Rudán Joe

2022.01.10. 19:55

Könyv- és lemezbemutatóval várta rajongóit a rocklegenda Baján

Könyv- és lemezbemutatóval várta rajongóit Rudán Joe szombat este az Armstrong Clubban. Az év eleji hagyományos koncertjén életrajzi regényéről mesélt a szép számban megjelent közönségnek.

Márton Anna

Rudán Joe olyan zenekarokban játszott, mint a Coda, a Pokolgép, a P. Mobil, a Mobilmánia és a Dinamit Fotó: Márton Anna

Rudán Joe könyve közel négy év alatt készült el, bár vidám hangvételű történeteket olvashatunk a kötetben, azért nem maradt ki a függőségéről írt őszinte vallomás sem.

– Ketten írtuk a könyvet Szentesi Zöld Laci barátommal, neki kezdtem mesélni először, s amikor megvolt a kézirat, utána én még egy évig nézegettem, finomítottam rajta. Most éppen négy éve, hogy elkezdtük. A könyv visszhangja pozitív, aki megveszi és bizalmat táplál irányomban, az szerintem nem csalódik. Próbáltam vidámabbra venni a könyv hangvételét. Olyan történeteket írtam le, amik tényleg poénosak voltak. Próbáltam a kollégákról tényleg a jókat papírra vetni, a szépre emlékezni. Nyilván az igazságot le kellett írni több esetben. Tehát ami volt, az sajnos úgy történt, ahogy leírtam. Jelent meg több pályatársamtól könyv, amikben az ő szemszögükből írták le a történeteket, nekem erre kellett valamilyen szinte reagálnom, úgyhogy én leírtam az én szempontomból – mesélte a zenész.

Mint elmondta, nagyon sok dolog történt vele az elmúlt 40–50 évben, zenei vonalon is. A történet a rockzene irányából érkező első benyomásoktól indul, az ezekkel kapcsolatos érzéseit, élményeit vetette papírra.

– Szó van a könyvben a tanáraimról, az együttesekről, rockoperákról, musicalekről is. Úgy érzem, nagyjából minden fontos dologról írtam – mondta lapunknak Rudán Joe. Hozzátette, hogy a könyv annak szól, aki az egész rockműfaj iránt érdeklődik, vagy esetleg az ő élettörténete érdekli. A 35 éves pályafutása alatt olyan zenekarokban játszott, mint a Coda, a Pokolgép, a P-Mobil, a Mobilmánia, a Dinamit. Játszott az Atilla című rockoperában. 

Szerepe van a minden nyáron megrendezett Rockmaraton fesztivál szervezésében is.

– Nagyon sok embert megismertem az évek alatt, sok helyen megfordultam. Ha most csak Bajára gondolok, itt is éppen 27 éve működik az Armstrong Club, de előtte máshol is játszottam a városban, még a vendéglátós korszakomban is. Nagyon sok ismerősöm van az országban, a világban. Én felkészültem erre. Elkezdtem gyűjteni több könyvet a különböző szakmákból, énekeseket, zenészeket, külföldieket, magyarokat begyűjtöttem, és jól is tettem, mert az utóbbi 20 évben nem olvastam annyit, mint az utóbbi három-négy évben. Próbáltam leszűrni a tanulságokat a könyvekből, hogy ki hogyan írja le az élettörténetét. Van, aki csak a szakmai életét tárja az olvasó elé, van, aki a magánéletét is részletezi, én próbáltam egy aranyközéputat találni, hogy azért picit szakmázzunk is, de azért legyenek meg az olyan történetek a különböző együttesek kapcsán, amiket a közönség nem ismerhet. Amik tényleg kulisszatitkok. 

Az érzékeny nőügyeket azért nem írtam le, de a magánéletemet is beleírtam, mert büszke vagyok arra, ami történt velem

 – mondta el a könyvbemutatón.

– Éveken keresztül eléggé a padlón voltam, konkrétan alkoholista voltam és kiesetek hosszabb-rövidebb időszakok. Ez a szakma elég veszélyes, belemegyünk az éjszakába, megérkezünk egy helyre, kínálnak, barátkozunk. Nem szerencsés, ha ezt heti rendszerességgel csinálja az ember. Általában éjszaka érnek véget a koncertek, hazafalé újra iszogattunk. Belekerültem egy malomkerékbe, amiből nagyon nehéz volt kiszállni – részletezte Rudán Joe.

Éppen hét évvel ezelőtt Baján, egy január eleji koncerten ivott utoljára alkoholt, azóta nem. Mint mesélte, egyszer kapott egy toxikus májgyulladást és hasnyálmirigy-gyulladást, az orvosok másnap szembesítették a komoly helyzettel és akkor döntötte el, hogy tiszta marad.

– Azóta jött a két pici lányom, Borókám kettő és fél, Kamillám öt és fél éves. Megvan az öröm, boldogság. Teljesen más lett az életem. Régóta terveztem, hogy vissza kellene venni a buliból, mert 50 év fölött már nem bírja úgy az ember. A rockzenéhez ez is hozzátartozik, a folyamatos jövés-menés, bulik, de egy bizonyos kor fölött már sokszor fárasztó volt. Most nagyon jó, mert teljesen tiszta vagyok, ez az idő is eljött – mondta a pécsi származású rocklegenda.

Szeretne pihenni

A további tervekről elárulta, hogy most kicsit elfáradt a könyvírásban, az év végi hajrában és szeretne pihenni, a hobbijának, az oldtimer autóinak több időt szentelni.

– A könyvírással párhuzamosan nyár végén-ősszel az új lemezemet is elkészítettük, amire 18 szám került fel. Ezenkívül a szokásos év végi ünnepi koncertemet is szerveztem, amire rengeteget próbáltunk. Mindent két hónap alatt készítettünk elő, és elég sok vendégem is volt, a szokásos desszzenekar, egy gyermekkórus és egy kis tánckórus. Nagy munka volt összehozni a Kodály-koncertet, most kicsit elfáradtam. Januárban nem terveztem koncertet, de Jagicza László hívott, így a szokásos év eleji bajai koncertünket megtartottuk és még egy-két hagyományos koncertet elvállalunk, de utána pihenés következik – zárta gondolatait Rudán Joe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában