Programok

2023.09.20. 15:52

Az állatvédelemre fókuszálnak a Kiskunsági Nemzeti Park programjai

Idén október 2-15. között szervezik meg az Állatvédelmi Témahetet hazánkban. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság is csatlakozik az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság ezen programjához, melynek fő célja a különböző korosztályú gyermekek szemléletformálása, valamint a belső motiváció kialakítása a cselekvő állatvédelemre.

Lizik-Varga Katalin

Forrás: KNPI

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága gazdag programkínálattal készül erre a hétre. Kecskeméten, a Természet Házában iskolai csoportok részére természetismereti foglalkozások fognak tartani. Az alsó és felső tagozatosok részére Madár voltam álmomban programjukat ajánlják. A foglalkozás során bemutatják a madarak testfelépítését, élőhelyét, életmódját. A gyerekek megismerkedhetnek számos hazai madárfajjal. Ismertetik a hazai madárvilágot veszélyeztető tényezőket.  Megbeszélik, hogy mit tesz a természetvédelem a madarak megóvása érdekében és mit tehetünk mi magunk kertünk madaraiért. 

A Kígyónak lábsót! című programot szintén az alsó és felső tagozatosoknak ajánlják. A foglalkozás során bemutatják a kétéltűek és hüllők testfelépítését, élőhelyét, életmódját. A résztvevők megismerkednek a Kiskunságban előforduló kétéltű- és hüllőfajokkal.  Természetesen a megóvásukról is szó esik majd. 

A felső tagozatosok és középiskolások részére a Vadon élő állatok védelme című programjukat javasolják. A foglalkozás keretében tisztázzák a biológiai sokféleség fogalmát. Megbeszélik, hogy mi a jelentősége a biológiai sokféleségnek, hogy milyen tényezők csökkentik Földünk biológiai sokféleségét. Ezután ismertetik azt, hogy mit tesz a hazai természetvédelem a biológiai sokféleség védelme érdekében, majd részletesen átbeszélik, hogy mi magunk mit tudunk tenni a körülöttünk élő élővilág - különös tekintettel egyes vadon élő állatcsoportok - megóvása érdekében. 

A foglalkozások alkalmával képeket és a természetből származó szemléltető tárgyakat is használnak a szakemberek. Az előadás végén közös játékkal, esetenként valamilyen alkotó tevékenységgel dolgozzák fel a látottakat-hallottakat. A foglalkozások időtartama körülbelül 1,5 óra. 

2023. október 3-án, 17:30-kor megszervezik az Ötórai Zöldtea-természetismereti előadás-sorozat soron következő alkalmát is, amit szintén a Természet Házában tartanak meg. Természetvédelmi kezelés az állatvilág védelmében a Kolon-tónál címmel Bíró Csaba természetvédelmi őrkerület-vezető tart előadást az érdeklődő felső tagozatosok, középiskolások és felnőttek részére.  

Túrákat is szerveznek: 

Az ősz színei a bugaci Nagyerdőben 

Ideje: 2023. október 7. 

Találkozó helye/kiindulási helye: Bugac, Karikás Csárda 

Kezdési időpont: 9:00 óra 

Túravezető neve: Varga Péter 

Túra hossza: 6 kilométer 

Túra időtartama: 4 óra 

A túra során az őszi színekben pompázó Nagyerdőbe kalauzolják el a látogatókat. A résztvevők a Boróka Tanösvényen végigsétálva megismerkednek az alföldi erdők és a Homokhátságra jellemző buckavidék természeti értékeivel. Szó esik majd a külterjes állattartás hagyományairól, és annak a természetvédelmi területek fenntartásában betöltött szerepéről. 

A túrára jelentkezni a https://www.knp.hu/hu/programok oldalon, online jegyvásárlással lehet. 

Őszi túra a Kolon-tónál 

  • Ideje: 2023. október 14. 
  • Találkozó helye/kiindulási helye: Páhi 
  • Kezdési időpont: 9:00 óra 
  • Túravezető neve: Morvai Edina 
  • Túra hossza: 8 kilométer
  • Túra időtartama: 3-4 óra 

Az érdeklődők a Kolon-tóhoz délről csatlakozó Páhi-réteken gyalogtúráznak és megfigyelik a láplétek, mocsárrétek őszi színesedő világát. A túra során ismertetik a Kolon-tó tájtörténetét, a változatos élőhelyeket és az itt élő növényeket és állatokat, beszélnek arról, hogy hogyan történik a gyepek természetvédelmi kezelése a rovarvilág, különös tekintettel a láprétek lepkefajainak megőrzése érdekében. 

A túrára jelentkezni a https://www.knp.hu/hu/programok oldalon, online jegyvásárlással lehet. 

Javasolt korosztály: általános iskola, középiskola, felnőtt. Elsősorban családok, kisebb létszámú csoportok részére ajánlott. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában