NÉBIH

2 órája

Bács-Kiskunban is megjelent a madárinfluenza, megállíthatatlanul terjed a járvány

Az elmúlt napokban két Bács-Kiskun vármegyei baromfitelepen is kimutatta a járvány jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Ezzel már hat vármegyét érint a madárinfluenza – közölte a Nébih.

Pozsgai Ákos

A NÉBIH tájékoztatása szerint a napokban Soltszentimrén is tapasztalták a madárinfluenza tüneteit egy tojótyúkokat tartó gazdaságban, valamint egy Bugacon lévő mulardkacsa állományban.

madárinfluenza, nébih, járvány, Bács-Kiskun
A fotó korábban Kiskunmajsán készült a madárinfluenza idején
Fotó: Pozsgai Ákos / archív-felvétel

Az elmúlt héten Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét követően Csongrád-Csanád, majd Fejér és Hajdú-Bihar vármegyében is azonosította a magas patogenitású madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát a Nébih laboratóriuma – áll a közleményben.

A madárinfluenza-kitörésben értintett gazdaságok körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzeteket és a megfigyelési körzeteket, valamint megkezdődtek a járványügyi vizsgálatok. Azonnal életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások is.

A madárinfluenza idején fokozottan ügyeljünk állataik biztonságára!

A közlemény szerint tekintettel arra, hogy a nagyszámú új kitörés a járványhelyzet súlyosságának újabb bizonyítéka, ezért a Nébih ismételten felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek állataik biztonságára, és szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat. Különösen fontos a házi szárnyasok zártan tartására vonatkozó kötelezettség, valamint az alapvető járványvédelmi ajánlások fokozott betartása.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában