Bíróság

2 órája

Elkezdődött a pedofíliával vádolt kiskunfélegyházi volt plébános tárgyalása

Néhány hete tudódott ki, hogy R. Gábor kiskunfélegyházi volt római katolikus plébánost többrendbeli hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális visszaélés bűntettével vádolja a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség. A férfi tárgyalása a nyilvánosság kizárásával hétfőn kezdődött el a Kiskunfélegyházi Járásbíróságon.

Horváth Péter

A nyilvánosság teljes kizárásával kezdődött meg a volt kiskunfélegyházi plébános, R. Gábor tárgyalása a Kiskunfélegyházi Járásbíróságon.

pedofília, bíróság, pap, tárgyalás
R. Gábort pedofíliával vádolják. A tárgyalása a Kiskunfélegyházi Járásbíróságon kezdődött el hétfőn
Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A vád szerint 2019. és 2022. között az akkor kiskunfélegyházi plébános négy kiskorúval – ketten közülük tizennégy év alattiak voltak – végzett szexuális cselekményt. Ezt úgy érte el, hogy a helyi ifjúságnevelés aktív résztvevőjeként a fiatalokkal személyes kapcsolatot épített ki. Hittant tanított, több fiút a szertartásokon segítőként foglalkoztatott. A kiválasztottak, akiket anyagilag is segített, rendszeres látogatói voltak a plébániának.

A vádirat szerint megismerve a családi és anyagi körülményeiket, több fiút pénzzel, élelmiszerrel vagy más ajándékokkal támogatott, amely juttatásokat a plébánián történő látogatáshoz kötötte. A látogatások alkalmával került sor a szexuális cselekményekre. A kiszolgáltatott helyzetben lévő, a férfi befolyása alatt álló kiskorúak pedig zavarukban eltűrték a vádlott cselekményét. Az ügyészség 8 év letöltendő börtönbüntetést kért a volt plébánosra, mellékbüntetésként pedig azt, hogy mindörökre tiltsák el a fiatalokkal végzett tevékenységektől. A volt plébános a még nyilvános előkészítő ülésen ártatlannak vallotta magát. A nyolc év börtönbüntetés akkor lett volna érvényes, ha akkor bűnösnek vallja magát, így most akár 15 évet is kaphat a vádlott.

Amikor R. Gábor ügye 2022-ben kitudódott, Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye érseke azonnal felfüggesztette a férfit a szolgálat alól, a kivizsgálást követően pedig egyházi bíróság elé állították és rendőrségi feljelentést tettek – számolt be róla a PestiSrácok.

A Kecskeméti Törvényszéken érdeklődtünk arról, hogy miért zárt ajtók mögött folyik a tárgyalás. Dr. Sárközy Szabolcs szóvivő elmondta, hogy ezt erkölcsi okok indokolják, vagyis az áldozatok védelme érdekében van rá szükség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában