Verseny

2024.09.15. 13:47

Németh János Baja színeiben indul az idei Nemzeti Vágtán – videóval

Az idén háromnapos rendezvényt sok új produkció színesíti. A 17. Nemzeti Vágtát október 4-5-6-án rendezik Szilvásváradon, a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban, amelyen Németh János az elragadó Indigó lovával indul. A Nemzeti Vágta első és egyetlen örökös bajnokával a felkészülésről, esélyekről beszélgettünk.

Márton Anna

Indigó egy 75 százalékban telivérezett herélt magyar félvér ló. Lovas és lova Molnár Gyöngyinél, nyolcszoros vágta bajnok, galopp idomár, futtatónál, az érsekhalmi pályán edzenek, ahol még további két ló is segíti a trenírozást, akik szintén indulnak a Nemzeti Vágtán.

Nemzeti Vágta, Baja, Németh János
Németh János Indigó lovával indul a Nemzeti Vágtán
Fotó: Márton Anna

– Tavaly a versenyzés előtt megsérült Indigó, ezáltal nem tudtunk olyan eredményt elérni ami benne van a lóban. Idén úgy néz ki hogy több munkát tudtunk belefektetni, erősebb lett, egy évvel idősebb is. Ez is számít. Reméljük, hogy a középdöntőig elérünk. A döntőig nem tudom, szerencse is kell. Sok minden előfordulhat, de össze is jöhet. Egyelőre mindig csak a következő lépésre koncentrálunk. Első az előfutamon való továbbjutás, utána meglátjuk, hogy lesz a sorsolás. Sok függ a sorsolástól is – fogalmazott Németh János. 

Szeptember 24-én lesz a sorsolás, akkor derül ki, hogy Szilvásváradon ki mikor és kivel fog futni. A Nemzeti Vágta örökös bajnoka reméli, hogy az a munka amit addig még elvégeznek Indigóval, előnyére válik, nem fog lesérülni és csak erősíti.

Németh János a tizenötödik vágtára készül, 2010-ben indult először. 

– Molnár Gyöngyinél edzünk az érsekhalmi pályán. Ott van további két ló amik a Nemzeti Vágtán indulnak. Az egyik egy nyertes ló amivel Őcsény színeiben indultam és nyertem, akkor még nem volt saját lovam. Ott megvannak az adottságok, a pálya, szakmai hozzáértés és ezért amikor van lehetőségem kimegyünk. Itthon nincs kivel edzenem.

Nemzeti Vágta, Baja, Németh János
Németh János slaggal tisztíja meg lovát.
Fotó: Márton Anna

Az is fontos, hogy a lovat ne csak egyedül próbáljuk trenírozni, hanem csapatban, hogy szokja és érezze, hogy miket kell csinálni az adott pillanatban. 

Minél fiatalabb a ló annál többet kell dolgozni, ha idősebb és már volt versenyen, felkészülés is volt több éven keresztül, akkor kevesebb munka kell bele. Indigóval tavaly nem nagyon tudtunk dolgozni, idén ahhoz képest sokkal többet. Szerintem ha úgy mindent figyelembe veszünk, akkor ő jövőre lesz ütőképes – mondta hírportálunknak Németh János.

Nemzeti Vágta, Baja, Németh János
Nemzeti Vágta örökös bajnoka reméli, hogy visszaviszik a Nemzeti Vágtát a Hősök-terére.
Fotó: Márton Anna

Nemzeti Vágta örökös bajnoka reméli, hogy visszaviszik a Nemzeti Vágtát a Hősök-terére. Szerinte ott az igazi. Nekik egyáltalán nem fekszik a kis kör-kör pálya. Magas a ló, a súlypontja is magasan van, nem tudja magát jól kifutni. 

– De, szeretjük a versenyzést, ezért próbálunk tisztességesen helytállni, jó eredményt elérni – jelentette ki Németh János.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában