Kalocsa

2018.12.31. 13:07

Gasztronómiai hagyományokkal ismerkednek a testvérvárosok

Tavaly óta zajlik és 2020 végéig tart a két testvértelepülés (Kúla és Kalocsa) partnerkapcsolatainak fejlesztése, amelynek keretében ezúttal workshopot, termékbemutatót és kiállítást, valamint kézilabda-mérkőzést szerveztek. A vendéglátó ezúttal Kalocsa volt.

Gábor János

Dr. Kutnyánszki-Horváth Annamária, a nyertes projekt pályázatírója vezetett foglalkozást

A programsorban a kulturális központ könyvtárépületének kamaratermében rendezték a helyi vállalkozásokkal és fiatalokkal közös workshopot, amely kalocsai középiskolásokat is fogadott – hozzájuk kreatív csapatfeladatokkal, játékos ismertetőkkel hozták közelebb a gazdasági ismereteket, hogy hosszú távon akár vállalkozásindításra ösztönözzék őket.

Szinte napra pontosan egy éve jelentették be Kalocsán az „Interreg-IPA, határ menti együttműködés Magyarország–Szerbia 2017-2020. című program” indulását a részt vevő önkormányzatok, melyek a települések partnerkapcsolatainak fejlesztésére és a közös programsorra összesen 209.310 eurót, mai árfolyamon mintegy 67,7 millió forintot nyertek. Az összeg 60–40 százalékos arányban oszlik el, Kalocsa kapta a nagyobb, közel 126 ezer eurós keretet. A mostani program ugyancsak ennek a projektnek a keretében jött létre, küldetése pedig a fiatalok és a fiatal vállalkozók megszólítása, vállalkozásfejlesztési ismeretek oktatása, helyi, gasztronómiai, illetve egyéb hagyományok bemutatása, újrafelfedezése.

– Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy erősítsük és új alapokra helyezzük a régió­ban fellelhető gazdasági potenciált, és ezalatt elsősorban a gasztroturizmusra gondolok – magyarázta két előadása között dr. Kutnyánszky-Horváth Annamária menedzser, a nyertes projekt pályázatírója. – A fiatalokban szeretnénk elindítani egy olyan gondolatfolyamot, hogy a régiójukban maradva kezdjenek saját vállalkozásba. Ez lehet egyéni vállalkozás vagy akár kézműves, élelmiszeripari termékek előállítása és értékesítése, vendéglátóhelyek, szálláshelyek létrehozása – sorolta.

– Amellett, hogy a két testvértelepülés kulturális, oktatási és sportesemények kapcsán találkozik, fontosak a gazdasági kérdések, hiszen ez is motorja az együttműködésünknek – mutatott rá a delegációt vezető Valka Károly. Kúla magyar alpolgármestere lapunknak nyilatkozva megjegyezte: saját termelőikkel, azok kézműves termékeivel, például a közös pontként megjelenő paprikakészítményeikkel jelentek meg a kiállításon. – Úgy gondolom, hogy a kúlai paprika sokkal jobb, mint a kalocsai – mondta nevetve, hozzáfűzve, hogy ezt persze viccnek szánta, de büszkén ajánlotta minden helyinek a gasztronómiai tárlaton felvonultatott, tényleg változatos termékpalettát: a különböző őrleményeket és ajvárokat.

Dr. Kutnyánszki-Horváth Annamária, a nyertes projekt pályázatírója vezetett foglalkozást

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában