Nemzeti gyásznap

2 órája

A tizenhárom aradi vértanúra és gróf Batthyány Lajosra emlékezett Kalocsa – galériával

Kalocsa város hagyományai szerint a Negyvennyolcasok terén az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál október 6-án, a nemzeti gyásznapon 15 órától tartották meg a tizenhárom aradi vértanú és gróf Batthyány Lajos, Magyarország első felelős magyar miniszterelnöke tiszteletére rendezett megemlékezést. A műsort a Kertvárosi Általános Iskola hetedik osztályos tanulói adták, emlékező beszédet Turi Tibor önkormányzati képviselő mondott.

Zsiga Ferenc

A beszéd különlegességet is tartalmazott, ugyanis a szónok a kötél által kivégzett Nagysándor József tábornok búcsúleveléből idézve egy kalocsai szálra is rámutatott. Mint elhangzott, a tábornak az utolsó levelét a Kalocsán élő nagybátyjának, Nagysándor Imrének és családjának címezte és írta, ugyanis a honvéd vezérőrnagy apai nagybátyja érseki uradalmi és szentszéki orvos volt, Nádasdy Ferenc kalocsai érsek szolgálatában. 

aradi vértanú, megemlékezés, Nagysándor József
A tizenhárom aradi vértanúra és gróf Batthyány Lajosra emlékezett Kalocsa 
Fotó: Zsiga Ferenc

Turi Tibor a kivégzett tábornok emberi nagyságát  méltatva, a búcsúlevél teljes tartalmát felolvasta. A résztvevők azt is megtudhatták, hogy Nagysándor József ötödikként lépett a bitófa alá. Utolsó perceiben ő is elbúcsúzott a társaitól és a lelkészektől. Emelt fővel, büszkén fellépett az akasztófa alatti zsámolyra, miközben a következő szavakat mondta a kivégzésen jelen lévő Karl Ernst hadbírónak: „Ma nekem, holnap neked!” Amikor a bakó Nagysándor József nyakára szorította a kötelet, utolsó szavaival a következőt kiáltotta: „Éljen a haza!”

Turi Tibor beszéde további részéből az is kiderült, hogy Nagysándor Józsefet a vértanúk többségéhez hasonlóan a kivégzés helyén temették el, de földi maradványai csak 1932-ben, a Maros megrongálódott töltésének erősítése idején kerültek elő.

A beszéd elhangzását követően az aradi vértanúk tiszteletére a város önkormányzata nevében Bagó Zoltán polgármester, Turi Tibor önkormányzati képviselő és Kiss Csaba jegyző közösen helyezett el koszorút a szoborcsoport talapzatán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában