Galériával / Videóval

2024.07.09. 14:49

Nagy István: A kecskeméti Hírös Lovarda megalapozza a hazai lovas hagyományok fejlődését

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem gondozásában, országos szakmai centrumként működik majd tovább lovas képzések és lovaskultúra-oktatás, valamint a gyakorlati és elméleti lovasszakedző-képző tevékenység megvalósításában a kecskeméti Hírös Lovarda. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Nemzeti Lovaskultúra Oktatási és Képzési Központjának átadó ünnepségét kedd délelőtt tartották. Az átadón Nagy István agrárminiszter kifejtette: olyan hiánypótló lépés ez a hazai lovas kultúra oktatásában, ami megalapozhatja a lovassportok, a lovas hagyományok intenzív fejlődését a következő évtizedekben hazánkban.

Horváth Péter

Immár a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) fenntartója, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kezelésében működik a kecskeméti Hírös Lovarda, melynek átadóünnepségét kedd délelőtt tartották. A B. Tóth Ferenc építész által tervezett és 2010-ben létrehozott, majd a következő években egyre gazdagodó létesítményegyüttest az alapító felajánlotta a magyar államnak, amely 2021-ben a Neumann János Egyetemért Alapítványnak adta vagyonkezelésbe, és innen került a Testnevelési Egyetemhez. A lovardai rész az alapító-adományozó nevét viseli: B. Tóth Ferenc Fedeles Lovarda.

Dr. Nagy István agrárminiszter
Dr. Nagy István agrárminiszter is részt vett az átadó ünnepségen
Fotó: Horváth Péter

Dr. Nagy István agrárminiszter köszöntőjében hangsúlyozta: nem elég emlékezni, hanem tenni is kell azért, hogy a magyar lovas kultúra fennmaradjon.

– A kormány fontos célkitűzése, hogy ne legyen Magyarországon olyan járás, ahol nem elérhető a lovaglás. Ezért kell olyan programokat, pályázatokat indítani, melyek lehetővé teszik a felnövekvő generációknak a lovaglás élményét és lehetőségét – fejtette ki a miniszter.

Az agrárminiszter arra is emlékeztetett, hogy a kormány 2012-ben elindította a Kincsem Nemzeti Lovas Programot, melynek fő célja az állami ménesek egységes és hatékony irányításának megteremtése, a lovas ágazat támogatási rendszerének felülvizsgálata, a lovaskultúra-oktatás bevezetése, a szabad terephasználati törvény biztosítása, a hazai lovasterápiás kezelés beépítése, valamint a kiemelt létesítmény-fejlesztések és lovas rendezvények támogatása. A miniszter hangsúlyozta, hogy az átadóval újabb mérföldkőhöz ért a kezdeményezés.

Nagy István elismerő szavakkal illette B. Tóth Ferenc felajánlását. Mint fogalmazott, közcélból felajánlást tenni olyan cselekedet, ami példaértékű és követendő, és hozzátette: a felajánlás a magyar lovasoktatás megújításának az elindítója volt. Elmondta, hogy a lovarda a TF gondozásában országos szakmai centrumként működik majd tovább.

A tárcavezető kiemelte: a TF képzési tervének része a hagyományokban gazdag magyar lovassport. 

Az egyetemen már működik alapdiplomát adó lovasedző-képzés, de ehhez nem rendelkeztek megfelelő gyakorlati hellyel. Az új centrummal a legmagasabb szintű oktatást valósíthatják meg, ami a lovaskultúra-oktatás országos központjaként is működhetne.

Nagy István elmondta, hogy a lovarda mérete is alkalmassá teszi a felsőfokú lovas képzések gyakorlati helyszínek. A miniszter hozzáfűzte: a létesítmény nagy lépés a hazai lovas kultúra oktatásában, mely megalapozhatja a lovassportok és a hazai lovas hagyományok intenzív fejlődését a következő évtizedekben.

Prof. dr. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy az átadás napja történelmi jelentőségű az egyetem életében, hiszen egy nemzetközi kapcsolattartásra is alkalmas, az országos lovasképzés integratív centrumává váló szakképzési centrumot vehettek át. Mocsai szerint a képzőközpont egy egész ország nemzeti lovasprogramjának integrációját valósíthatja meg.

Mocsai Lajos kiemelte az adományozó szerepét, valamint a lovassport tananyaga kidolgozóinak érdemeit, illetve köszönetet mondott Nagy István agrárminiszternek és Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszternek, aki biztosította a költségvetésbe integrált támogatásról az egyetemet. Méltatta Lezsák Sándort, aki elhozza a Kárpát-medencei lovaskultúrát. Mocsai Lajos kiemelte, hogy kapcsolódniuk kell a megfelelő agrárgazdasághoz, a vidékfejlesztéshez és a lovas turizmushoz, és kiemelkedő feladatnak tekintik a lovas szakág képzésfejlesztését és minőségbiztosítását. Mocsai Lajos azt is kiemelte, hogy mintegy két és fél milliárd forintos vagyonnal gyarapodik az egyetem, melynek struktúrájában a képzési centrum meghatározó szerepet tölt majd be.

Prof. dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora köszöntőjében kiemelte: a lovas sporttal már évtizedek óta foglalkoznak, de ilyen megtisztelő és kihívást jelentő feladatot az egyetem 99 éve alatt még nem kaptak. A jövő feladatairól szólva elmondta, hogy cél a lovaskultúra-oktatást Kecskemétre hozni, köztük a szakedzőképzést, és annak mesterszintű képzését is. Szeretnék a testnevelő tanárok és a rekreációs szakemberek lovas táborát is Kecskeméten tartani a jövőben, illetve nagyon fontosnak tartják az iskolai lovasoktatást. Ezenkívül a pedagógiai és pszichológiai hatások tudományos vizsgálata terén is fontos lehetőség jelent a központ – mondta a rektor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában