Beruházás

2 órája

Jobb munkakörülményeket teremtettek a jánoshalmi tűzoltólaktanya korszerűsítésével – galériával

Átadták az 58 millió forintból megújult Jánoshalmi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság épületét. A felújítás során új tetőt kapott a tűzoltólaktanya, szigetelték a külső falakat és a födémszerkezetet, új nyílászárókat és fűtésrendszert építettek be, valamint automata távvezérlésű garázskapukat is felszereltek.

Pozsgai Ákos

A tűzoltóság épülete az a területe a fejlesztéseknek, amelyre nagyon nehéz volt forrást találni, így kis híján lemondtak a beruházásról. Végül azonban Bányai Gábor kormánybiztos, a térség Fidesz-KDNP) egyéni országgyűlési képviselője, valamint Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnökének segítségével sikerült a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében egy olyan pályázati forrást találni, a Bács-Kiskun Vármegyei Fejlesztési Ügynökség munkatársaival közösen, amely pontosan ráillet a felújításra szoruló jánoshalmi tűzoltólaktanya épületére, emlékeztetett Czeller Zoltán polgármester. Mint mondta, a laktanya épületének teteje régóta több helyen is beázott, télen a fűtés nem volt elég hatékony a nem megfelelően működő fűtésrendszer, valamint a rosszul záró ajtók és ablakok miatt.

tűzoltólaktanya, Jánoshalma, átadó
Átadták az 58 millió forintból megújult jánoshalmi tűzoltólaktanya épületét.
Fotó: Pozsgai Ákos

A tűzoltólaktanya felújításával jelentős megtakarítást érhetnek el

A felújítás kivitelezője a Meridián Technik Kft. volt. Szigetelték az épület külső homlokzatát és új festést, hőszigetelést kapott a zárófödém és felújították a tetőszerkezetet. A laktanya lapos tetős épületszárnya is hő- és vízszigetelést kapott, az összes külső nyílászárót korszerű, műanyagkeretes ajtókra és ablakokra cserélték, napelemes rendszert is telepítettek, hogy a megtermelt árammal a világítás költségeit csökkentsék. Megújult a fűtésrendszer, új kazánt és radiátorokat szereltek fel. A pályázathoz csatolt számítások szerint jelentős megtakarítást sikerül majd vele elérni az épület üzemeltetése során. Új, automata távműködtető tolóajtós garázskapukat kapott a tűzoltóság, így a vonulós járművek gyorsabban tudják elhagyni a laktanyát.

– Azok az emberek, akik a nap 24 majd óráját ebben az épületben töltik el, akik élteket, értékeket mentenek nap mint nap, nem mindegy, hogy milyen körülmények között dolgoznak – emelte ki a polgármester, aki hozzátette, hogy a felújítással jobb munkakörnyezetet hoztak létre, szép és komfortos épületet kaptak a tűzoltók.

Több ezer ember biztonságáért felelnek a jánoshalmi tűzoltók

A Jánoshalmi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság alapító szervezete a Jánoshalmi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1876 óta látja el a város védelmét, majd az önkormányzat és a tűzoltó egyesület összefogásának jóvoltából 1997-ben jött létre a Jánoshalmi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság, amely ma már Borota, Jánoshalma, Kéleshalom és Mélykút lakosságának védelmét is ellátja – emlékeztetett az átadó ünnepségen Wicker Balázs tűzoltó alezredes, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője.

Elmondta, hogy mintegy 6500 lakos számíthat napi szinten a jánoshalmi tűzoltók munkájára, a tűzoltóság technikai ellátottsága, a tűzoltók képzettsége, felszereltsége a hivatásos tűzoltókéval vetekszik. A jánoshalmi tűzoltóság szükségességének a létét jól mutatják a számok, éves szinten több mint 120 alkalommal avatkoznak be különböző káresetek kapcsán, és ezeknek a beavatkozásoknak a 90 százalékát teljesen önállóan végzik el.

Hozzátette, az önkormányzati tűzoltóságok átmenetet képeznek az önkéntes tűzoltó egyesületek és a hivatásos tűzoltóságok között. A katasztrófavédelem szándéka országos szinten, hogy az országban lévő úgynevezett fehér foltokat csökkentsék. Fehér foltok alatt értik azokat a településeket és területeket, ahova a hivatásos tűzoltóság csak jelentős idő hátránnyal késedelemmel tud kiérkezni és beavatkozni. Ezeknek a fehér foltoknak a kiiktatásában vesznek részt az önkormányzati tűzoltóságok, így a jánoshalmi tűzoltóság is.

A megújult tűzoltólaktanyát Zsiák Zsolt tűzoltó parancsnok, Czeller Zoltán polgármester és Bányai Gábor kormánybiztos, országgyűlési képviselő avatták fel közösen, az épületet Gyöngyösi Balázs plébános áldotta és szentelte meg. Nagy előrelépés a jánoshalmi tűzoltók részére a megújult laktanya, azonban a munka nem állt meg, az épület egyes belső részeinek a felújítása még hátra van.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában