Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület

2024.08.22. 06:50

Megnyílt a 27. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari kiállítás Kecskeméten – galériával, videóval

Szerda délután megnyílt a 27. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás Kecskeméten. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében megvalósuló esemény a térség leggazdagabb térségi seregszemléje. A Hírös Forrás Szökőkút körül felállított standokon 12 környékbeli település mutatja be Kecskemét és a környező a települések értékeit, sokszínű kulturális és turisztikai kincseit, vonzerőit, valamint a helyi és térségi gazdákat, kézműveseket vasárnapig.

Horváth Péter

Hamzáné Lakó Judit, a szervező Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy az agráriumot sújtó nehézségek ellenére a gazdák talpon maradnak, és Kecskemét és térsége 12 települése mutatkozhat be, több mint 100 kiállítóval, kézműves bemutatóval, kulturális műsorral és értékesítővel. Emlékeztetett, hogy a 90 éves Hírös Hét Fesztivál szerves része a seregszemle. 

Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás, citera, Kecskemét
Citerások is felléptek a 27. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállításon
Fotó: Bús Csaba

Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium közös agrárpolitika végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára megnyitó beszédében méltatta a rendezvényt, kiemelve, hogy az kiváló alkalom, hogy a vevő megismerje a termelő portékáját, és beszélgessenek egymással. A seregszemle arra is kiváló, hogy az önkormányzatok bemutatkozzanak. A helyettes államtitkár kifejtette, hogy a kiállításon látható, hogy milyen kiváló termények és termékek születnek még az aszályos időszakban is. Köszönetet mondott a gazdáknak azért, hogy a nehézségek ellenére is sikerül ellátni a magyar családokat jó minőségű élelmiszerrel, majd a pályázati lehetőségekről szólt Papp Zsolt György.

Elmondta, hogy a kertészet terén hétezer családi gazdálkodót támogattak, melynek köszönhetően valódi technológiai megújulást és fejlődést értek el.

Most pedig a közös agrárpolitika keretében meghirdethető pályázati forrásokhoz hozzáférést tudnak biztosítani: augusztus 13-tól beadható, és szeptember közepéig elérhető az élelmiszeripari fejlesztésekre irányuló támogatási kérelem, ami a kis kézműves gazdálkodók, őstermelők élelmiszeripari fejlesztéseinek megvalósításához nyújt támogatást. A helyettes államtitkár hozzátette, hogy a kormány kiemelt fókusz területét jelenti az élelmiszeripar, és a feldolgozóipar, úgy, mint a kertészet, és az állattenyésztés – az agrárium maga, amire kiemelt stratégiai partnerként tekint a kormányzat.

A megnyitón két házigazda település mutatkozott be: Balogh Károly polgármester Helvéciát, Petrezselyem László alpolgármester Tiszakécskét mutatta be. Ezt követően a két település kulturális csoportja adott műsort.

A rendezvényen szakmai zsűri értékeli a települések által készített installációkat. A zsűri pénteken 16 órakor adja át a kiállító települések számára a rangos, szakmai szervezetek díjait. A Térség lekvárja cím eredményhirdetésére szombaton 16 órakor kerül sor. A díjátadó után, idén első alkalommal Lekvárfőzők Találkozójára várják szeretettel a téma iránt érdeklődőket.

A kiállításon minden nap 17 órától a térség polgármesterei mutatják be településüket, majd néptánccsoportok, citerazenekarok, kamarakórus és táncegyesületek szórakoztatják a kilátogató közönséget. Műsort ad többek között a Bugaci Tanyaszínház, a Fantasy Dance Company Tánc Sport és Légtornász Egyesület, a Szentkirályi Tánccsoport, a Bund Barátok Zenei Klub.

Idén sem marad el a nagy népszerűségnek örvendő Térségi Gasztrohét, amelynek keretében a nagyközönség megismerkedhet a térség ízeivel. Az adott napon bemutatkozó települések hagyományos ételeikből, desszertjeikből jótékonysági vacsorára várják a látogatókat a kulturális műsorok után 19 órától a Hírös Forrás szökőkútnál.

Különleges bemutatókat, foglalkozásokat is tartanak a seregszemlén.  Lajosmizse faházánál ékszert készíthetnek, a nyárlőrinci standon az Őszifény Nyugdíjas Klub és Hagyományőrző Egyesület tésztakészítési bemutatóját tekinthetik meg, Szelesné Kása Ilona ökoprint élményfestésen vehetnek részt Lakiteleknél, a bugaci Aranymonostor Látogatóközponttal virtuális sétát tehetnek a XII. századi Pálmonostora település utcáin VR szemüveggel, valamint Kunbaracs faházánál Pap Márta népi nemez készítővel nemezelhetnek az érdeklődők.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában