Cines tó

2024.07.24. 17:47

Első alkalommal rendeztek horgásztábort Kunszálláson – galériával

Első alkalommal rendeztek horgásztábort Kunszálláson a Cines tónál. A helyi szabadidő park ideális helyszínt biztosított ahhoz, hogy a gyerekek elsajátítsák a horgászat alapjait. Ugyanakkor a természetben közelben töltött idő valódi kikapcsolódást jelent a táborozóknak és a tábor szervezőinek egyaránt.

Vajda Piroska

A kunszállási Cines Sporthorgász Egyesület és a helyi önkormányzat összefogásával szervezték meg az első horgásztábort Kunszálláson. A tó a település egyik büszkesége, ahová nagyon sokan kilátogatnak, olyanok is, akik nem horgásznak – tudtuk meg Almási Roland Márk, polgármestertől. 

horgásztábor, Kunszállás, gyerekek
Első alkalommal rendeztek horgásztábort Kunszálláson a Cines tónál.
Fotó: Vajda Piroska

– Nagyon a szívünkön viseljük, hogy a tó és környéke mindig szép és rendezett legyen. Ebben nagy szerepe van a horgászegyesületnek, amelynek tagjai jó gazdaként hosszú évek óta gondozzák a területet. A magas szintű halgazdálkodás és a jó szervezés eredménye ez a szép szabadidő park. Ebből a szemléletből jött a horgásztábor ötlete is. Azt látjuk, hogy egyre nagyobb igény van erre. A tábor véletlenül sem a gyermekmegőrzésről szól, szigorúan szakmai alapokon nyugszik. A célunk az volt, hogy a megismertessük a gyerekekkel a horgászat alapjait és hogy, természetközelben legyenek. Azoknak a gyerekeknek szól, akik szeretnének többet megtudni erről a sportról és szeretnének ennek az összetartó horgász közösségnek a részesei lenni – hangsúlyozta a polgármester. 

– Fő célunk az utánpótlás nevelése. Úgy gondolom, hogy ilyen táborokban kell elkezdeni ezt. Itt eldönthetik a gyerekek, hogy éreznek-e huzalmat ehhez a sporthoz vagy sem? Olyan előadásokat próbáltunk nekik szervezni, amelyek által megismerhetik a horgászat alapjait – folytatta Csík József, az egyesület elnöke. Elmondta, a tábor hétfőn elsősegélynyújtás elsajátításával kezdődött, majd a tó történetéről hallhattak a gyerekek.  Ezt követően Gönci György halőr, országos hírű sporthorgász rakós bottal a finomszerelékes horgászattal ismertette meg a táborozókat, de a halőri munkáról is beszélt. – Természetesen a gyakorlatban is bemutatta mit, hogyan kell csinálni és a gyerekek mindent ki is próbálhattak – részletezte az egyesületi elnök, aki azt is hozzátette, arra is törekedtek, hogy a tábor ne jelentsen anyagi terhet a családoknak. Jelképes összegért táborozhatnak a gyerekeket és ez összefogásnak köszönhető, ami itt Kunszálláson egyébként is jellemző. Az önkormányzat, az egyesület, támogatók, szülők segítették a megvalósítást. 

A hétfőn kezdődött tábor pénteken horgászversennyel zárul, ahol egy kis csavarként, nem a legnagyobb, hanem a legtöbb hal számít majd. A jó eredményhez pedig ki kell tudni választani a megfelelő horgászmódszert, így kiderült, hogy mit sajátítottak el a gyerekek a tábor során.

Csík József azt reméli, hogy a tizenhét táborozó közül sokakat lát majd a jövőben a horgászni. Az egyesületi elnök szerint ez a szabadidős tevékenység nagyon jó hatással van a gyerekekre. – A horgászat kitartásra nevel, javítja az állóképességet, fejleszti a gyerekek összpontosítási képességét, a jó helyzetfelismerést. Ugyanakkor pontosságot és jó problémamegoldó képességet igényel. Mindazonáltal a természet szeretetére és az állatok tiszteletére is tanítja őket – foglalta össze.  

Cines Balaton 

A Cines tó neve onnan ered, hogy egykor a tó helyén álló tanyában egy fazekakat javító (cinező) mester élt. A régiek cines Balatonnak is hívták ezt a helyet. A Cines Sporthorgász Egyesület 2008-ban mint baráti kör indult, majd 2022-ben lett hivatalosan is egyesület. Több mint 110 fős a taglétszáma, ebből nyolcvan az aktív horgász. A tó nagyon jó halállománnyal rendelkezik. Minden van benne, ami egy alföldi tó vizében lehet: ponty, süllő, harcsa, keszeg, kárász és amúr. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában