Világnap

5 órája

Az időseket ünneplik ezen a héten Kecskeméten – galériával, videóval

A Margaréta Otthonban egyhetes programsorozattal ünneplik az idősek világnapját. Hétfőn volt a programsorozat első napja, mely keretében ökumenikus istentisztelettel indult a hét. Kedden, az ünnepélyes megnyitón műsorral kedveskedtek az otthon lakóinak.

Horváth Péter

Jancsikné Tóth Andrea igazgató köszöntőjében elmondta, hogy az idősek világnapja az ENSZ kezdeményezésére 1991-ben indult útnak. Célja, hogy felhívja a figyelmet az idősek tiszteletére és elismerésének fontosságára. Az igazgató hangsúlyozta, hogy az idősek tiszteletének mindannyiunk szívéből kell fakadjon.

idősek világnapja,  Szélpál Szilveszter, a Szegedi Nemzeti Színház operaénekese Kecskemét
Az idősek világnapja programsorozat első napján fellépett Szélpál Szilveszter, a Szegedi Nemzeti Színház operaénekese
Fotó: Horváth Péter

Engert Jakabné képviselő beszédében méltatta a Margaréta Otthon magas szintű közösségépítő és szakmai munkáját. Példaképnek nevezte az időseket, akik tudást, tapasztalatot adnak át a jövő generációknak, valamint előttünk járva építették a várost és az országot.

– Önöknek köszönhetjük azt, hogy a város lakói és a vezetése büszke lehet Kecskemétre – hangsúlyozta Engert Jakabné, aki köszönetet mondott ezért. Beszédében kitért arra, hogy a 13. havi nyugdíjra ezután is számíthatnak a nyugdíjasok, a Gondosóra program nagyon sikeres, de az önkormányzat feladatairól is beszélt. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy nem feladatként tekint a város az idősek ellátására, hanem felelősségként. De az intézményi ellátás mellett számos program szolgálja az időseket a városban: ilyen a CédrusNet, a demencia program, melynek keretében hamarosan egy nappali demens ellátó központ is nyílik Kecskeméten, és nagyon fontos szerepet töltenek be a nyugdíjas szervezetek is.

Dr. Salacz László országgyűlési képviselő ajándékkal kedveskedett a lakóknak, majd magával ragadó zenés műsort adott Szélpál Szilveszter, a Szegedi Nemzeti Színház operaénekese.

A műsort követően a szervezők megköszönték a támogatók segítségét, kiemelve az önkéntesek munkáját. 12 önkéntes segíti az otthon munkáját, közülük nyolcan voltak jelen és vették át az ajándékot. A lakók munkáját is megköszönték, 63-an szerepelnek az intézmény dicsőségfalán.

A hét során mindennap ünnepi menüvel kedveskednek a lakóknak, és naponta más program vár az idősekre. Szerdán óvodás gyermekcsoport fellépését tekinthetik meg a lakók, délután pedig csárdalátogatásra mennek, ahol zenész szórakoztatja a kirándulókat. Ehhez a KeKo akadálymentesített buszt biztosít. Csütörtökön hangverseny lesz az otthonban, pénteken pedig családi napot tartanak a családtagok részvételével.

A rendezvény ideje alatt Beremendi-Schultz Henrik festményeit és grafikáit tekinthetik meg egy kiállítás keretében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában