Kultúra

2 órája

Vidám hangulatban telt a szüreti felvonulás Dusnokon is – galériával

A rangos és színes kulturális programjairól és horvát gyökereinek őrzéséről ismert nagyközségben szombaton még azok is a szüret naposabb oldalával ismerkedhettek, akik talán még soha nem próbálták ki, milyen a szőlősorok között hajladozni, a mustból bort készíteni.

Zsiga Ferenc

Az októbert Dusnokon évről évre a hagyományőrzés jegyében megrendezett szüreti felvonulás és az azt követő bál teszi emlékezetessé. Az alkalomra idén is gyönyörűen, kreatívan feldíszített művelődési ház, a látványos szüreti felvonulás, majd a báli forgatag csak egy része volt az élményeknek, tudniillik a bíróné, Sánta Lilien szülei és a művelődési ház felajánlásának köszönhetően helyi finomságok, sütemények várták a mulatság résztvevőit. 

szüreti felvonulás, bál, bíró
Vidám hangulatban telt a szüreti felvonulás Dusnokon
Fotó: Zsiga Ferenc

A látványos felvonulás résztvevői a művelődési ház elöl indultak, az első megállóhely a közeli fedett piactér volt. A menetet a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola Dusnoki Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttes, a helyi Biser Táncegyüttes, a vendégségbe érkezett érsekcsanádi néptáncegyüttes gyermek és ifjabb táncosai alkották, az alkalomra az idősebb generációk tagjai közül is sokan viseletbe öltöztek. A menetet gyönyörű lovas hölgyek is kísérték, miközben a lovas kocsin szállított zenekar a közel kilométer hosszúságú menetet hangos muzsikaszóval vezette. A népes kompánia így érkezett meg a fedett piactérhez, ahol Balog János bíró és Hodován Imre kisbíró vezénylete mellett kérte ki a bírónét, Sánta Lilient a szüleitől. Ahogy ez megtörtént, innen egy időre nem is tágított a tömeg, de az ételekkel, házi süteményekkel és italokkal megterített asztalokon még így is nagyon sok finomság maradt.  

A végig nótaszóval, fegyelmezetten, rendezett sorokban haladó szüreti felvonulás résztvevői természetesen valamennyi fontosabb útkereszteződésben ízelítőt adott abból, milyen is az, amikor a falu apraja nagyja önfeledten táncol, mulat, ünnepel.

Hodován Imre kisbíró az alkalomra írt szerzeményét dobszó mellett, a hallgatóság elismerését kiváltva horvát és magyar nyelven is felolvasta. A kisbíró a szövegben méltóképpen elköszönt Mindszenti István volt polgármestertől, az újonnan megválasztott településvezetőnek, Bolvári Dávidnak pedig sok kitartást és sikert kívánt az előttünk álló esztendőkre. 

A menet este hat órára érkezett vissza a kiindulóponthoz, a művelődési házhoz, ahol a felvonulókat Kiss-Bényi Emese, a művelődési ház vezetője fogadta és invitálta be az ősz színeibe öltöztetett, gyönyörűen feldíszített bálterembe.

Öröm volt látni, hogy a szüreti mulatságon a népviseletbe öltöztetett kisebb-nagyobb gyerekek érezték magukat a legjobban, ami azért is jó, mert így Dusnokon biztosan lesz kinek tovább adni a tradíciókat, köztük a hagyományőrző szüreti felvonulást. A hajnalig tartó szüreti bál résztvevőinek idén is a Koktél zenekar húzta a talpalávalót. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában