Baon podcast

2024.07.13. 17:05

Állattartás hőségben: a kánikula akár halálos is lehet házi kedvencünkre – podcast

Szabó Attila, az Argos Állatvédelmi Egyesület vezetője hívta fel a figyelmet a kánikula idején alkalmazandó megfelelő állattartásra a Rádió 1 Gong Téma című műsorában. A szakember szerint fontos a megfelelő állattartás hőségben, és felhívta a figyelmet arra, hogy az házi kedvencek könnyen kaphatnak hőgutát, ami halálos is lehet. Emellett az élősködők elleni megfelelő védelemről, az etetés, itatás fontosságáról is beszélt.

Horváth Péter

– Harmadfokú hőségriadó van érvényben, ami miatt különös figyelmet kell fordítani az állatokra – hangsúlyozta Szabó Attila. Elmondta, hogy a nagy meleg idején kevesebbet mozognak a kutyák, és csökkenhet az étvágyuk is, ami természetes. Ekkor a sétáltatáshoz hasonlóan az etetést is célszerű a hajnali, vagy kora reggeli, illetve késő esti órákra időzíteni. Főleg felnőtt kutyák esetén figyeljünk erre, esetükben az esti órák jelentik az optimális etetési időt, mert akkor már nem mozog sokat az eb, és így elkerüli a bélcsavarodást. A kedvencünk vizét gyakran cseréljük, és akár több helyre is kihelyezhetünk vizet. Ekkor célszerű nagyobb edényekben, például vödrökben kitenni a vizet a kutyánknak, mert ez a víztömeg lassabban melegszik fel. Szabó Attila szerint akár néhány jégkockát is beletehetünk a vízbe, hogy tartósabban legyen hideg. A séta alkalmával is figyeljünk arra, hogy ne csak magunknak vigyünk hűsítőt, hanem a kutya számára is legyen nálunk víz.

Szabó Attila, az Argos Állatvédelmi Egyesület alapítója és vezetője
Szabó Attila, az Argos Állatvédelmi Egyesület alapítója és vezetője
Fotó: Beküldött fotó

Mit tehetünk a legveszélyesebb élősködők ellen?

A szakember elmondta, hogy a múltban a hideg télnek köszönhetően az élősködők nagy része elfagyott, de az enyhébb téli időjárásnak köszönhetően most már sajnos áttelelnek. Ezért fokozott figyelmet igényel az ezek elleni védekezés. Nyáron is érdemes felvenni a kapcsolatot az állatorvosunkkal, aki megfelelő védelmet tud ajánlani. Bár éppen ezen a héten nem jellemző, de a csapadékos időjárás a szúnyogok szaporodásának kedvez. A szúnyogok a szívférgességet terjesztik a háziállatok körében. Ez egy alattomos betegség, amit sokszor csak az utolsó pillanatban lehet észrevenni. Szabó Attila elmondta, hogy nagyon súlyos következményekkel járhat a betegség. Olyan esetről is tud, amikor mintegy 200 ezer forintot kellett a kedvenc gyógyítására fordítani, és a gyógyulási idő másfél-két év volt. Ha nem veszik észre a problémát, az halálos kimenetelű az állat számára. A jó hír, hogy ez ellen is lehet már védekezni megfelelő gyógyszerrel. Szabó Attila felhívta a figyelmet arra, hogy ennek bevétele előtt mindenképp tesztelni kell az állatot, hogy nem hordozza-e a betegséget, mert akkor a kapszula árt az állatnak. Természetesen kiemelt figyelmet kell fordítani a kullancsok elleni védelemre, melyek a babézia nevű halálos betegséget hordozzák.

Ölhet is a hőguta

Szabó Attila elmondta, hogy hőguta akkor történik, ha a termelődő hőt a szervezet nem képes leadni. A kutyák nem izzadnak, hanem lihegéssel szabályozzák a testhőmérsékletüket, és nagyon érzékenyek a hőre. A rövid orrú, lapos arcú kutyák, például mopszok, bulldogok hajlamosabbak a hőgutára hosszúorrú társaiknál. Ezért otthon árnyékos helyet biztosítsunk kedvencünknek nyáron. Az autóban egy percre se hagyjuk őket, még klímával sem. A napközbeni erős napsütés alatt pedig kerüljük a sétát, e téren is alkalmasabbak a hajnali vagy késő esti órák. Ha mégis napközben kell sétára indulni, akkor azt lehetőleg az árnyékosabb területeken, és füvön tegyük, ne a forró aszfalton. A szakember szerint fontos, hogy a szőrzet ápolására is fordítson figyelmet a gazda, hosszúszőrű kutyáknál ekkor célszerű nyírni a meleg bundát.

Szabó Attila kiemelte, hogy ők ellenzik a láncos tartást, azonban sajnos erre lehetőséget biztosítanak a szabályok. 

Ilyen esetben figyeljen a gazda arra, hogy semmiképp ne napos helyen legyen megkötve a kutya, illetve életveszélyes az állat számára a beton- vagy vashordós tartás annak felforrósodása miatt.

A hőguta tünetei lehetnek a gyors lihegés, a hányás, hasmenés, szédülés, szapora szívverés, megemelkedett testhőmérséklet, vagy akár az eszméletvesztés. Ha bekövetkezett a baj, akkor azonnal vigyük hűvös helyre, adjunk neki inni. Ha nem fogadja el a vizet, ne erőltessük, de benedvesíthetjük a nyelvét. Ez csak tüneti kezelés, ezért mindenképpen azonnal el kell vinni állatorvoshoz, hiszen potenciálisan halálos állapotról van szó, melynek egyéb szövődményei is lehetnek.

A kertek madarai is szomjaznak

Nem csak a kutyák veszélyeztetettek a hőségben. A kánikulában kertünk madarai is szomjazhatnak, ezért őket is itathatjuk. A legjobb madáritató 40-50 centi, és 4-7 centinél ne legyen mélyebb. Ez alkalmas ivásra, fürdésre, de nem fulladnak bele a kisebb madarak. Ahol sok a macska, érdemes több itatót kitenni a madaraknak, lehetőleg magasabbra, ahol nem veszélyeztetik őket a macskák. Szabó Attila szerint lehetőleg naponta cseréljük a madaraknak szánt vizet is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!