Múzeumok Éjszakája

2024.06.20. 11:49

A Kinder-tojások lakói várják az érdeklődőket Kecelen – galériával

Szombaton a Múzeumok Éjszakáján a Kinder-figurák kiállítás is megnyílik. Kiss Csaba, a keceli helyi értéktár elnöke, aki helytörténeti gyűjtő is, a rendezője ennek a tárlatnak. Az általa sok év alatt megvásárolt játékfigurák bemutatása az egyik fő célja.

Barta Zsolt

Mint Kiss Csaba mondta, déltől estig várja mindazokat, akiket érdekel ennek a fantasztikus játéktörténelemnek a bemutatója. Bár maga a tárlat még teljes egészében nem készült el, de amit látni lehet, az pazar. Amikor elkészül 14 ezer apró alkotást láthatnak az érdeklődők.

Kinder-tojás-, kiállítás, Kiss Csaba
A felvételen az egyik keceli óvoda kicsinyei ismerkedtek a Kinder-tojások lakóival csütörtök délelőtt
Fotó: Kiss Csaba

A gyerekek már látogatják a bemutatótermeket. Csütörtök délelőtt is volt egy csoport a kiállításon, mondta Kiss Csaba, pedig nem hirdetik az interneten a látogatási lehetőséget. Hogy milyen játékokat láthatnak az érdeklődők? Eddig 50 vitrint alakítottak ki a figuráknak, a 2001-ig kiadott darabok egy része látható. De a munka távolról sincs befejezve, fogalmazott a gyűjtő, aki abban bízik, hogy az új keceli önkormányzati vezetés segít a munka lezárásában. 

Kérdésünkre, hogy például Magyarországon milyen Kindertojás-lakókat adtak ki? Volt-e valamilyen egyedi terve a gyártó cégnek a mi országunk piacára? Kiss Csaba így felelt: „A cég főleg a nagy vásárlópiacokat célozza meg egyedi figurákkal. Például Oroszország esetében esetében, ahol 150 millió ember él, ott a nemzeti jelkép a medve. Ott ez az állat gyakran szerepel a tojásokban. Franciaországban az Asterix mesehős a menő. Kínában pedig azt veszik figyelembe, hogy éppen milyen jelképpel rendelkezik az adott év. Dél-Amerikában pedig a futball az isten, így a figurák is ehhez alkalmazkodnak. De Európában a Harry Potter film szereplői általában népszerűek. Magyarország, sőt talán Közép-Európa sem külön kiemelt piac, így itt a világon egyébként népszerű figurák vannak elrejtve a gyermekek kedvenc csokitojásaiban„ – mondta.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában