Alisher Navoi

12 órája

Az üzbég irodalom legnagyobb alakja kapott szobrot a Hungarikum Ligetben – galériával

Lantos Györgyi szobrászművész bronzból készült alkotását szombaton avatták fel a Hungarikum Ligetben. Alisher Navoi, az üzbég irodalom és kultúra egyik legnagyobb alakjának tiszteletére emelt szobrot Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár, Avazkhan Tadjikhanov miniszterhelyettes, Aybek Shakhavdinov, az Üzbég Köztársaság magyarországi nagykövete és Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke leplezte le.

Vajda Piroska

Alisher Navoi szobrának leleplezése után Lezsák Sándor házigazda köszöntötte a megjelenteket. Örömét fejezte ki, hogy a Hungarikum Liget (korábbi nevén Lakitelek Népfőiskola) mára eljutott oda, hogy elkészült a keresztény panteon a Szent István-kápolna előtt, amely vértanúinknak, hitvallóinknak, a 20. század mártír sorsú főpapjainak állít emléket. A Kölcsey Ház előtt a nemzeti panteon azon személyiségek előtt tiszteleg, akik sokat segítettek abban, hogy a Hungarikum Liget létrejöjjön. Illyés Gyulától kezdve Sára Sándoron át valamennyi olyan kitűnőség, akik velünk együtt lélegeztek, együtt éltek. Nagyon sokan már az égi hazából nézik, hogy hová jutottunk, milyen küzdelmek várnak ránk. És íme, most már elkészült a hun-türk tudatú rokon népek panteonja is, amely az üzbég polihisztor, költő, történész, tudós, az üzbég irodalom megteremtőjének szobrával vált teljessé. 

Alisher Navoi, Hungarikum Liget, Lakitelek
A bronzból készült Alisher Navoi szobrot szombaton avattak fel a Hungarikum Ligetben.
Fotó: Bús Csaba

Lezsák Sándor beszélt arról a Népfőiskola által kiépített kapcsolati tőkéről is, amelynek alapja a rokon tudat. Hozzátette, a Neumann János Egyetemen formálódik Somfai Kara Dávid és Keskeny Ernő irányításával az a Közép-ázsiai tanszék, amelynek az egyik feladta az lesz, hogy kapcsolatokat hozzon létre a világ más egyetemeivel, hogy a kultúra, a gazdaság területén működtesse azt a rokon tudatot, amelyik a legnemesebb valuta, többet ér mint az euró vagy a dollár. 

Jó döntés volt a Keleti Nyitás

Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár felidézte, hogy tíz évvel ezelőtt a külgazdaság és külügyminiszter, Szijjártó Péter meghirdette a Keleti Nyitás politikáját. Akkor sokan nem értették, miről van szó, mint keres kelet felé egy NATO tag, EU tagország? Az értetlenkedők mára elhallgattak, mert rájöttek, hogy ez valóban egy nagyon okos nyitás volt. – Az azóta eltelt 10 évben nagyon messzire jutottunk a politikai, gazdasági, kulturális kapcsolatok közötti fejlesztésben. Megsokszorozódott a türk államok és Magyarország közötti kereskedelem, a találkozók, a látogatások száma. Meghirdettük a Stipendium Hungaricum ösztöndíj programot, amelyet magyar állam finanszíroz. Üzbegisztán esetében 170 fiatalnak van lehetősége évente, hogy a felsőfokú tanulmányait hazánkban végezze el. Azok a fiatalok, akik itt diplomáztak, később a legjobb "nagykövetei" lesznek a két ország kapcsolatainak. Hosszútávon is erősíteni fogják népeink közötti barátságot, politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatokat – mondta az államtitkár. 

Alisher Navoi, Hungarikum Liget, Lakitelek
Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár
Fotó: Bús Csaba

De nemcsak politikáról, kultúráról van szó, hanem nagyon gyakorlatias gazdasági kérdésről is, hiszen a türk államoknak, Üzbegisztánnak nagyon fontos érdeke, hogy több szállal kapcsolódjon gazdaságilag Európához. Magyaroszágnak pedig az, hogy minél több szállal kapcsolódjon gazdaságilag is a türk államokhoz. Most, a magyar EU elnökség idején mindent megteszünk annak érdekében, hogy a Türk Államok Szervezetét közelebb hozzuk az európai államokhoz – hangsúlyozta Sztáray Péter. 

Alisher Navoi nem csak az üzbég irodalomban foglal el különleges helyet

Avazkhan Tadjikhanov a kultúrális miniszter első helyettese, az üzbég delegáció vezetője arról beszélt, hogy a nagy költő és gondolkodó, neves államférfi Alisher Navoi felbecsülhetetlen értékű alkotói és tudományos örökséget hagyott ránk, amely különleges helyet foglal el nemcsak az üzbég-, hanem a világirodalomban is. Nem véletlen, hogy az üzbég köztársaság elnöke, Shavkat Mirziyoyev közvetlen kezdeményezésére jelentős erőfeszítések történtek az elmúlt években Alisher Navoi gazdag alkotói örökségének mélyreható tanulmányozására, halhatatlan műveinek népszerűsítésére Üzbegisztánban és külföldön egyaránt. A miniszter-helyettes szólt arról is, hogy Alisher Navoi-ról elnevezett nemzetközi közalapítványt azért hozták létre, hogy Navoi műveit idegen nyelvre lefordítsák, magas színvonalú tudományos kiadványokat készítsenek művei népszerűsítésére. 

Elhangzott az is, hogy Alisher Navoi-ról díjat is elneveztek, amit olyan kiemelkedő személyiségek kapnak, akik hozzájárultak a türk világ fejlődéséhez a tudomány, a kultúra és művészet terén. Ez a rangos díj kétségtelenül a türk egység szellemének erősítését szolgálja. 

A miniszter helyettes elmondta, Alisher Navoi szobrai ma már olyan városokban is megtalálhatók mint Tokió, Shanghai, Washington, Moszkva, Minszk, Asztana, Baku, Dushanbe, Osh, Ashgabat. Büszkeséggel tölti el, hogy most már Lakiteleken is van méltó emléke. Ez is egy újabb bizonyítéka Üzbegisztán és Magyarország közötti növekvő és erősödő baráti kapcsolatoknak.

A szoboravatót üzbég vendégművészek, Agócs Gergely etnográfus, népzenekutató és a Dudorások citerazenekar műsora tette még ünnepélyesebbé. 

A szoboravatót követően nyitották meg a Street view along the Silk Road – Ujvári Sándor fényképei Üzbegisztánból című kiállítást, amelyről hamarosan egy külön cikkben számolunk be. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában