Baja

2023.12.21. 18:14

Szőts Mónika: nem egymás ellen, hanem egymás mellett kellene haladnunk

Szőts Mónika nyerte a Baja Hőse 2023. díjat.

Márton Anna

Szőts Mónika nyerte a Baja Hőse 2023. díjat.

Fotó: Márton Anna

A Mi Városunk Egyesület 2017-ben indította el a Baja Hőse versenyt. Szádeczky Attila elnök december 18-án adta át az idei, 2023-as díjat Szőts Mónikának.

– A bajaiak ismerik és szeretik azokat az embereket, akik a közösségért tesznek. Ismerik, szeretik és büszkék is rájuk. Minden évben a nagy szavazatszámokból ez jól látszik. Az idei szavazás különleges voltát az adta, hogy minden idők legkiélezettebb versenye volt – hangsúlyozta az elnök.

Szőts Mónika óriási megtiszteltetésnek érezte a nevezést, ami meglepetésként érte. 

– Hihetetlen volt tapasztalni az óriási szeretetet, megkönnyeztem a végén. Nem volt célom, hogy megnyerjem. Azt gondolom, hogy aki már a nevezésig eljut, már az nagyon komoly elismerést jelent – mondta hírportálunknak a díjazott. Sok mindennel foglalkozik, de soha nem jutott eszébe, hogy ezért valamiféle kitüntetést vagy díjat kaphat. Mint mondta, ez a hozzáállás a családból jön, édesapja volt hasonló gondolkodású, ő sokat tett a közért.

– Az, hogy az embernek van egyfajta látásmódja, hogy milyen hiányterületek vannak, vagy hova kellene még egy kis segítség vagy lendület, hogy egy kicsit könnyebb legyen a hétköznapokban az embereknek, barátoknak, ismerős vagy ismeretlen embereknek, ez nagyon fontos dolog. Erre nevelni is kellene a fiatalságot, és ennek sok köze van az önkéntes munkához. Ma már divat lett Magyarországon is, de egyelőre még nincs olyan nagy kultúrája, mint a nyugati országokban, de lehetséges. Ezt a saját tapasztalatomból merem mondani, hogy lehetséges, főleg ha fiatal korban kezdjük. Nem egymás ellen, hanem egymás mellett kellene haladnunk a hétköznapokban – mondta a díjazott.

Fotó: Márton Anna

Szőts Mónika harminc éve óvónőként, tanítóként, segítőként kezdte a pályáját, jelenleg saját vállalkozása is van az egyesületei mellett. Rendkívül fontosnak tartja továbbá a hagyományőrzést, a kulturális életet.

– Az Úti cél egyesületet azért hoztuk létre, hogy hagyományőrzéssel tudjunk nagyobb léptékben foglalkozni. Amit elődeinktől örököltünk, szeretnénk átadni. Ha mi nem tesszük, az utánunk jövő korosztály már nem fogja megtenni. Igyekszem mindent megtenni, hogy akár a népi kultúrát, a hagyományos gasztronómiát, a vallási kultúrát, a viselet, a zenét, amit eleink tudtak, továbbadjuk, bemutassuk. A jövő nem más, mint visszatekintés, hogy a szüleink, nagyszüleink mekkora tudással, ismeretanyaggal rendelkeztek – mondta az idei év Baja Hőse.

Szádeczky Attil ötletgazdát bosszantotta, hogy számos helyen olyan embereket emelnek ki celebként, akik nem tesznek semmit a közjóért, ezt pedig sokkal fontosabbnak tartotta évekkel ezelőtt, amikor elindította a Baja Hőse versenyt. Ez volt, ami inspirálta arra, hogy minden évben a bajaiak válasszák meg az év díjazottját. A győztes a Szentháromság tér régi kövezetéből kapott egy gravírozott darabot, illetve vacsorautalványban is részesült. 


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában