Megnyitó ünnepség

2023.10.02. 18:39

Elindult a kecskeméti Hírös Lovarda új oktatási éve – galériával, videóval

Hétfőn tartotta oktatási program megnyitó ünnepségét a Hírös Népfőiskolai Lovarda, mely 2021 óta a kecskeméti Neumann János Egyetem fenntartásában üzemel. A megnyitón visszatekintettek az elmúlt három év eredményeire és szó volt a jövőbeli fejlesztési tervekről.

Horváth Péter

A köszöntőket követően a lovarda növendékei és az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozatához tartozó Kecskeméti Lovas Polgárőr Egyesület tagjai tartottak lovas bemutatót.

Fotó: Bús Csaba

A kiterjedt együttműködési megállapodások keretében a lovarda általános iskolásoknak, polgárőröknek és a közösségi munkára vállalkozó diákoknak nyújt ingyenes szakmai és oktatási célú programokat. 300 főt meghaladó létszámú az a közösség, amely heti rendszerességgel veszi igénybe a kecskeméti Hírös Népfőiskolai Lovarda tanrendbe szervezett szolgáltatásait.

Dr. Fülöp Tamás, a NJE rektora köszöntőjében áttekintette a lovarda elmúlt időszakát. Mint fogalmazott, büszkék arra, hogy az egyetem üzemeltetheti a lovardát, és a képzési hely jó gazdái. – Nagyon összetett szerepet vállalt az egyetem 2021-ben, amikor elindultunk ezen az úton. Egy felsőoktatási intézmény életében egy ilyen típusú hely fenntartása sok kihívással jár, és nagy összefogást igényel, melyben sok szereplő együttműködése kell a siker megalapozásához – hangsúlyozta a rektor, kiemelve: azt a hagyományt szeretnék továbbvinni, amit a megálmodó és felajánló B. Tóth Ferenc megteremtett. – A Hírös Népfőiskolai Lovarda 2021-ben sikeresen csatlakozott a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózathoz. Az együttműködés során bevezettük az iskolai lovasoktatást, több mint 200 diák rendszeres részvételével, és a Kincsem Kollégium projekt keretében támogatják az Országos Lovas Polgárőrképzés szakmai oktatását. Fontos szempontként jelent meg a lovasturizmus – fogalmazott a rektor, majd kiemelte a rendelkezésre álló kimagasló infrastruktúrát. A rektor emlékeztetett, hogy az egyre népszerűbb nyári lovastáborok kiemelt jelentőségűek, emellett pedig a jövőben a hallgatók számára is egyedülálló sport-, valamint gyakorlati képzési lehetőséget kínálhatnak. Fülöp Tamás globális célként jelölte meg, hogy hozzájáruljanak az egész lovas ágazat fejlődéséhez.

A Magyar Lovasszövetség minősítési rendszerében a legmagasabb, 5 patkós minősítéssel rendelkező Hírös Népfőiskola Lovardában folyamatosak a fejlesztések, amelyeknek köszönhetően az infrastrukturális szempontból kivételes adottságokkal rendelkező lovarda a minősítési rendszer minden feltételének többszörösen képes megfelelni. Ennek a fejlesztési koncepciónak a része, hogy a fenntartó profiljának megfelelően a lovas központ oktatási célú funkcióját erősítsék. Az országos szinten is kimagasló létszámmal és eredménnyel működő Bács-Kiskun Vármegyei Polgárőr Szövetségek munkatársain túl más országos szervezetek önkénteseinek lovas képzésében is szerepet vállal a Hírös Népfőiskolai Lovarda.

Elhangzott, hogy a lovas társadalom által is elismert központ a közösségi munkára vállalkozó diákok előtt is nyitva áll, összesen nyolc intézményből fogadtak, 20 középiskolás diákot a 2023-as szezonban. A Hírös Népfőiskolai Lovarda egyedülálló abban is, hogy nem csak a nyári, hanem a téli szezonban is táborokat hirdet, az elmúlt szezonban 150 diák táborozott a lovardában.

Hatvani Mónika a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola igazgatóhelyettese köszöntőjében kiemelte, hogy az iskola feladata harmonikus emberek nevelése. Ehhez nagy segítség a lóval mint másik élőlénnyel való együttműködés, ami segít annak megalapozásában, hogy a későbbiekben mással is együtt tudjanak dolgozni a gyerekek.

Minda Imre László, a KEDO Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az eredményeket nem érhették volna el, ha nem kapnak stabil alapokat B. Tóth Ferenctől és támogatást a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kartól. Kiemelte, hogy jelentős fejlesztés előtt állnak, mint a fedeles lovarda rekonstrukciója és a pályaberuházások. Elhangzott, hogy a Kecskeméti Tankerületi Központtal kötött együttműködés keretében mára már három intézmény – a Vásárhelyi Általános Iskola, a Zrínyi Ilona Általános Iskola és a Kadafalva Általános Iskola – harmadik osztályos diákjai (összesen 222-en) vesznek részt a heti rendszerességű és ingyenes lovasoktatásban úgy, hogy a programban a diákok buszokkal történő szállítását a Neumann János Egyetem is finanszírozza.

A köszöntőket követően a lovarda növendékei és az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozatához tartozó Kecskeméti Lovas Polgárőr Egyesület tagjai tartottak lovas bemutatót.  

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

Lovarda az egyetem fenntartásában

A kecskeméti székhelyű Hírös Lovarda tulajdonjogát még 2021. januárjában építője és egykori tulajdonosa, B. Tóth Ferenc ajánlotta fel a magyar államnak. A létesítmény vagyonkezelését a magyar kormány a Neumann János Egyetemért Alapítványra bízta, és létrejött az a tárgyi feltételrendszer, amely biztosítja a Lakitelek Népfőiskolával való együttműködésben a nevelő, közösségfejlesztő tevékenységek mellett a lovaságazat keretprogramjának teljes megvalósítását. A közös program nemcsak oktatási, nevelési, kulturális és gazdasági előnyökkel jár az Egyetem és régiójának vonzáskörzetében, hanem társadalompolitikai és nemzetösszetartó hatása is van.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában