Tekerőlantos Találkozó

11 órája

Sátorban szólt a tekerőlant hangja Tiszaalpáron – galériával, videóval

A Bársony Mihály nevével fémjelzett Tekerőlantos Találkozót már 22. alkalommal rendezték meg Tiszaalpáron, de ez most különbözött az eddigiektől.

Szentirmay Tamás

A találkozó mellett a XV. Országos Kosárfonó Találkozónak is helyet adott a Tündérrózsa Óvoda udvara. Az esemény azért volt más, mint a korábbi, mert szinte egész nap esett az eső. Ez pedig arra kényszerítette a szervezőket, hogy az óvoda udvarán felállított két hatalmas sátorban tartsák meg a rendezvényt.

tekerőlant, Tiszaalpár, rendezvény
Sátorban szólt a tekerőlant hangja Tiszaalpáron
Fotó: Szentirmay Tamás

A megjelenteket dr. Vancsura István polgármester köszöntötte, de a vajdasági testvértelepülés, Torda elöljárója, Dobai János is beszélt a megnyitó alkalmával. Mindketten hangsúlyozták a hagyományokat és a két település közötti jó viszonyt.

A fellépők között először a helyi Tündérrózsa Óvoda Méhecske csoportja, az Árpád Fejedelem Nyugdíjas Klub, a Nyugdíjas Baráti Kör, az Árpád Fejedelem Általános Iskola növendékei, valamint a tordaiak léptek a színpadra. Az első tekerőlantot Balla Tibor szólaltatta meg, aki rendszeres szereplője a tiszaalpári Tekerőlantos Találkozónak. Őt követte Pusztai Förgeteg Néptáncegyüttes és a Bársony Mihály Népdalkör. A kiskunfélegyházi trióban Ónodi András, Pázmándi Judit és Vass László mutatta meg hangszer és énektudását. Szerényi Béla a kezdetektől fogva résztvevője a találkozóknak. Ezúttal is a Bokros trióval lépett színpadra, kiegészülve még két zenésszel.

A nap egyik leglátványosabb része, amit ezúttal nem a szabadban, hanem a színpadon végeztek, a kukoricafosztás és -morzsolás volt, tekerőlantos kísérettel.

Az érdeklődők természetesen megismerhették a kosárfonás művészetét is. Kanalas János népi iparművész vezetésével beleláthattak ebbe a régi mesterségbe. Akik pedig az óvodát akarták támogatni, különböző tárgyakat és süteményeket vásárolhattak.

Vasárnap először a Jótanács Anyja római katolikus templomban tartottak tekerős szentmisét, majd a tiszaujfalui temetőben megkoszorúzták Bársony Mihály sírját. A kétnapos program a Szent István római katolikus templomban fejeződött be, tekerős szentmisével.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában