Hagyomány

2 órája

A szerb búcsút ünnepelték Hercegszántón – galériával

A szerb hívők szombaton tartották a hagyományos búcsújukat Hercegszántón.

Tölgyesi Gábor

Liturgiával kezdődött az ünnep a Szent Szűzanya születése ortodox templomban. A szertartást Eric Milán pécsi parókus, Strijk András diakónus és Mitrofa Gajic grábóczi szerzetes mutatta be. 

hagyomány, szerb búcsú, Hercegszántó
A szerb búcsút ünnepelték Hercegszántón
Fotó: Tölgyesi Gábor

Ezt követően a helyi szerb önkormányzat a hívőket egy közös ebéddel vendégelte meg a községi vendéglőben. Délután három órakor kezdődött a templomban a vecsernye. A szentmise után, a templomkertben Jovan Bibič helyi parókus borral szentelte meg a búzából készült koljivót és az ünnepi kalácsot. Az idén Németh Gordana és családja készítette ezeket a finomságokat és kóstoltatták meg  a jelenlévőkkel. Egy év múlva Gyurity Istvánné és családja lesz a koma.

A megvendégelés további része után a templom épülete előtt a Veseli Santovcani Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület táncosainak  színvonalas műsorát láthatták az ünneplők. A búcsúi nap bállal zárult, ahol  a vajdasági Topolya együttes játszotta a talpalávalót.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában