Nagykőrös

2024.07.12. 11:20

Korábban érett a görögdinnye, és hosszabb ideig gazdagítja a piaci kínálatot

Idén a várhatónál közel két héttel hamarabb adta érett termését a homokhátsági dinnye. Keserves tavaszra emlékeznek a görögdinnye-termesztők, és a költségeik állandó emelkedése nehéz helyzetbe hozza őket.

Miklay Jenő

Fagyos hajnalok, később túl sok csapadék érte a dinnyeföldeket a palántázás után. A hidegtől meggyötört, elpusztult növények helyére újakat ültettek a gazdaságokban. Gondolhatnánk, ilyen bajok miatt késésbe került a szezon, ám az időjárás megsürgette a növények vegetációját. A termesztők legalább 10 nappal hamarabb indulhattak a terméssel a piacra. – Elhúzódik majd a görögdinnye évada, most érkezik a piacokra az épen maradt palánták termése, majd utána jön a másod ültetésből származó. Szerencsére a sok esőzés nem hozott betegségeket, az érés idejére pedig kedvezően szárazzá vált az időjárás – hallottuk Fábián Ferenc őstermelőtől a nagykőrösi hetipiacon.

görögdinnye, szezon, termelés, piac
Fábiánék a nagykőrösi piactéren. Nem szorulnak rá az exportálásra, elkel a dinnyéjük idehaza is
Fotó: Miklay Jenő

A Szentkirályon gazdálkodó dinnyést és feleségét a közelebbi Bács-Kiskun vármegyei falvak és Nagykőrös hetipiacain régóta ismerik. A Magyar Közútnál egy híján 30 éve dolgozik főállásban, mellett évtizedek óta termeszti a dinnyét Kossuth majori tanyáján. – A dinnyével 32 két éve foglalkozik családunk. Azt tervezem, hogy 3 évig még megmaradunk mellette, utána pedig valami könnyebben kezelhető növényekre, talán csemegekukoricára váltunk. Biztosan sajnálom majd a dinnyét, megtanultam a  termesztését, kár a sok jó tapasztalatot kihasználatlanul hagyni. A főállás is jócskán elfoglal, ha ott vége a munkának, sietek a dinnyeföldre – beszélt munkájukról Fábián Ferenc.

A görögdinnye kiváló minősége hozhat megtérülést

A dinnye leendő forgalmáról, árának alakulásáról ilyenkor a szezon kezdetén mindig sok a találgatás. Ki-ki a várható termés mennyiségéből próbál következtetéseket levonni. Rossz a megközelítés, döntően a ráfordítások és a minőség alakítják az árakat. A termesztés költségeinek állandó emelkedése nyomasztja a dinnyéseket is.  

– Két hektáron termesztünk, az összkiadásunk jóval meghaladja a 2 millió forintot. A befektetés csak akkor térül meg, ha tudunk kiváló dinnyét hozni a vásárlóknak. Ráadásul olcsóbban kell adnunk a zöldségbolti árnál, mert egyébként lelassulna az értékesítés. Az idény végére minden jó dinnyén túl kell adnunk, csak így éri meg körötte a sok nehéz munka. Nagyobb részt régi ismerős viszonteladóknak értékesítjük kint a tanyán, a többit a kis piactereken mérjük ki, együtt a feleségemmel. Persze, hallunk mi is ez idő tájt igen olcsón, kilónként 150 forintért mért bizonytalan minőségű dinnyéről. Vigyázni kell vele, mert ilyen áron csak az éjjel megszedett dinnyét adják, amit valahol igencsak sajnálhat a gazdája – hívta fel a figyelmet a feketepiacra Fábián Ferenc.   

Nincs szükség külföldön értékesíteni

Bács-Kiskun vármegyében zömmel a kisgazdaságokban foglalkoznak a dinnyével. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint sokéves átlagban 8-10 ezer tonna terem belőle a térségben. Ez a hozam átlagos a vármegyék összehasonlításában. Akik évtizedek óta dolgoznak az ágazatban úgy, mint Fábiánék, csak azért tudtak talpon maradni, mert mindig a legjobb minőségű termést produkálják.

– Rendszeresen kísérleteztünk az újabb fajtákkal, a termesztés, fogyasztás szempontjából legjobbakat szelektáltuk. De ez csak egy feltétel, termesztéséhez, megszedéséhez sok ismeret, gyakorlat kell. Ilyen tájt, szezon kezdetén, mindig jólesik hallani vevőink, viszonteladóink jelzéseit: számítanak a dinnyéinkre, azt mondják, megbízhatóan jó minőségűek. Úgy gondolom, idén nem is rakunk külföldre induló kamionba dinnyét, elfogy a termés a piacokon, a közeli kereskedésekből is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában