Kalocsa

2018.12.11. 11:30

A kamarakórus jubileumi koncertje hatalmas siker volt

A Kalocsa Kamarakórus a múlt hónapban tartott jubileumi koncert sikerén felbuzdulva további terveket szövöget. A tagság a városi elismerések és testvértelepülési koncertek után új lehetőségeket keres, hiszen számukra is kellemes meglepetés az őket övező egyre nagyobb érdeklődés, ami még több munkára, a szakmai vonal erő­sítésére sarkallja őket.

Gábor János

A Kalocsa Kamarakórus tagjai mindig készek a fellépésre

Forrás: Petőfi Népe

A Kalocsa Kamarakórust Villányi Eszter zene szakos tanár alapította 1998-ban, az akkor újonnan felépült Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium épületének avatóünnepségére. A csak erre az alkalomra, pedagógusokból és szülőkből összeállt énekkar olyan jól működött együtt és annyira gördülékenyen tanulta be a zenedarabokat, majd alakította ki a kezdeti repertoárt, hogy lassan rendszeressé váltak a városi fellépések is. Próbatermet először a katolikus intézmény, majd a Viski Károly Múzeum, később a könyvtár bocsátott rendelkezésükre. 2008-ban CD-t adtak ki, idén augusztusban megkapták a Kalocsa Város Közművelődéséért járó Cziráki Imre-­díjat. A csapatot három éve Englerné Böttger Boglárka vezeti.

A Kalocsa Kamarakórus tagjai mindig készek a fellépésre
Fotó: Petőfi Népe

A kórus fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő jubileumi koncerten rendesen alábecsülték a várható közönség létszámát. A Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár 150 fős kamaratermébe szervezték, amelynek az lett a vége, hogy további negyven pótszéket kellett betenni, és még ötven főt csak a folyosóra rögtönzött nézőtéren tudtak leültetni – ők kivetítőn nézték a koncertet. Furcsa, de két évtizedes történelmük során ez volt az első önálló rendezvényük, hiszen mindig meghívásoknak tesznek eleget, a városban és környékén.

– Meglepett minket a nagy érdeklődés, mert ide tényleg csak azért jöttek el az emberek, hogy minket halljanak. Ez nagyon inspirálta az énekkart, pedig hazai közönség előtt a legnehezebb szerepelni – mesélte mosolyogva Englerné Böttger Boglárka. A karnagy leszögezte: kezdetben csak egy szerény koncertben gondolkodtak, hogy méltón megemlékezzenek a kerek évfordulóról és felköszönthessék az alapítót, de aztán nagy-koncert és emlékezetes siker lett belőle.

Külföldi fellépésekre is készen áll már a Kalocsa Kamarakórus

A kórus repertoárjának kedvelt darabjai a megzenésített versek, a népdalfeldolgozások vagy régi táncdalok, mint például Bárdos Lajos Édes rózsám, szívem kedvese című darabja, amit a kezdetek óta énekelnek és a védjegyükké vált. Szintén előszeretettel próbálnak nemzetközi porondon is ismert egyházi darabokat, mint Liszt Ferenctől az Ave Maria – ezeket rendszeresen beválogatják a külföldi fellépéseik műsorába. Visszatérő vendégei Kalocsa vajdasági testvérvárosának, Kúlának, többször szerepeltek Erdélyben, illetve idén először megfordultak Kirchheim unter Teckben is.

Englerné véleménye szerint a húszéves fennállás, amellett, hogy szép eredmény, felelősség is. A jubileumi koncerttel szintet ugrottak, amely további elvárásokat, még szakmaibb munkát követel tőlük a jövőben, hiszen az egy-egy programban való 10–20 perces közreműködéseik után mostantól mindig felkészültnek kell lenniük az egész estés fellépésekre. Ez alkalmassá teheti őket újabb album felvételére, további külföldi fellépések megszervezésére, amely, ha nem is konkrét célállomások megjelölésével, de igényként már megjelent a csapatban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában