Előterjesztés

3 órája

Egyházi fenntartásba adná szociális intézményeinek többségét a halasi önkormányzat

A leköszönő képviselő-testület utolsó határozatainak egyike volt, hogy felhatalmazták a polgármestert, kezdjen egyeztetéseket a Halasi Többcélú Kistérségi Társulásnál (HKT) arról, hogy a Szociális Szolgáltató Központ (SZSZK) által működtetett halasi szociális intézmények többségét átadhassák működtetésre a Debreceni Zsidó Hitközséghez tartozó CIVIS Szociális Étkezési Központnak. A halasi önkormányzat indoklása szerint az egyházi fenntartással az intézmények ellátási színvonala jóval felülmúlná az eddigieket, amit az egyházi fenntartóknak a költségvetésben biztosított magasabb normatív támogatás tenne lehetővé.

Pozsgai Ákos

A Halasi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központja jelenleg tizenkétféle szociális szolgáltatást nyújt a halasi kistérségben élő rászorulók számára. A szolgáltatások között van olyan is, amely nem kötelezően ellátandó feladat, ilyen többek között a Családok Átmeneti Otthona. Az elmúlt években a kötelező szociális feladatok (elsősorban a szociális konyha, házi segítségnyújtás, nappali és bentlakásos intézmények) ellátása egyre nagyobb terhet jelent az önkormányzatok jelentős részének, ebben szeretne változást elérni a halasi önkormányzat – derül ki a halasi képviselő-testület elé került előterjesztésből.

halasi önkormányzat, szociális intézmények
Szociális intézményeinek többségét egyházi fenntartásba adná a halasi önkormányzat
Fotó: Pozsgai Ákos / archív-felvétel

Korábban az önkormányzati szociális alapszolgáltatások egyházi intézményeknek való átadását a vonatkozó jogszabályok nem, vagy csak egyedi miniszteri döntés alapján tették lehetővé. 2019 decemberében olyan törvényi változások léptek életbe, amelyek lehetővé teszik, hogy önkormányzatok, társulások feladat ellátási szerződés keretében egyházi intézményekkel együttműködve biztosítsák szolgáltatásaikat.

Az ellátási színvonal indokolja a halasi önkormányzat döntését

A halasi önkormányzat a személyes gondoskodás körébe tartozó ellátásokat a CIVIS Szociális Étkezési Központtal közösen látná el olyan formában, hogy a HKT ellátási szerződést kössön a CIVIS Szociális Étkezési Központtal. Az intézmény Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében végez szociális szolgáltatásokat. Jelenleg az említett vármegyékben több mint 160 ételponton végeznek szociális étkeztetést, népkonyha-szolgáltatást, elsősorban önkormányzatokkal együttműködve. Napi 55 ezer ételt juttatnak el rászorulók részére. Legfontosabb partnereik között szerepel Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és a szolgáltatásban együttműködő partner önkormányzatok.

A fenntartás átadását indokolja, hogy az egyházi fenntartásban lévő intézményrendszer szakmai színvonala jóval felülmúlja az önkormányzati fenntartásban lévő ellátási színvonalat. Ezt nagyban az egyházi fenntartóknak a költségvetésben biztosított magasabb normatív támogatás teszi lehetővé.

A Család- és Gyermekjóléti Szolgálat, illetve Központ az önkormányzati fenntartásba kerülnének

A tervek szerint a szociális alapszolgáltatások keretében a CIVIS Szociális Étkezési Központhoz kerülne át az étkeztetés, a házi segítségnyújtás, a támogató szolgáltatás, a nappali ellátások közül az idősek nappali ellátása, a hajléktalan személyek nappali ellátása (nappali melegedő), a tanyagondnoki szolgáltatás. A szakosított ellátások keretében átadásra kerülő szolgáltatások között lennének az átmeneti elhelyezést nyújtó intézmények: az időskorúak gondozóháza, a hajléktalan személyek éjjeli menedékhelye, az ápolást, gondozást nyújtó intézmények közül az idősek otthona. A gyermekek átmeneti gondozását ellátó Családok Átmeneti Otthona. A családsegítés keretében a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és a Család- és Gyermekjóléti Központ viszont közvetlen a halasi önkormányzat fenntartásba kerülnének.

Az átadás-tervezetben kardinális pontként szerepel a személyi állomány átvétele. Eszerint akik a továbbfoglalkoztatást vállalják, a felmondási idő, végkielégítés, jubileumi jutalom vonatkozásában az SZSZK-nál eltöltött közalkalmazotti jogviszony időtartamát teljes egészében elismerik.

Az átadásról szóló döntést a Halasi Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsa mondja majd ki, addig a társulásban résztvevői többi település önkormányzatának képviselő-testülete dönt a működtetésről szóló átadás tervezetéről.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában