Összefoglaló

2 órája

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2024. október 6.

Cikkünkben összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit.

Baon.hu

Október 11 és 12. között rendezi meg az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület jubiluemi programját. A 20. Őszi Helyi Termék Ünnep és Aranyhomok Portéka Vásár Kecskemét főterén várja közönségét.

hírösszefoglaló, Kőleves Fesztivál, legfontosabb hírek
Tizennyolc csapat bográcsában rotyogott a kőleves a jászszentlászlói fesztiválon
Fotó: Vajda Piroska

Tizennyolc bográcsban és egy gulyáságyúban több száz liter kőlevest főztek a hétvégén Jászszentlászlón megrendezett háromnapos fesztiválon. A leves alapjául szolgáló marhahúst és zöldségeket az önkormányzat biztosította. Ám, hogy ebből ki milyen kőlevest főzött, annak már csak a szakácsok fantáziája és ízlése szabott határt. Egy biztos a kő egyikből se hiányzott, valamilyen formában mindenhol megjelenítették.

Békés vármegyét követően Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A májhasznú lúdállományt felszámolják – közölte a Nébih.

Kettős győzelmet arattak a KSZC Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégium tanulói a Bács Gazda – Coop X. Burgonyás ételek főzőversenyén, amelyet szombaton a Sóstó Csárdában rendeztek meg Kiskunhalason.

Nemzeti ünnepünkön, az Aradi vértanúk emléknapján, vasárnap tartott megemlékezést Kecskemét városa az Aradi vértanúk terén található emlékműnél. A megemlékezésen elhangzott: az aradi tizenhármak emléke ma is bennünk él, és a szabadságért napjainkban is meg kell küzdeni.

Immár bizonyos, Uszódon sem múlik el az ősz terményáldás, ostorpattogtatástól hangos lovas-fogatos szüreti felvonulás és bál nélkül. Szombaton délután fél kettőtől egészen hajnalig – mintegy a Duna menti települések összefogását, viseletének sokszínűségét reprezentálva – a község lakosságszámához mérten kisebb tömeg vett részt az őszköszöntőn.

Családokkal népesült be szombaton egész napra a Szent Anna katolikus templom előtti főtér, ahol az Élhetőbb Jánoshalmáért Csoport szervezett jótékonysági rendezvényt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jánoshalmi Csoportjával együttműködve.

A 2024 júniusi önkormányzati választások eredménye alapján októbertől hivatalba lépett az új képviselő-testület Kiskunmajsán. Az új közgyűlés a Konecsni György Művelődési Központ rendezvénytermében tartotta alakuló ülését, ahol esküt tettek a megválasztott képviselők, Patkós Zsolt újraválasztott polgármester és Serbán György Norbert a képviselő-testület által megválasztott új alpolgármester.

Lezuhant egy vitorlázó kisrepülőgép vasárnap Dunakeszin, a járműből a pilóta még a tűzoltók kiérkezése előtt kiszállt.

A hírös város ünnepel. Kecskemét október 2-án tartja a város napját. Nagy Lajos király korában ugyanis egy 1368. október második napján keltezett oklevél említi meg először Kecskemétet, mint mezővárost.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában