Látogatás

2024.05.11. 14:19

Török delegáció látogatott Kecskemétre – galériával

Törökország küldöttsége látogatott Kecskemétre szombat délelőtt. A török-magyar kulturális év részeként sok közös programmal készül mindkét ország.

Horváth Péter

Mustafa Şentop, a Török Nagy Nemzetgyűlés korábbi elnöke Lakitelekre érkezett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke meghívására – aki szintén részt vett a kecskeméti villámlátogatáson –, azért, hogy a Hungarikum Ligetben felavassa Yunus Emre szufi költő, a török irodalom világszerte ismert személyiségének mellszobrát szombat délután. A volt házelnök az avatás előtt tett rövid látogatást a kecskeméti városházán, ahol Szemereyné Pataki Klaudia polgármester fogadta, és személyesen vezette körbe a megújult épületben, illetve bemutatta a megyeszékhely látogatóközpontját.

török, Mustafa Şentop, Szemereyné Pataki Klaudia
Mustafa Şentop, a Török Nagy Nemzetgyűlés korábbi elnöke a kecskeméti városházát is megtekintette
Fotó: Horváth Péter

Az idei a török-magyar kulturális év

Mustafa Şentop látogatása apropójaként jelölte meg, hogy 2024 a török-magyar kulturális év, és ennek keretében számos programot rendeznek mind Törökországban, mind Magyarországon. Hangsúlyozta: erős baráti kötelék fűzi egymáshoz a két országot, és a vezetők között is szoros baráti kapcsolat van. Mint a volt házelnök elmondta, szeretnék, hogy a két nép jobban megismerje egymást, és tovább erősítsék a köteléket az országok között. Ezt szolgálják a kulturális események is, melyek sorába illeszkedik a lakiteleki szoboravatás.

Mint fogalmazott, öröm Kecskeméten lennie, hiszen testvérvárosában, Rodostón (törökül Tekirdağ) nevelkedett, ahol II. Rákóczi Ferenc töltötte száműzetésének éveit. Kiemelte, hogy fontos helyet foglal el szívükben Kecskemét, ezért mostani első látogatását követően is szeretne még a hírös várost felkeresni.

Szemereyné Pataki Klaudia elmondta, hogy jövőbeli együttműködések lehetőségéről is beszéltek a delegációval. Kiemelt szereplője lehet ennek az együttműködésnek a Neumann János Egyetem, ami kiterjedt nemzetközi kapcsolati hálóval rendelkezik, és Tekirdağ is jelentős fejlődésen megy keresztül a felsőoktatás terén, ami kiváló alapot nyújt a közös munkához. 
 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában