Galériával

2 órája

Európában először használ elektromos krosszmotort az életmentéshez a kecskeméti Hírös Rescue Team

Immár egy elektromos krosszmotor is az életmentést szolgálja a kecskeméti Hírös Rescue Teamnél (HRT), miután a napokban Pusztai József és az ElektroRider felajánlásából egy ilyen géppel gazdagodott a speciális mentő egyesület - mondta el hírportálunknak Trencsényi Péter alapító.

Horváth Péter

A cég egy SUR-RON Light Bee X City elektromos krosszmotort adományozott a mentőcsapatnak. Trencsényi Péter elmondta, hogy a motor 5 kilowatt teljesítményű, forgatónyomatéka 220 newtonméter. A 2280 Wh kapacitású akkumulátor 70 kilométeres hatótávolságot tesz lehetővé, és maximum 65 kilométer per órás sebességig gyorsítja az igen könnyű, 59 kilós kétkerekűt. Ez a kapacitás mintegy 3 óra üzemidőt tesz lehetővé, addig folyamatosan használható a kutatásban, majd 2,5-3 óra alatt tudják 100 százalékig feltölteni.

Hírös Rescue Team,  elektromos krosszmotor, Kecskemét
Egy elektromos krosszmotor kapott a kecskeméti Hírös Rescue Team
Fotó: Hírös Rescue Team

Trencsényi Péter hozzátette, hogy rendkívüli terepjáróképességgel rendelkezik a motor, így a legmostohább viszonyok között is használható. Egyébként egyedülálló hazánkban, sőt, Európában, hogy elektromos motorkerékpárt is bevonjanak a speciális keresésbe. 

– Az Egyesült Államokban próbálkoztak Segway-jel és hordággyal, illetve egymagában elektromos meghajtású hordággyal, valamint az amerikai különleges erők kísérleteznek még ilyen elektromos motorral. Néhány európai országban elektromos biciklit is alkalmaznak a mentőszolgálatok, de kutatómentésben mi vagyunk az elsők, akik elektromos motort rendszeresítettek. Ez hatalmas segítség számunkra – mondta Trencsényi Péter. Most az extrém tesztelés időszaka következik, melynek keretében terepen, homokon,  murván és erdőben hajtják meg a motort, megtapasztalva a képességei határait.

Az átadáson jelen volt Vályi István, az ország egyik legnépszerűbb autós újságírója is, a Speedzone csatorna egyik arca.

Az átadás napján vezetéstechnikai tréninget is kaptak a HRT-sek, mert némileg más egy ilyen hajtásláncú motort vezetni. A képzést Jeli Attila motokrossz versenyző és instruktor,  valamint a Jeli Motors csapata tartotta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában