Kecskemét

4 órája

Szent Imrés mesés kalandozás a népmesék birodalmában – galériával

A Magyar Népmese Napja idén is nagy ünnep volt Kecskeméten, a Szent Imre Katolikus Általános Iskola kisdiákjai körében. A Szent Imrés mesés kalandozás nagyon jól sikerült.

Sebestyén Hajnalka

A Magyar Népmese Napját a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére 2005 óta ünneplik hazánkban. A dátuma szeptember 30., Benedek Elek születésnapja. Benedek Elekre azért esett a választás, mert mesemondói, mesegyűjtői örökségével minden magyar ember már kiskorában megismerkedik, meséi által megelevenednek a népmesék csodálatos világa. A Szent Imrés mesés kalandozás hétfőn gyerekek sokaságának szerzett vidám élményt.  

Szent Imrés mesés kalandozás, Kecskemét,
Szent Imrés mesés kalandozás a népmesék birodalmában
Fotó: Szent Imre iskola

Hozzájárul az egészséges személyiségfejlődéshez

A Szent Imre iskola részéről Lovasné Beregszászi Ildikó elmondta: a mesék nagyon fontos szerepet játszanak a kisgyermekek életében, nélkülözhetetlenek az egészséges személyiségfejlődésük szempontjából. Általuk gazdagodik fantáziájuk, szókincsük. Közismert az is, hogy élethosszig tartó a hatása.

Amikor a gyermek a mesét hallgatja, nemcsak a mesélőre, hanem befelé is figyel: fantáziaképeket alkot, ami segíti őt a felgyűlt belső feszültségei, negatív érzései, félelmei feldolgozásában. Ez egy lassú, belső mozi, amely képekbe oldja fel a belső feszültséget.

Évek óta megünneplik

Ezért Benedek Elek születésnapja alkalmából, minden évben kiemelt figyelmet szentelnek a magyar népmesének a Szent Imre iskolában is.

A gyermekeket kiragadják a mai digitális világból, elrepítik őket egy képzeletbeli világba, ahol mintát találnak számtalan élethelyzet megoldására. A jeles napra az alkalomhoz illő dekorációt is kapott az iskola.

Szent Imrés mesés kalandozás, hamuba sült pogácsával

A közösségi mesehallgatás élményét az iskola kápolnájában élhették át a gyerekek, a pedagógusok meséltek nekik a délelőtt folyamán. A mesehallgatás után hamuba sült pogácsát kaptak, mellyel útnak indulhattak a mese világába. A program lezárásaként a Matóka együttes húzta a talpalávalót, és tematikus fotófal előtt mókás fényképek készülhettek.

Lelkes pedagógusok

A program szervezésében Lovasné Beregszászi Ildikó mellett az iskola két pedagógusa is részt vett: Csizmadia-Kovács Gyöngyi és Bense Erzsébet, akik már hosszú évek óta tanítanak a neves intézményben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában