Ünnepség

2024.09.10. 12:13

Emléktáblát avattak a kerekegyházi Hunyadi mozi emlékére – galériával, videóval

Nyolcvanegy esztendeje nyílt meg a kerekegyházi Hunyadi Mozgó. A nemzedékeknek élményt adó, de már nem létező filmszínház emlékére avattak emléktáblát a hétvégén a Kerekegyházi Lokálpatrióták Egyesülete (KELO), valamint vitéz Boncz Pálné és Huszár János leszármazottjai kezdeményezésére, amit az egykori intézmény épületének falán helyeztek el.

Gulyás Sándor

– A rendezvényen Kenyeres Tibor, a helyi lokálpatrióta egyesület titkára köszöntötte az egykori Hunyadi Mozi tulajdonosainak vitéz Boncz Pálné és Huszár János leszármazottjait és a megjelenteket. Az ünnepség szónoka elmondta, a rendezvénnyel emléket kívántak állítani a volt Hunyadi Mozgónak, Hunyadi mozinak, amely 1943. augusztus 20-án nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A háborús időszak ellenére a filmszínház nézőszáma fokozatosan emelkedett. A mozit 1950-ben államosították.

Hunyadi Mozi, Kerekegyháza, emléktábla
Az egykori Hunyadi Mozi tulajdonosainak leszármazottjai
Fotó: Gulyás Sándor

– A mozi életének mélypontja az a kis féloldalas cetli volt, amit a Mozgóképüzemi Nemzeti Vállalat juttatott el a filmszínház tulajdonosaihoz. Közölték velük, hogy a Népköztársaság Elnöki Tanácsának törvényerejű rendelete alapján a moziépület és a benne található eszközök, berendezések állami tulajdonba kerülnek. Mindezért cserébe térítési összeget nem folyósítanak. Lényegében egy tollvonással elvették a két családtól a megélhetésüket jelentő filmszínházat – ismertette a Hunyadi Mozi történetét Kenyeres Tibor.

Az intézményt 1992-ig a Bács-Kiskun Megyei Moziüzemi Vállalat működtette, ami közösségi szórakozást nyújtott az itt élők számára.

– Az emléktáblával Kerekegyháza egy újabb ékességgel gazdagodott, ami egy filmszalag részleteként örökíti meg a Hunyadi Mozgó, Hunyadi Mozi emlékét. Azt, hogy ez az épület valaha a közösségi élmények és a filmművészet háza volt. Sokak számra az itt eltöltött idő, a kibontakozó szerelmek, egy-egy mozifilm meghatározóbbak voltak, mint a korszakbeli május elsejei felvonulások, vagy más kikényszerített rendezvények – fogalmazott Kenyeres Tibor.

Az avatóünnepség után a szervezők zenés áhítatra várták a résztvevőket a református templomban. Igét hirdetett Kenyeresné Téglási Anna lelkipásztor. Orgonán közreműködött ifj. Monostori Ferenc orgonaművész. Végezetül a református gyülekezet házában levetítették a Kerekegyházához is kötődő korabeli, a „ Kerek Ferkó” című magyar játékfilmet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában