Díjátadó

2024.08.23. 19:38

Tizenegy települést díjaztak a kecskeméti térségi kiállításon – galériával

Pénteken tartották meg az ünnepélyes díjátadót Kecskemét főterén, a XXVII. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállításon. A szakmai zsűri tizenegy díjat ítélt oda, és megszületett a közönségszavazás eredménye is.

Sebestyén Hajnalka

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület közel három évtizede kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a térség településeinek értékeit, kézműves remekeit és gasztronómiai finomságait megismertesse és megszerettesse. Minden évben megrendezik Kecskeméten, a Hírös Hét Fesztivál keretében a Térségi Kertészet és Élelmiszeripari Kiállítást, melyen számos település részt vesz. A szakmai zsűri díjazza is a települések standjait. A pénteki eredményhirdetésen Hamzáné Lakó Judit, az egyesület titkára köszöntötte a megjelenteket. 

Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás, Kecskemét, díjátadó
Pénteken tartották meg a XXVII. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás díjátadóját
Fotó: Bús Csaba

Helvécia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének különdíját Helvécia Nagyközség Önkormányzata vehette át. A díj odaítélésekor fontos szempont volt, hogy az idei kiállításon is – a településhez hűen – kiemelt szerepe van a szüretnek, a szőlőnek. Mindezek mellett megmutatva sokszínűségüket pékáru, burgonya, szilva, alma, sárgadinnye és különféle feldolgozott termékek, mint levendula kapott helyet. A kiállítás különlegessége, hogy megmutatja azt a széleskörű összefogást és együtt gondolkodást, ami jellemző a település lakóira, városvezetőire. Továbbá jól szemlélteti milyen is amikor egy gazdaember vezeti a községet és a település gazdálkodóit összefogó Gazdakört.

Matkó

Az Agrárminisztérium Vidékfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság különdíját Kecskemét-Matkó városrész kapta. Méltatásban többek között kiemelték: elismerésre méltó az összefogás, amellyel első kiállítóként ilyen nagy számban képviseltették magukat a matkóiak. Kiállításukon megjelent a hagyomány és az innováció, így lehetőségünk volt megannyi tradicionális és közkedvelt hazai termék, tárgyi és szellemi értéket képviselő helyi produktum mellett további előremutató megoldásokkal inspirálódni.

Felsőlajos és Lakitelek

A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat egyik különdíját Felsőlajosnak ítélték oda. Kiállításukban a helyi értékeikre, közösségekre, termelőkre, alkotókra, irányítják a figyelmet, melyet ajánlanak minden látogató figyelmébe. 

A megyei önkormányzat másik különdíját Lakitelek Nagyközség Önkormányzata érdemelte ki. A kiállításon a hagyományos népművelés különböző formáitól kezdve kerti és mezőgazdasági termékeken át egészen a digitális művészetig mutatnak szemelvényeket a lakitelekiek életéből. 

Kunbaracs

A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Közlekedési, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztály különdíját kapta Kunbaracs Község Önkormányzata. Az Árpád-kori falu standja méltón vonultatta fel a helyi termelők és kézművesek portékáinak tárházát. Az eklektikus kiállítás a kerti és a mezőgazdasági termékeken át szemléltette a kunbaracsiak mindennapi életének gyöngyszemeit.

Lajosmizse

A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíját Lajosmizse Város Önkormányzatának ítélték oda. Lajosmizse évek óta sokat tett és tesz az idegenforgalmának erősítéséért. Gasztronómiát és annak művelőit maximálisan támogatja úgy, mint Az Első Fehérasztal Lovagrend rendezvényeit, melyek különböző gasztronómiai rendezvények, ahol a termelők és a fogyasztók kapcsolata erősödik. A helyi termelők kiváló munkájának eredménye többek között a híres citrom, füge és epertermesztés. 

Tiszakécske

A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Tiszakécskei Járási Hivatal különdíját vehette át Tiszakécske Város Önkormányzata. A kiállítása kreatív módon mutatja be a város természeti- és épített vonzerőit. Emellett a kiállítás a városban készített mezőgazdasági- és élelmiszeripari termékeket is megjeleníti ötletes módon a strandjelenetbe csempészve. A Tiszakécskén készült népi iparművészeti kékfestő kelmék, melyek a Kossuth-díjas Kovács Miklós kékfestő mester és lánya Panákné Kovács Mária keze munkáját dicsérik, a pavilont még egyedibbé teszik. 

Bugac

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság különdíját Bugac Nagyközség Önkormányzata nyerte. A település a turisztikai tevékenységeiben kiemelt figyelmet fordít a térség ékköveink bemutatására, különös tekintettel a Kiskunsági Nemzeti Park Bócsa-Bugac törzsterületéhez kötődő természeti értékekre, illetve élőhelyekre. Az elmúlt időszakban új turisztikai attrakciókkal gazdagodott a település. Itt említhető a Puszta Kapuja Információs Központ, valamint az Aranymonostor Látogatóközpont. A fejlődés záloga az együttműködés, amelyhez Bugac Önkormányzatában a Kiskunsági Nemzeti Park kiváló együttműködő partnerre talált. 

Bugacpusztaháza

A Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Vármegyei Igazgatóságának különdíját ítélték meg Bugacpusztaháza Község Önkormányzatának. A Nemzeti Művelődési Intézet által meghirdetett ASzakkör – Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért - program aktív résztvevői. Legutóbb 2 szakkört indítottak el a majd 270 lelket számláló településen, makramé és hímzés szakágban. Ebben az évben a települést bemutató kiállítást is a szakkörök mentén rendezték be.

Tiszaalpár

A Kecskeméti Katona József Múzeum különdíját kapta Tiszaalpár Nagyközség Önkormányzata. Az ősidők óta lakott terület ismert a múzeumi szakemberek számára, hiszen a vidék gazdag régészeti és néprajzi örökséggel rendelkezik. A település bemutatkozó jurtájában kaptak helyet a történelmi hagyományok, az állattartás, a földművelés, a szőlő- és gyümölcstermesztés, a halászat, a kézművesség emlékei, eszközei és termékei. Az egykori halászeszközök és a vesszőfonással készült tárgyak jól reprezentálják a táj és az ember szorosan összefonódó kapcsolatát. A hétköznapok rendjét megtörő ünnepi alkalmak egykori hangszere, a tekerőlant helyi hagyományai figyelemre méltók. 

Nyárlőrinc

A Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának Nagydíját Nyárlőrinc Község Önkormányzata vehette át. A település egy igazi ékkő, amely gazdag történelmi és kulturális örökségével, valamint kiváló mezőgazdasági termékeivel hozzájárul tágabb közösségünk jólétéhez. Évről-évre bebizonyítja, hogy képes megújulni, miközben hű marad hagyományaihoz. Ez a különleges harmónia tükröződik vissza a település minden szegletében. Az ott élő emberek munkája és elkötelezettsége példaértékű mindannyiunk számára. 

Különdíj

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület közönségdíját a legtöbb Facebook-szavazat alapján Helvécia nyerte el.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában