Program

2 órája

A fehér bot napján nyílik meg a Lélek-látók kiállítás Kecskeméten

Október 15. a vakok és gyengénlátók nemzetközi napja. A fehér bot napja tiszteletére nyílik meg október 15-én, kedden a Lélek-látók című kiállítás a kecskeméti Katona József Könyvtárban. A megnyitón adják át az ingyenes látásvizsgálaton kiszűrt gyerekek ajándék szemüvegeit.

Sebestyén Hajnalka

A fehér bot napja azzal a céllal jött létre, hogy a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és a gyengén látók sajátos helyzetére. A Lélek-látók című kiállítás is ezt az üzenetet hordozza.

programsoroló, Kecskemét, fehér bot napja
A fehér bot napja alkalmából nyílik meg a Lélek-látók kiállítás Kecskeméten
Forrás: shutterstock.com / illusztráció

Harsányi Zsuzsanna festőművésznek, a Kecskeméti Szent László Lions Club tagjának alkotásaiból nyílik meg a tárlat a Kecskeméti Katona József Könyvtárban október 15-én 17 órakor. Harsányi Zsuzsanna kecskeméti alkotó a látássérüléssel élők előtt tiszteleg munkáival. A megnyitón fellépnek a Katona József Könyvtár kórusa Virág Barnabás vezényletével, zongorán kísér Nemes Dóra és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai: Csáji Hanna, Csáji Noel, Farkas Zorka, Kardos Izabella, Kőrösi Bence és Szőke Karolina. 

A tárlatot Libor Zoltán kultúraszervező nyitja meg.

A fehér bot napja alkalmából adják át az ajándékszemüvegeket

A megnyitó másik fontos eseménye, a jótékonysági akció keretében készült szemüvegek átadása. 2024 szeptemberében és október elején a Kecskeméti Szent László Lions Club ingyenes szemszűrést végzett a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola első és negyedik évfolyamában. Az iskolában elsődleges látásvizsgálaton a védőnő segítségével kiszűrt 15 gyermek szemét a Kuti Optikában vizsgálták tovább és itt készítették el azok számára a szemüveget, akiknek szükségük volt rá. A klub és az optika 12 gyereknek ajánlotta fel, hogy ingyenesen, az általuk választott kerettel elkészítteti, többeknek élete első szemüvegét. 

Fontos a látás védelme 

A Lions-mozgalom egyik prioritása a látás védelme, melyben a Kecskeméti Szent László Lions Club is hosszú évek óta elkötelezett. A szemüvegek finanszírozásához a klubtagok és az optika felajánlása mellett pályázati segítséget is kaptak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában