baja

2018.06.20. 20:00

Német nemzetiségi pedagógusok ültek a padokban

A német nemzetiségi tanítók, óvodapedagógusok XXVI. Nyári Akadémiájának megnyitóját tartották kedden Baján.

PN

Pedagógusok a falakon és a székeken, a főiskola előadójában 

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Kubatovics Tamás

Akkora zsibongást lehetett hallani kedd délelőtt az Eötvös József Főiskola A épületének emeleti folyosója felé haladva, mint amikor a jelenlegi többszörösére rúgott a hallgatói létszám a patinás intézményben. Volt némi múltidézés jellege a zajforrásnak, hiszen a szakmai tanácskozásra érkezett vendégek között az intézmény öregdiákjai is visszatértek egykori tanulmányaik helyszínére, mások pedig a rendszeres konzultációknak otthont adó főiskolára érkezhettek újra. Utóbbi a német nemzetiségi tanítók, óvodapedagógusok esetében akár az évi rendes összejövetel, hiszen számukra a XXVI. Nyári Akadémia megnyitóját jelentette a keddi találkozó.

Mellettük ezúttal első alkalommal a horvát nemzetiségi pedagógusok továbbképzését is vállalta és megszervezte a főiskola. Mindkét nyelven mintegy 50 résztvevővel kezdték meg a három-, illetve kétnapos szakmai konzultációt. Erre Horvátországból, Ausztriából és Németországból is érkeztek előadók. A tanácskozásra az ország minden tájáról érkeztek résztvevők, hiszen Szombathely mellől, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Fejér megyéből egyaránt Baja felé vették az irányt.

– Nagyon nagy öröm számunkra, hogy a horvát nemzetiség is bekapcsolódik a nyári továbbképzési programba – mondta a résztvevőket üdvözölve dr. Mancz Adelheid, a főiskola Nemzetiségi és Idegen Nyelvi Intézetének igazgatója. A megnyitó három nyelven folyt, ugyanis a köszöntők összefoglalóját két nyelven kivetítve olvashatták a résztvevők. A német akadémia munkája kapcsán kiemelte, hogy ezúttal kiemelt témaként az értékekre irányuló nevelő hatásokkal foglalkoznak a szakemberek.

Az országos horvát önkormányzat alelnöki tisztét betöltő Markovics Józsefné – aki korábban bajai pedagógusként és iskolaigazgatóként is a nemzetiség egyik vezetője volt – arról beszélt, hogy a világ fejlődése hat az oktatásra, alkalmazkodni kell a társadalmi kihívásokhoz. Napjainkban különösen fontos megkülönböztetni a lényegest a lényegtelentől, ebben nélkülözhetetlen a tanítók szerepe. Hangsúlyozta: a nemzetiségi pedagógusoknál emellett a sokrétűség is követelmény, kreatív és talpraesett személyiségek képesek a mindennapok kihívásaira reagálni és megőrizni a nemzetiségi örökséget. Ezek érdekében a Horvátok Tudományos Egyesületével együttműködve döntött önkormányzatuk az oktatás megújításáról, amiben a bajai tanácskozásnak is szerepe van.

Sikertörténet

Dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya, az Eötvös József Főiskola első embere köszöntőjében úgy fogalmazott: a nyári akadémia sikertörténete az intézményben folyó képzés színvonalát is igazolja, 1993 óta az innovatív pedagógiai módszereket itt is megismerhetik a tanárok, tanítók, óvodapedagógusok. Csubákné Besesek Andrea alpolgármester nagyszabásúnak és egyedülállónak nevezte a bajai továbbképzést. A Bácska nemzetiségi sokszínűséget kiemelkedő és megőrzendő értékként említette, a főiskola a nemzetiségi értékek és örökség megőrzésében jelentős szerepet tölt be programjaival, továbbképzéseivel, hangsúlyozta a városvezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában