Kampány

2024.09.02. 10:58

Iskolakezdés Bács-Kiskunban: rendőrök vigyázzák a gyermekek biztonságát szeptemberben – galériával, videóval

A tanévkezdés időszakában, szeptemberben minden évben figyelemfelhívó kampányt indít a rendőrség a gyermekek biztonsága érdekében. Így van ez idén is, amikor az Iskolapélda című kampány kezdetével a rendőrök a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola gyalogátkelőjénél segítették a gyermekek biztonságos átjutását, irányítva a forgalmat. Az évnyitó után pedig Balogh Levente, a Szentkirályi Magyarország alapító-tulajdonosa egy motivációs előadással tartotta meg az első órát a gyerekeknek.

Horváth Péter

Dudás Erika rendőr őrnagy, a Bács-Kiskun Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára elmondta, hogy szeptemberben, a tanítás előtt és azután mindennap kiemelt rendőri jelenlétet biztosítanak azon iskolák gyalogátkelőhelyeinél, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt, vagyis a nagy forgalmú zebráknál. Ennek célja, hogy segítsék a gyermekek biztonságos közlekedését. Emellett figyelemmel kísérik a járművezetők jogkövető magatartását: a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek használatát és a gyalogátkelőhelyek szabályos megközelítését is.

iskolakezdés, rendőrség, balesetmegelőzés
Redőrök vigyázzák a gyermekek biztonságát szeptemberben 
Fotó: Bús Csaba

Az őrnagy emlékeztetett arra, hogy a gyerekek a nyári szünet alatt elszoktak az évközbeni közlekedési rutintól, mindehhez hozzájárul a tanévkezdéssel jelentősen sűrűsödő forgalom is, ami miatt a gyermekek fokozott veszélynek vannak kitéve. Dudásné Tóth Erika hozzátette: a gyermekek veszélyérzete és a kockázatfelismerő képessége még alacsony, nehezen mérik fel azt, hogy milyen tempóval közeledik egy jármű, ráadásul testmagasságuknál fogva nehezebben is észlelik őket a sofőrök.

Az őrnagy néhány jó tanácsot is megfogalmazott a közlekedőknek.

– A kutatások szerint a gyerekeknek négy hét kell ahhoz, hogy visszarázódjanak a megszokott közlekedési rutinba. Ez idő alatt, és ezután is a gépjárművezetőknek fokozottan figyelniük kell a kijelölt gyalogátkelőhelyek környezetében. Az oktatási intézmények környékén óvatosabban vezessenek, és ügyeljenek arra, hogy semmi ne vonja el a figyelmüket a vezetéstől. A gyalogátkelőhelyekhez közeledve lehetőleg távolról kezdjék el a fékezést. Még akkor is készüljenek fel, amikor a gyermekeknek nincs elsőbbségi helyzetük. Amikor megáll az autóbusz az iskoláknál, számítsanak arra, hogy annak takarásából akár körültekintés nélkül kiléphetnek az útra a gyerekek, ezért alacsonyabb sebességgel közeledjenek a járművel – fogalmazott Dudásné Tóth Erika őrnagy.

A kampányindító helyszínéül szolgáló Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola projektévet indít Fókuszba a jövő címmel, melynek fővédnöke Balogh Levente, a Szentkirályi Magyarország alapító-tulajdonosa, aki az évnyitó után egy tanórányi motivációs előadást tartott a gyerekeknek. Az üzletember kérdésünkre elmondta, hogy azért csatlakozott a kezdeményezéshez, mert fontos célja a fiatalok edukációja. Ez magában foglalja a motivációs, de a közlekedésbiztonsági előadásokat is, a rendőrséggel együttműködésben. Balogh Levente kiemelte, hogy nagyon fontos a fiatalokkal foglalkozni, mert ha megfelelő támogatást kapnak, akkor jó irányba haladhatnak az életükben, valamint a balesetmegelőzési foglalkozások hatására felelős közlekedőkké is válhatnak.

Balogh Levente előadását bűn- és balesetmegelőzési foglalkozás követte a rendőrség munkatársaival.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában