2024.09.15. 09:17
Az életünkkel játszunk, ha műanyag dobozban melegítjük az ételt a mikróban
Életveszélyes lehet, ha műanyag dobozban melegítjük az ételt a mikróban.
Forrás: Shutterstock
Fotó: goffkein.pro
Halálos veszélyeket rejthet az az étel, amelyet műanyag dobozban dobunk be a mikróba.
Bár kétségkívül gyorsabb a rövid ebédidőben az otthonról hozott műanyag dobozban pár percre bedobni az ételt, ez több szempontból sem jó ötlet.
A műanyagokból ugyanis magas hőmérséklet hatására káros vegyületek oldódhatnak ki, amelyek halálos veszélyt jelenthetnek az életünkre.
A legveszélyesebb vegyületek közé a biszfenol-A (BPA) és a ftalátok tartoznak, ezekről már eddig is több kutatás kiderítette, hogy károsak lehetnek.
Ráadásul ha mikróban melegítjük az ételt, még több mikroműanyag kerülhet az ételünkbe és a szervezetünkbe is – erről is beszélt a Food and Wine portálnak dr. Kelly Johnson-Arbor, a MedStar Health toxikológusa az Origo szemléje szerint.
A szakértők szerint a műanyagedényekből kiszabaduló vegyületek többek között növelik a rákos megbetegedések, az endokrin zavarok, a termékenységi problémák, az anyagcsere-és neurológiai betegségek kockázatát is.
Egy-két alkalomtól természetesen szerencsére nem valószínű, hogy nagy bajunk lesz, de a kutatók szerint érdemes mindenképpen üvegtálban melegíteni az ételt.
Borítókép: illusztráció