Előadás

2 órája

Kiskunhalas is csatlakozott a stroke-prevenció fontosságát hirdető programhoz – galériával

Hazánkban a stroke a legtöbb rokkantság előidézője – hangzott el Kiskunhalason, a Csetényi Élménypark rendezvényházában tartott előadáson, ahol a stroke megelőzésének a fontosságára hívták fel a figyelmet. Az országszerte szervezett stroke-prevenciós programokon az érdeklődők egészségügyi vizsgálatokon, előadásokon és sporteseményeken vehettek részt. A szakemberek szerint fontos, hogy az emberek ismerjék a stroke tüneteit, és hogy a betegek minél előbb kórházba kerüljenek.

Pozsgai Ákos

A stroke-prevenciót szolgáló rendezvényt a Kiskunhalasi Rotary Club szervezte a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház a Szegedi Tudományegyetem Oktató Kórháza, az Országos Mentőszolgálat és a Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda közreműködésével.

stroke-prevenció, program, előadás, Kiskunhalas
Kiskunhalas is csatlakozott a stroke-prevenció fontosságát hirdető programhoz
Fotó: Pozsgai Ákos

– Az agyi érkatasztrófa fájdalommentes, ezért fontos, hogy a stroke jellegzetes tüneteit időben észleljük. Fontos, ha felismerjük a stroke bármely tünetét, azonnal hívjunk mentőt, mert az időben megkezdett szakszerű ellátás nagyban növeli a beteg gyógyulási esélyeit – hangoztatta dr. Ördögh Csaba, a halasi kórház orvosigazgatója.

Nagy József, az Országos Mentőszolgálat kiskunhalasi állomásvezető mentőtisztje a stroke kialakulásának kockázati tényezőiről elmondta, hogy az érintettek többsége 55 éves kor feletti és a betegség kockázata az idősebb korban folyamatosan nő.

Hazánkban évente mintegy 30-35 ezren szenvednek el agyi érkatasztrófát. A betegség kialakulásának esélye egészséges életmóddal csökkenthető, megelőzhető, ugyanakkor a stroke bekövetkezésekor a gyors felismerés életet menthet, ha időben kórházba került, növelheti a beteg rehabilitációját.

A stroke tüneteiről szólva a szakember elmondta, hogy féloldali végtaggyengeség, zsibbadás, a száj hirtelen félrehúzódása, beszédértési, szóformálási nehézségek, hangképzési problémák, hirtelen kialakuló látászavar a bekövetkezett agyi érkatasztrófa jelei. Ilyen esetben azonnal mentőt kell hívni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában