Kiállítás

8 órája

Üzbegisztán sokszínű világa elevenedik meg Ujvári Sándor fotóin – galériával

Üzbegisztán sokszínű világa tárul azon érdeklődők elé, akik ellátogatnak a Hungarikum Ligetbe és megnézik Ujvári Sándor fotóművész szombaton nyílt kiállítását a Gálfalvi teremben. Bács-Kiskun vármegye közismert fotóművésze tavaly három hetet töltött a közép-ázsiai országban, hogy 17 fotós társával együtt megörökítse Üzbegisztán történelmi örökségét és bemutassa az üzbég emberek életét.

Vajda Piroska

A Street view along the Silk Road – Ujvári Sándor fényképei Üzbegisztánból című fotókiállítást az üzbég irodalom és kultúra egyik legnagyobb alakjának, Alisher Navoi tiszteletére állított szobor avatási ünnepségéhez kapcsolódva nyitották meg. A kiállító fotóművészt és a vendégeket Lezsák Sándor, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte. 

Ujvári Sándor, Lakitelek, kiállítás
Ujvári Sándor tavaly három hetet töltött a Közép-Ázsiai országban, hogy 17 fotós társával együtt megörökítse Üzbegisztán történelmi örökségét és bemutassa az üzbég emberek életét.
Fotó: Bús Csaba

A honatya felidzéte, hogy az elmúlt évek eseményeinek sodrásában, lendületében jött a lehetőség, hogy Ujvári Sándor fotóművész Sultan Raev, a Turksoy főtitkárának meghívására Üzbegisztánba utazzon. Az ott töltött három hét alatt készült képekből kaphatnak ízelítőt a látogatók a lakiteleki kiállításon. 

– Pillanatképek, amelyek az embert, az emberi arcot, a mosolyt, a szemet láttatják. A szemeket, amelyek a képeken át beszélnek hozzánk. Emberi arcokat, helyzeteket, mozdulatokat látunk Üzbegisztánból a rokon tudatú nép köréből – fogalmazott a Lezsák Sándor, aki abban bízik, hogy előbb-utóbb fotótábor is lesz Lakiteleken, ahová a rokon tudatú népek fotósai jönnek és a Duna-Tisza közi világot fogják fotózni. Olyan képek készülnek majd amelyek tükrözik azt a jövőt, amiért küzdenek Üzbegisztánban és amiért küzdünk itt a Kárpát-hazában. 

A fénykép univerzális, közös nyelv

A fotókiállítást Güler Fedai, a Turksoy Kulturális és Művészeti Osztályának szakértője nyitotta meg. Elmondta, a fényképezés az egyetlen olyan közös, univerzális nyelv, amelyet az egész világon értenek. Az egyik legerősebb módja annak, hogy egy régió és egy nép történetét elmeséljük, bemutassuk összehozva minden nemzetet és kultúrát. Éppen ezért a Turksoy, a türk kultúrát népszerűsítő nemzetközi szervezet rendszeresen szervez találkozót a türk világ fotóművészei számára, azzal a céllal, hogy kulturális hidat építsen a különböző türk népek között. A fotóművészek munkáiban láthatjuk az ország egyedülálló, páratlan természeti szépségeit, történelmi struktúráját, építészetét, a tájakat, hagyományokat és szokásokat.  

A türk világ fotóművészeinek találkozója nagyban hozzájárul az országok közötti baráti kapcsolatok kialakításához lehetővé téve a népeknek egymás jobb megismerését, megértését és szakmai tapasztalatok átadását. 

Ujvári Sándor képei gondolkodásra késztetik a nézőt

A tavalyi találkozó, amelyen Ujvári Sándor is részt vett nagyon fontos lépés a kulturális együttműködés előmozdítására a türk világ és Magyarország között. 

Ujvári Sándor értékes személyisége, kedvessége, eleganciája, toleranciája, társadalmi kapcsolatai és magas művészi értéket képviselő alkotásai tükörképei a két ország barátságának. 

Ujvári Sándor művészetével mély érzelmi kapcsolatot teremt a nézővel, a pillanat és a természet lenyűgöző oldalát ragadja meg kompozícióival, színekkel, miközben gondolkozásra és érzésre készteti a nézőt. Művészetének egyedi nézőpontja és érzékenysége különleges helyre emeli őt a kortárs művészet világában. Fotói rendkívüli módon örökítik meg a hétköznapi pillanatokat mély értelmet adva műveinek – hangsúlyozta Güler Fedai. A szakértő azzal zárta gondolatait, bízik abban, hogy ezzel a kiállítással is elérték azt a célt, hogy a művészeten keresztül tovább erősítették az évszázados baráti-testvéri kapcsolatokat. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában