté a KTE egyik új felfedezettje lehet
Fotó: Nyitray András

– Édesapám profi labdarúgó volt, a Szolnok történetének meghatározó játékosa ráadásul. Nem arról volt szó, hogy rám lett volna erőltetve ezek után az, hogy futballozzak, de ez teljesen természetesen jött magától. Próbált persze terelgetni, három-négy évesen el is kezdtem. Azt tudni kell, hogy noha Szolnokon születtem, azért mégis borsodinak vallom magam inkább, hiszen az egész családom onnan származik. Nem nagyon lehet minket összehasonlítani, mivel teljesen más típusok vagyunk fizikálisan is. Én magasabb és erősebb vagyok, neki a súlypontja is teljesen máshol volt, inkább a mentális rész hasonló, az egészséges agresszivitás mindkettőnk játékában megvan – mondta Kotula Máté. 

A KTE játékosa is csatárként kezdett, aztán végül a bal oldalon ragadt fiatalon. 

– Én is csatárként kezdtem, nem is ment rosszul, az utánpótlás korosztályokban rendre húsz gól felett zártam egyel idősebbek között is. 13 évesen kerültem a Puskás Akadémiához, ahol három évet töltöttem, a fejlődésemhez ez mindenképpen kellett. Rendszerben dolgoztunk, fizikálisan rengeteget erősödtem. Akkor változott a helyzet, mert egyrészt sokan voltunk erre a posztra, másrészt fizikálisan nem tartottam még ott, ahol kellett volna. Balhátvéd poszton viszont megnyílt előttem egy lehetőség, így kerültem oda, aztán ott is ragadtam – tekintett vissza. 

Kazincbarcikán szúrta ki a KTE

A 22 esztendős játékos kanyargós pályát járt be eddig, mert bár Szolnokon felfigyelt ár az NB I-es Mezőkövesd, a matyóföldiek rendre kölcsönadták, az NB II-ben futballozott Budafokon, Diósgyőrben és Dorogon is azóta. Hol a csapat teljesítménye miatt maradt benne hiányérzet, hol azért, mert nem jutott elég lehetőséghez. Tavaly nyáron Kazincbarcikára igazolása jelentette a fordulópontot, ahol korábbi edzője keze alatt jó évet zárt. 

– Csábi József már Szolnokon is edzőm volt, általa kaptam meg a bizalmat Kazincbarcikán. Tudta, hogy mire vagyok képes, én pedig úgy mentem oda, hogy egy teljesen új fejezetet akarok nyitni. Jól éreztem magam, szinte otthon voltam, ment a játék, gólokat és gólpasszokat is hozzátettem a csapat szerepléséhez. Ennek köszönhetem leginkább, hogy most itt vagyok és megkaptam ezt a lehetőséget a KTE-től. Sokan nem számoltak vele tavaly ilyenkor, hogy most itt lehetek és erre készülhetek, de én mindig hittem magamban, sosem adtam fel, talán a pályafutásom is ezt mutatja – mondta büszkén Kotula Máté. 

A játékos elárulta, sokkal érettebb is lett az évek alatt, így már a családon belüli tanácsokat is sokkal inkább megfogadja. 

– Az apa-fiú kapcsolat, főleg ha az apa nagy játékos is volt, sosem egyszerű. Fejben nagyon erősnek kell lenni ehhez, nekem is idő kellett hozzá, mire ezt a dolgot rendeztem magamban. Nyugodtan mondhatom, a fater egy nagyon kemény figura, nála keményebbel aligha fogok találkozni a pályán. Nyers és őszinte mindig, a pályán is ilyen volt, ebben a makacsságban hasonlítunk is. Nem mondom, hogy nem volt ebből konfliktusunk is akár, de mai fejjel már azt mondom, az esetek 98 százalékában igaza volt. Korosodva sokkal jobban megfogadom a tanácsait, ezt az egyéni dolgokra kell érteni elsősorban.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában