Baja

3 órája

A stroke tünetei specifikusak, időben történő felismerésük életmentő – galériával

Országszerte, köztük Baján is Országos Stroke Prevenciós Délelőttöt tartott a Rotary Magyarország szombaton. A Türr István Múzeumban előadásokkal, tanácsadással hívták a figyelmet arra, a legfontosabb felismerni a stroke tüneteit, mert a gyors orvosi segítség életmentő.

Márton Anna

Hiezl József, a Rotary Club Baja elnöke hírportálunknak hangsúlyozta: a program célja a figyelemfelhívás a stroke-ra, azon belül az időre, mint meghatározó tényezőre. Nagyon sok ember nincs tisztában vele, hogy a stroke betegségnél, ami évente nagyon-nagyon sok embernél bekövetkezik Magyarországon, a legfontosabb tényező, hogy minél előbb kórházba kerüljön a beteg. Az volt az elképzelésünk, hogy szervezzünk előadásokat az egész országban a rotarys barátainkkal együtt, és minél több embernek felhívjuk a figyelmét arra, mik a stroke tünetei, amiket, ha észlel, ne habozzon, hívja azonnal a mentőt – mondta Hiezl József.

stroke tünetei, Baja, előadás
A Türr István Múzeumban előadásokkal, tanácsadással hívták a figyelmet arra, a legfontosabb felismerni a stroke tüneteit, mert a gyors orvosi segítség életmentő. 
Fotó: Márton Anna

Sokan érkeztek a felhívásra, a 70 éves fölötti korosztály volt leginkább érdeklődő, pedig az elnök szerint sokszor éppen a fiataloknak lenne fontos észrevenni a szüleiken vagy a nagyszüleiken a stroke tüneteit.

A stroke tünetei a következők:

  • arcfélrehúzódás,
  • végtaggyengeség,
  • beszédzavar

A jövőben a fiatalokat is szeretnék bevonni a programba

Nagyon fontos kiemelni a stroke kapcsán, hogy a megbetegedések negyede a hatvan év alattiakat érinti. – A legjobb stroke a megelőzött stroke, ha viszont kialakul a baj, akkor minél hamarabb cselekedjünk – hangsúlyozta dr. Tímár Gyula, a Bajai Szent Rókus Kórház neurológus osztályvezető főorvosa. Hozzátette, ha a három tünet közül: az arcfélrehúzódás, a végtaggyengeség vagy beszédmegváltozás közül bármelyiket észleljük, akkor azonnal cselekedni kell, hívni kell a mentőket.

stroke tünetei, Baja, előadás
dr. Tímár Gyula, a Bajai Szent Rókus Kórház neurológus osztályvezető főorvosa
Fotó: Márton Anna

A stroke megelőzésével kapcsolatban felhívta a figyelmet a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a koleszterinszint, esetleg a fennálló szívritmuszavar kezeltetésére. Fontos, hogy az életmódján is változtasson az ember. Csökkentse a testsúlyát, testtömeg index (BMI) értéke megfelelő legyen és ajánlott a mediterrán diéta. Továbbá lényeges a mozgás, a napi fél óra séta.

Bárkit érhet a stroke, aki elmúlt 17 éves

– A stroke nem válogat. Akár celebeket, politikusokat, hétköznapi embereket, bárkit érhet, 17 éven felüli embereket, bárkit. Érdemes évente jelentkezni laboratóriumi vizsgálatra, vérzsírokat, cukrot megnézetni, vérnyomást mindenképpen szükséges méretni. Időnkét egy EKG-t is. Ha valaki a rizikócsoportba tartozik, annak érdemes egy ultrahangos nyakérvizsgálaton is részt venni – mondta a főorvos.

A stroke minden percében körülbelül kétmillió idegsejt pusztul el

Nem csak a stroke esetén, de akkor kifejezetten nagyon fontos, hogy azonnal segítséget kapjon az ember – fogalmazott Kekk Evelin mentőállomás-vezető előadásában.

A stroke egy olyan betegség, ahol minden percben körülbelül kétmillió idegsejt pusztul el. Az idő egyenlő az agyszövettel, ezért van nagyon nagy jelentősége, hogy minél gyorsabban, ha már a tüneteket észleljük, ne késlekedjünk és hívjuk ki a segítséget, mert hosszútávon a betegnek az állapotát befolyásolja az idő –hangzott el az előadás során.

Az érdeklődők kérdéseiket is feltehették a szakembereknek, valamint vérnyomás, illetve vércukorszint-mérésen vehettek részt.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában