Országjárás

2024.05.29. 15:43

Szekeres Pál: A sport egy olyan nemzeti érték, ami mindenkié – galériával

Sportoló Nemzet sportszakmai országjárás keretében Baján tartott előadást Szekeres Pál olimpiai bronzérmes, paralimpiai bajnok a közelmúltban a Honvédelmi Sportközpontban. A program célja, hogy a lehető legtöbb embert megismertesse a sport területén az elmúlt 14 évben elért eredményekkel, egyúttal a kormány kikérje a társadalom véleményét és javaslatait a sporttal kapcsolatban a jövőre vonatkozóan.

Márton Anna

Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke házigazdaként köszöntötte a vendégeket. Elmondta, hogy a rendezvényen egy kiadványt vehetnek kezükbe az érdeklődők, amely tartalmazza a 2010 óta elért közös sikereket. Mint mondta, 2010-ben 17 milliárd forint volt a magyar sport költségvetési támogatása, 2024-ben pedig 172 milliárd.

Szekeres Pál, Baja,
Szekeres Pál szerint a sportstratégia megalapozta a fejlődést
Fotó: Márton Anna

Kámánné dr. Bari Bernadett a körzet önkormányzati képviselője beszédében emlékeztetett, hogy márciusban a város szülöttjének, Mészáros Lázárnak, Magyarország első hadügyminiszterének tiszteletére avattak emléktáblát a Honvédelmi Sportközpontban.

– Akkor arról beszéltünk, hogy mi, bajaiak mennyire büszkék vagyunk a történelmünkre és igyekszünk méltó módon ápolni híres elődeink emlékét. Most egy teljesen más téma kapcsán van lehetőségünk találkozni, hiszen a mai alkalom a sportról szól. Ráadásul egy olyan személy előadásában, akinek egyedülálló sportolói életpályája példa lehet mindenki számára. Nagy szükség van ilyen példaképekre, hiszen korunk egyik legnagyobb kihívása a fiatalokkal, gyermekeinkkel megszerettetni a mozgást. Megmutatni nekik a sportban rejlő lehetőségeket, hozzásegíteni őket, hogy egyéni vagy csapatsportokban minél több sikerélményük lehessen, és ezáltal olyan értékeket teremtsenek, amelyekre egész közösségünk, egész Baja büszke lehet – fogalmazott Kámánné dr. Bari Bernadett.

Szekeres Pál, előadás
Sok érdeklődőt vonzott Szekeres Pál előadása
Fotó: Márton Anna

Mint hangsúlyozta, a bajaiak büszkék a történelmükre, ezzel együtt jelentős sporttörténelmükre is. Még ha jelenleg nem is ez jellemzi most Baja életét, abban a városban, amely Hosszú Katinkát, Vereczkei Zsoltot, Faldum Gábort és még sok más kiváló sportolót adott a nemzetnek, mindig lesz igény arra, hogy együtt egyengessék sportolóik útját, együtt szurkoljanak értük és együtt örüljenek a sikereiknek is.

Szekeres Pál szerint a sportstratégia megalapozta a fejlődést

Az országjárás apropóján rendezett sajtótájékoztatón Szekeres Pál hangsúlyozta: a sportstratégiának vannak rövid, közép meg hosszú távon megvalósítandó elemei, ezért mindig fontos visszanézni arra, hogy azokból az elképzelésekből, amiket közösen elterveztünk, mi valósult meg. – Nekem abban a szerencsében volt részem, hogy 2010-2014 között részt vehettem ebben a munkában, amely megalapozta ezt a nagyívű fejlődést: a TAO támogatási rendszer, a kiemelt sportági támogatási rendszer, a köztestületek helyzetbe hozása, a létesítményfejlesztési program, a mindennapos testnevelés. A munkám során óriási csatákat vívtunk a közigazgatáson belül, hogy ezek meg tudjanak valósulni, de hatalmas támogatást kaptunk a sportszférából, a testneveléstanároktól – mondta Szekeres Pál.

Továbbá kiemelte, hogy a sport egy olyan szinten közös ügy, hogy nem érti a kritikus hangokat, azokat, akik általánosságban az egész program fontosságát vitatják. – Az, hogy a TAO támogatásból létesítményfejlesztést, utánpótlás-nevelést lehetett finanszírozni, elképesztő változásokat hozott. Ennek most látjuk a középtávú eredményeit, olyan sportágakban tudtunk előre lépni, nem egyet, kettőt, hármat, hanem egy nagyságrendet, amelyben korábban epizódszereplők voltunk – mondta. 

Az elmúlt 14 évben a TAO forrásból és állami forrásból több száz sportlétesítmény újult meg és jelentős számban épültek újak. Szekeres Pál hangsúlyozta: szükség van a szabadidős sporttevékenység és a diáksport kiemelt támogatására, versenysporton belül szükség van arra, hogy a tradicionális sportágainkban, amiben az olimpián nagyon nagy sikereket értünk el, a jövőben a nemzeti tradícióknak megfelelő eredményeket tudjunk elérni.

– Azt gondolom, hogy nagyon sok múlik azon is, hogy a helyi önkormányzat hogyan viszonyul, milyen preferenciái vannak, mi a koncepciója a sporttal kapcsolatban. Természetesen sokban függ a létesítmény helyzettől, támogatóktól és a szurkolóktól is. Vannak sportvárosok Magyarországon, de azt is lehet látni, hogy vannak olyan települési önkormányzatok, akik nem támogatják a sportot és, ha ennek ideológiai okai vannak, akkor ez komoly probléma. A sport egy olyan nemzeti értékünk, olyan kincsünk, ami mindenkié és mindenki büszke lehet rá – hangsúlyozta Szekeres Pál.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában