Labdarúgás

2024.07.16. 11:00

Elkezdődött a Gyermekotthonok Európa Kupa döntője Kecskeméten – galériával, videóval

Állami gondoskodásban élő magyar és külföldi fiatalok játszanak a 23. – Kicsik nagy focija mottójú – Gyermekotthonok Európa Kupa döntőjében Kecskeméten hétfőtől csütörtökig. Hétfő este gálaműsorral kezdődött el kupa döntője Kecskeméten az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány szervezésében.

Horváth Péter

A nagyszabású sporteseményre Magyarországon kívül további 6 országból: Szerbiából, Romániából, Bulgáriából, Németországból, Bosznia-Hercegovina és Lengyelországból érkeznek hátrányos helyzetű fiatalokból álló csapatok. 

Gyermekotthonok Európa Kupa döntője, futball
Elkezdődött a Gyermekotthonok Európa Kupa döntője Kecskeméten
Fotó: Horváth Péter

Magyarországot hét gyermekotthon fiataljai képviselik: Debrecen, Tolcsva, Komádi, Kelebia, Kiskőrös, Gönc és Budapest. Az ifjú labdarúgók a Kecskeméti Atlétikai Centrumban kialakított pályákon mérkőznek meg az UEFA szabályainak megfelelően. A győztes csapat érem, serleg, a helyezett csapatok érem díjazásban részesülnek. Valamennyi résztvevő csapat futball labdát valamint ajándékcsomagot is kap. Különdíjban részesül a torna gólkirálya, legjobb játékosa és a legjobb kapus.

A kupát a díszvendég, Farkas Bertalan űrhajós vitte fel a színpadra, aki egy róla szóló, dedikált életrajzi könyvet is felajánlott a majdani nyertes csapatnak. Köszöntőjében kiemelte a sportolni kívánó fiatalok támogatását. Hazánk legendás űrhajósa elárulta, hogy ugyan mérnök lett, de futballista szeretett volna lenni, de nem úgy alakult az élete. Farkas Bertalan arra biztatta az ifjakat, hogy legyen álmuk arról, hogy mivé szeretnének válni az életben.

A Szent István téren tartott megnyitón dr. Salacz László országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, hogy a szervezők ötlete nyomán a rendezvény a vasárnap véget ért futball Európa-bajnokság mintegy folytatásaként valósul meg. Méltatta az alapítvány munkatársainak fáradhatatlan szervezőmunkáját, amivel évről évre megvalósítják az eseményt.

Radics Kálmán, a szervező alapítvány elnöke elmondta, hogy a gondozásban élő fiatalok számára szervezett torna legfőbb küldetése, hogy közösséget hozzon létre az ifjak között, ami különösen fontos számukra, hiszen sokan igen nehéz körülmények közül érkeztek, és ez hiányozhatott életükből. Radics Kálmán ezt követően átadta a három évvel ezelőtt létrehozott Hittel az Állami Gondoskodásért Díjat Sipos László önkormányzati képviselőnek, megköszönve azt, hogy több mint tíz éve segíti az alapítvány munkáját. Sipos László köszönetét fejezte ki, és hangsúlyozta: a bajnokság Kecskemét egyik szimbóluma, és mindent megtesz az önkormányzat a támogatásáért.

Dr. Zsilinszky László, a Belügyminisztérium Gondoskodáspolitikáért Felelős Államtitkárságának kabinetfőnöke köszöntőjében sportszerű, szép játékot, valamint a közösségi élmény megélését kívánta. Utóbbit azért nyomatékosította, mert mint fogalmazott, az állami gondoskodásban élők számára a közösség ha nem is pótolja, de némileg kompenzálja a család hiányát.

A megnyitó után után Retró páholy várta az érdeklődőket, többek között Csepregi Éva, a NEOTON sztárjának előadásában.

A gálaesten részt vett Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó mellett Laczkó Zsolt és Vincze Ottó egykori válogatott játékosok, Gellei Imre korábbi szövetségi kapitány és Őze Tibor, a Budapesti Vasutas Sport Club szakmai tanácsadója.

A kupamérkőzések csütörtökig tartanak, eredményhirdetés csütörtök délben lesz. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában