Bács-Kiskun

2 órája

Három faluban is láthatták a lovas, fogatos szüreti menetet – galériával

Dunaszentbenedeken vasárnap még azok is a szüret naposabb oldalával ismerkedhettek, akik talán még soha nem próbálták, milyen a szőlősorok között hajladozni, a mustból bort készíteni. Azt viszont jól tudják, a szeptembert a faluban évről évre a hagyományőrzés jegyében megrendezett szüreti felvonulás teszi emlékezetessé.

Zsiga Ferenc

Az egy héttel ezelőtti zord időjárás miatti új időpont mintha megsokszorozta volna a részvételi kedvet. A több évtizedes hagyományhoz hűen három falura szóló táncos-lovas-fogatos szüreti felvonulás kora délután indult a faluháztól a tájházig. A menet onnan a község utcáin át hangos muzsikaszó és ostorcsattogtatás közepette Uszódon és Géderlakon is megmutatta magát. A felvonulás színes, fiatalos forgataga igazolta: a mintegy 900 lelket számláló faluban a lakosság átlag életkora 44 év, a fiatalok már óvodás kortól belekóstolhatnak a szüreti felvonulás örömébe. 

szüreti felvonulás, Dunaszentbenedek
Szüreti felvonulást rendeztek Dunaszentbenedeken
Fotó: Zsiga Ferenc

A jeles eseményen nemcsak a település híres, díjnyertes lovasai, fogatosai képviseltették magukat, hanem a szomszédos településekről és Kalocsáról, Dunapatajról is érkeztek hagyományőrző sporttársak, többen talpig autentikus csikós és fogatos viseletben. 

A jó hangulatú látványos vigasságnak a motorja ezúttal is a Martonyi Szabó Gabriella vezette Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Néptáncegyüttes és a helyi lovas közösség volt. Az eseményhez harmadszor csatlakozott a Nagydorogi Néptánc Együttes, a talp alá valót Markó Gábor és zenekara húzta.

A menet népviseletbe öltözött résztvevői a faluház előtt gyülekeztek, majd onnan a csikósok vezette forgatag ostorcsattogtatás közepette vonult át a közeli, őszi színekbe öltöztetett tájházhoz. A korai szüret miatt idén a szőlőből készült szüreti koszorút nem volt miből elkészíteni.

A tájháznál Tóth János kisbíró dobszó mellett, rímekbe szedve hirdette ki a falu elmúlt egy évi eseményeit. Ahogy a humoros elemekkel fűszerezett hirdetmény elhangzott, Samu Gábor bíró a szüleitől a „Nyiss ki babám az ajtót” című nóta ki tudja hányadik elismétlése közepette kérte ki a szüleitől Balogh Boglárka bírónét, a menyasszonyt.

Mielőtt a szüreti menet tagjai és a vendégek a tájház udvarán megterített, házi finomságokkal teli asztalokhoz vonultak, kört alkotva még egy nagyot énekeltek és táncoltak. 

A finom falatok, italok elfogyasztása után a díszes menet továbbindult. A sort ezúttal a táncosok vezették, majd a forgatag közönségének egy része lovas kocsikon, hintókon, zenekari kíséret, ostorcsattogtatás közepette, énekszóval vonult több utcán keresztül a Kossuth Lajos utcára. Persze több megállót is beiktatva, ahol a nyugdíjas egyesület és több porta tulajdonosa jóvoltából a táncosok, a lovak és lovasaik, illetve a kocsikon utazók sem szomjasak, sem éhesek nem maradtak. Aki csak nézelődött, azt is üdítővel, borral, pálinkával kínálták. 

A közel egy kilométeres sort alkotó szüreti felvonulás résztvevői először Úszód, majd Géderlak főbb utcáit járva – a polgárőrök precíz forgalomirányítása mellett – mutatták meg magukat, egy kis táncbemutatót is tartva a két szomszédos település központjában. A szüreti forgatag hosszú úton megfáradt résztvevői végül a faluházhoz tértek vissza, ahol a felvonulás a kora esti órákban egy közös örömtánccal zárult.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában