Nyárbúcsúztató

2024.09.02. 20:00

A Tyúk-Ászok főzték a fesztivál legfinomabb tyúkpörköltjét – galériával, videóval

Háromnapos nyárbúcsúztató programot tartottak a hétvégén Szabadszálláson. Az Ej, mi a kő - Anyám tyúkja fesztivál kiemelkedő eseménye volt a tyúkfőző verseny, amit tavaly a Petőfi Sándorhoz köthető gasztronómia és kulturális hagyományok népszerűsítése, ápolása érdekében hívott életre a helyi önkormányzat.

Gulyás Sándor

A versenyen családok, baráti társaságok, civil szervezetek, vállalkozók, intézmények csapatai álltak a bográcsok mellé, hogy megalkossák a vármegye legfinomabb tyúkpörköltjét, úgy, ahogyan maga a költő is szerethette. A megmérettetésre idén harminckét csapat nevezett, közöttük a német testvérváros Schöneberg-Kübelberg és az erdélyi Vargyas település gárdája is. Az indulóknak a helyszínen bográcsban kellett elkészíteniük ételremekeiket.

tyúkfőzés, verseny, gsztronómia
A képen (balról-jobbra) Christoph Lothschütz (Schönenberg-Kübelberg polgármestere, 2023-ban ők nyerték meg a vándordíjat), Karsai Ádám, Győgyei Sándor (Tyúk-Ászok), Várhelyi Miklós és Bencze Ildikó alpolgármester
Forrás: Beküldött fotó

– Mindig nagy szeretettel érkezünk az anyaországba, testvértelepülésünkre, Szabadszállásra. Idén nagyon fiatal csapattal jöttünk és hatalmas lendülettel dolgoztunk azon, hogy sikeresek legyünk. Csirkepaprikást készítettünk erdélyiesen. Az alapanyagok között szerepel a sült szalonna és több „titkos” hozzávaló. A legfontosabb közülük a törődés – mondta el Imets Lajos polgármester.

A csapatok mindegyike 3-3 felpucolt tyúkot kapott, így közel ötszáz kilogramm hús állt rendelkezésre, hogy finomabbnál finomabb ételremekek kerülhessenek ki az amatőr és a profi szakácsok keze alól. – Három tyúkból készítettük hagyományos recept alapján egyedi ízvilágú pörköltünket. Nem csak a beltartalmat, hanem a külcsínyt is fontosnak tartottuk, a dekoráció elkészítésében, melyben párjaink segédkeztek. Célunk volt, hogy dobogós helyen végezzünk – mondta el hírportálunk érdeklődésére Szűcs Attila, a Kot-kotnyelesek csapatának vezetője.

A versenyen a szabadszállási vadásztársaság is képviseltette magát, szakácsaik nem csak tyúkból, hanem stílusosan vaddisznóból is készítettek pörköltet.

– Hagyományosan készítettük a tyúkpörköltet, mi nem teszünk bele paradicsomot, paprikát, csak hagymát, sót, némi fűszerköményt, és a végén kis csípőset adunk hozzá. A vaddisznópörkölt receptjén sem változtattunk, Tradicionális alapanyagokat használtunk, ám tettünk hozzá egy kis boróka bogyót is, ami vadasabb ízt ad neki – sorolta Csaplár Csaba és Kálmán Tamás.

Györgye Patrik Miklós szakács, a Szabadszállási Roma Nemzetiségi Önkormányzat séfe hagyományos lecsós, hagymás, enyhén csípős tyúkpörköltet készített.

– Romás pörköltet főztem, ami annyiba különbözik a hagyományostól, hogy kicsit szaftosabb, zsírosabb, hagymásabb, fűszeresebb, illetve paprika, paradicsom és sok fűszerpaprika került bele – osztotta meg az étel receptjét Györgye Patrik Miklós.

Az elkészült ételeket a Várhelyi Miklós Venesz-díjas, Aranysapkás mesterszakács szakoktató vezette zsűri véleményezte. – Az ételek minősége, a verseny színvonala összességében kiválónak bizonyult, ami nemcsak szakmai precizitásban, hanem a csapatok megjelenésben is megmutatkozott. Örvendetes, hogy a versenyzők ragaszkodtak a hagyományos ízekhez, hazai alapanyagokhoz, ami a magyar konyha hírnevét öregbíti – értékelte az étkeket Várhelyi Miklós.

A zsűri döntése alapján a legkiválóbbnak a Kot-kotnyelesek csapata bizonyult, megelőzve a Csavargók és a Reál gárdáját. A leghigiénikusabb csapat címet az 5T MA ILYET, a legszebb környezetért járó elismerést a Strázsa tanya, a legszebb tálalásért kiosztott díjat a Tyúl-Ászok vihették haza. A fesztivál fődíját, az Anyám Tyúkja Vándorkupát, Csomák Lászlóné Cserzsi textilszobrász alkotását, a Tyúl-Ászok érdemelték ki. A tyúkfőző verseny első három helyezettjének jutalma egy-egy utalvány volt, melyeket a helyi éttermekben és vendéglátó helyeken lehet beváltani. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában