Szórakozás

2024.09.03. 19:25

Bródy-koncert volt a csúcspont a szakmári falunapon – galériával

A szakmári falunap második napján a látogatók száma először a hagyományőrző együttesek folklórműsoránál, majd azt meghaladóan az este nyolc órakor kezdődő Bródy János koncertnél tetőzött. A mintegy 1500 fős közönség nagyobbik része Kalocsáról és a környező településekről érkezett, de volt, aki Bródyért a Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napot hagyta ott.

Zsiga Ferenc

A Kossuth- és Liszt-díjas dalszerző és a vele együtt nyolctagú formáció előadásában megszólaló dalok, köztük az egy szál gitárral kísért Ha én rózsa volnék egykettőre könnyet csalt a dalt Bródyval együtt éneklő közönség szemébe. A koncert közösségi médiás utórezgéséből immár az is tudjuk: az élő legendával való személyes találkozás elsősorban a fiatalságukat a 70-es, 80-as években élőknek jelentett különleges élményt. 

falunap, Szakmár, néptánc
Néptáncosok is felléptek a szakmári falunapon
Fotó: Zsiga Ferenc

A szombati nap bográcsos ebédje után a falunap résztvevőit András Gábor polgármester köszöntötte.  A település vezetője egyúttal az alapítványi tanulói ösztöndíjpályázat, majd a süteményverseny győztesei díjainak átadásában is közreműködött. A süteményverseny első helyezettje Romsics Vinczéné lett.

A néptáncosok folklórkavalkádján elsőként a Szakmári Kobolya Néptánccsoport mutatott be Szatmári táncokat. Az elismerő taps a táncosok mellett a művészeti vezetőknek, Merkella-Vörös Laurának és Markella Balázsnak is szólt. A Kobolya után a Szakmári Szent Asztrik Katolikus Általános Iskola tanulói léptek színpadra. A gyerekek Kővágó Zsolt betanítása mellett a Danubia AMI Malomér táncegyüttessel közösen mutattak be moldvai táncokat. Ezt a Nádikó csoport Pozdisovcei szlovák táncok című koreográfiája követte.

Az együtteseket kísérő Bácska Banda rövid zenekari száma jól megágyazott a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület Regruta élet című előadásának. A toborzásról, a katonaéletről szóló koreográfiát dr. Kovács Istvánné, Herczeg Gábor és Hercegné Magó Míra állították össze.  A következő fellépő a kalocsai Csajgorás tánccsoport volt, tőlük a közönség Bukovinai táncokat láthatott. A produkciót a csoport vezetői, Illésné Koszta Krisztina és illés Zoltán állították színpadra és tanították be.  A folklórblokk utolsó fellépője a szakmári Malomér tánccsoport volt, a táncosok ütemes tapssal kísért helyi táncokkal kedveskedtek a közönségnek. 

A program további részében a közönség a sportpályán Latin táncokat, majd interaktív extrém sportbemutatót láthatott, majd következett a falunapok csúcspontját jelentő Bródy János-koncert. A koncert után a 2024. évi Szakmári Falunap legkitartóbb tagjai hajnalig buliztak DJ Gabo-val.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában