Honvédtalálkozó

2024.08.30. 20:19

Katonabajtársak találkoztak Szabadszálláson – galériával, videóval

Honvédtalálkozóra invitálta az egykori szabadszállási garnizonban szolgáló katonákat, a valamikor ott dolgozó polgári, honvédségi alkalmazottakat, családtagjaikat és barátaikat a helyi Honvéd Nyugdíjas Klub. Az idei rendezvény aktualitását adta a valamikori helyőrség alakulatai közül az MN 9391 44. tarackos tüzérosztály felszámolásának 65., az MN 7038 145. önálló harckocsi dandár és az MN 6671 53. gépesített lövészezred felszámolása 35., továbbá az MH Alföldi Kiképző Központ és ezzel együtt Szabadszállás Helyőrség felszámolásának 20. évfordulója.

Gulyás Sándor

A tizenkilencedik alkalommal megrendezett Helyőrségi Honvédtalálkozó nyitányaként a résztvevők közösen emlékeztek az elhunyt katonatársakra, polgári dolgozókra, közalkalmazottakra a honvéd emlékhelynél. A program a József Attila Közösségi Ház előtti téren folytatódott, ahol a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar térzenével köszöntötte a vendégeket. A rendezvényt Horváth Balázs István nyugállományú ezredes, a Honvéd Nyugdíjas Klub elnöke nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy az évfordulók alkalmat adnak arra, hogy a találkozó keretében felelevenítsék a katonai szervezetek történetét, az ott szolgálók és hozzátartozóik szerepét a város és a helyőrség működésében.

Honvédtalálkozó, Szabadszállás,
Az évfordulók alkalmat adnak arra, hogy a találkozó keretében felelevenítsék a katonai szervezetek történetét
Fotó: Gulyás Sándor

– Ez az esztendő elsősorban a felszámolások évfordulójának éve, de számos más esemény is összeköt bennünket. Harmincöt éve önálló a honvéd nyugdíjas klub, huszonöt éve csatlakoztunk a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségéhez, harminc esztendővel ezelőtt avattuk fel a kiképző szervezetek csapattörténeti emlékszobáját, tíz éve jött létre a Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjtemény. Van múltunk, kötődésünk, nem csak magunkhoz, hanem a nagyvilághoz is. Tudjuk, hogy idősödünk, betegeskedünk és fáradunk, de mindig van kiért újból és újból nekifogni a honvédtalálkozó megszervezésének és mindig akadnak olyanok, akik hasonlóképpen éreznek mint mi, így van értelme ezeknek az együttléteknek – emelte ki Horváth Balázs István.

Darabos József Szabadszállás Város Polgármestere, a Honvéd Nyugdíjas Klub tiszteletbeli tagja köszöntőjében a honvédség és a város kapcsolatáról beszélt.

– Az ország, régiónk és Szabadszállás biztonságát a honvédség adta. A honvédség adta településünk gazdasági biztonságát is, hisz a katonaság volt a legnagyobb munkáltató. A helyőrség megszűnése óta, immáron két évtizede azon kell munkálkodnunk, hogy ezt az űrt valahogyan betöltsük. Bízunk abban, hogy mindezt mielőbb teljes mértékben pótolni tudjuk – hangsúlyozta Darabos József.

A polgármester beszéde után Papp Miklós nyugalmazott ezredes a kiképző központ utolsó parancsnoka osztotta meg emlékező gondolatait a jelenlévőkkel. Vauver Antal Viktor ezredes, a Magyar Honvédség Logisztikai Támogató Parancsnokság törzsfőnöke a Magyar Honvédség jelenéről és jövőjéről beszélt. Végh Ferenc nyugalmazott vezérezredes levélben emlékezett meg az MN 7038 megalakulása 66 és felszámolása 35 évfordulójáról, mondott köszönetet 145. harckocsiezred, önálló harckocsi dandár valamennyi tagjának a szolgálatteljesítésért.

– Most is elmondhatjuk, hogy mi harckocsizók büszkék vagyunk fegyvernemünkre és arra a helyőrségre, amely évtizedeken keresztül befogadott bennünket. Ezrek, akik egykori alakulatunknál szolgáltak, járultak hozzá a harckocsizó fegyvernemi kultúra értékeinek megteremtéséhez, ápolásához. Bennünket a fegyvernem, szakma szeretete és a katonai kötelességteljesítés kovácsolt egy csapattá. Katonáink bizonyították, hogy a szakszerű kiképzés, a szervezett, fegyelmezett katonaélet meghozza az eredményeket.  Nemzetközi és hazai gyakorlatokon, módszertani foglalkozásokon értünk el sikereket. Voltak persze kudarcok, rossz időszakok is, de az idő múlása már megszépíti az emlékeket. Az „egy mindenkiért, mindenki egyért” szemlélet vezérelt bennünket. A parancsteljesítés mellett a kölcsönös bizalomra épült az alakulat szellemisége – fogalmazott levelében Végh Ferenc. 

A visszaemlékezéseket követően elismerések átadására került sor, majd a Honvéd Együttes Férfikarának kamarakórusa adott műsort. A program keretében a toborzó ponton airsoft- és lézer fegyver, valamint katonai rádiók bemutatóját is megtekinthették az érdeklődők. A toborzási tájékoztató keretében pedig információt, tájékoztatást kaphattak a katonai pályáról, a katonák járandóságairól. A rendezvényt Vécsei Zoltán törzszászlós, volt szabadszállási katona kutyás bemutatója színesítette. A találkozó a honvéd hagyományok emlékeit őrző Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjteménynél folytatódott. A koszorúzás és a katonai relikviák megtekintése után a program a Nagyvendéglőben zárult.

Elismerték munkájukat 

A szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub érdekében huzamosabb időn át végzett kiemelkedő munkája, a honvéd hagyományok ápolása elismeréseként emléklapot vehetett át Bánáti Csaba nyugalmazott őrnagy, Udvarnoki Jánosné, Veres Gyula nyugalmazott Törzszászlós, Hegedűs Ákos, Spaicsné Bodzsár Katalin.  A Honvéd Nyugdíjas Klub Elnöksége, az egyesület érdekében huzamosabb időn át végzett kiemelkedő munkája, a honvéd hagyományok ápolása elismeréseként emléklapot adományozott Gáspár Ferencné, Szép László és Szobodek Lászlóné részére.  A Honvéd Nyugdíjas Klub Elnöksége, a honvéd hagyományok ápolása, a bajtársi közösség összetartozása elismeréseként emléklappal jutalmazta az MH Alföldi Kiképző Központ egykor volt fiatal tisztjei, altisztjei közösségét. A Honvéd Nyugdíjas Klub Elnöksége, a honvéd hagyományok ápolása, a bajtársi közösség összetartozása elismeréseként, bevonulásuk 60. évfordulója és a XIX. Szabadszállási Helyőrségi Honvédtalálkozó alkalmából emléklapban részesítette a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Gépészmérnöki Kara egyetemi előfelvett gépjármű-technikus és harcármű-technikus honvédeit. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában