Szentmártoni Imre

1 órája

Harmincéves jubileumra készül St. Martin: Kerekegyházán beszélgettünk vele

A világhírű szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző St. Martin, azaz Szentmártoni Imre volt a vendége a minap a Szecsődi Udvarház Alkotók és Előadók Klubjának. A magyar instrumentális zene első számú előadója hangszerei mellett verseit és festményeit is elhozta Kerekegyházára.

Gulyás Sándor

A pályája harmincadik évfordulóját ünneplő előadóművész nevét a 90-es években ismerte meg a világ. St. Martin művésznéven kezdett szólókarrierbe Magyarországon, majd Malajziában is bemutatkozott. Első önálló albuma 1995-ben jelent meg Sax for Lovers címmel, ami hosszú ideig vezette a világ eladási toplistáját.

St. Martin, szaxofonművész,
St. Martin október 11-én Kecskeméten a, Hírös Agórában lép színpadra 
Fotó: Gulyás Sándor

St. Martin huszonhat albummal örvendeztette meg közönségét

– Kicsiny gyermekkorom óta vonzódtam a zenéhez. A trombitával kezdtem, majd basszusgitáron és dobon játszottam. Tizennyolc évesen találtam rá a szaxofonra. Itthon, külföldön, éjszakai lokálokban, világjáró luxushajókon zenéltem, tagja voltam a Névtelen Nulla, Első Emelet, Prognózis együtteseknek. A kilencvenes évek derekán döntöttem úgy, hogy csak a saját utamat akarom járni. Rengeteget koncerteztünk, kluboztunk a zenekarommal, az első lemezem 1994-ben jelent meg. Nem sokkal később Malajziában is bemutatkozhattunk. Ott jelent meg újra egy számmal kiegészítve a Sax for Lovers című album, ami ott három hónap alatt aranylemez lett, majd hazatérésem után négy hónap alatt Magyarországon is – idézte fel szólópályafutásának kezdetét St. Martin.

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetés, EMeRTon, Regionális Prima Primissima és Aphelandra díjas zenész szaxofonjával olyan közvetlen hangot ér el lemezein, amely egyedivé és összetéveszthetetlenné tette a magyar zenekedvelők körében. Nevéhez ez idáig huszonhat album fűződik. A muzsikus az egyedi hangzás mellett mindig is törekedett arra, hogy lemezeire a saját szerzeményei mellé mindig a világ különböző tájainak, már-már klasszikussá vált dalaiból válasszon.

Különleges helyszíneken koncertezik

– A St. Martin produkció idén ünnepli harmincéves jubileumát. A jövő évben hatvanadik születésnapomra jelenik meg az új album, mégpedig bakelit, angol közkeletű elnevezéssel „vinyl”, ami még nem volt a tarsolyomban. A dalok már nyolcvan százalékban készen vannak. Az albumon nem feltétlenül saját szerzemények szerepelnek majd, mivel számomra fontos, hogy kielégítsem a közönség igényeit. Ennek okán koncertjeinknek különleges helyszíneket kerestem, a dómokat, templomokat, kápolnákat, arborétumokat, kastélyokat, az Aggteleki Cseppkőbarlangot, vagy az Esztergomi várat. Nagyon fontosnak tartom, hogy egy előadóművész tovább tudjon lépni, többet tudjon adni, minden egyes albummal. Nekem a harminc év alatt ötször volt olyan fordulópont, amikor meg tudtam újulni – emelte ki az előadóművész.

Más művészeti ágakban is alkot

St. Martinra filmesek, színházi rendezők és televíziós szerkesztők is felfigyeltek. Hét zenés színdarab zeneszerzője és zenei rendezője, több reklámfilm szignáljának szerzője. A „Hiányzol” című balladája a mai napig a Magyar Televízió Csellengők című műsorának kísérőzenéje. St. Martin nemcsak muzsikájával, hanem fotóival, verseivel és olajfestményeivel is kifejezi azt a belső világot, ami dallamaiban is testet ölt. Nevéhez fűződik három verseskötet, egy fotóalbum és számtalan fotókiállítás saját képeiből. Olajfestményeivel először 2013-ban mutatkozott be.

– A fényképezés, a festészet, a versírás, egyfajta rácsodálkozás a világra, egy-egy új nyelvezet elsajátítása, amiben ki tudom fejezni magam, át tudom adni gondolataim mások számára. Nem keresgéltem, ezek csak jöttek maguktól. A festészetben szeretem az átjárhatóságot, nincs kialakult technikám, akrillal, olajjal vagy ezek keverékével dolgozom. Tizenkét éve vagyok mentora a kiállításokkal egybekötött, évenként megrendezésre kerülő „St.Martin – Nemzetközi Művésztelepnek”. A fotózás is egy régóta tartó szerelem, képeimmel számos díjat nyertem, itthon és külföldön egyaránt – tette hozzá St. Martin.

Nem csak zenél, jótékonykodik is

St. Martin nem csak zenéjéről, hanem szociális érzékenységéről is híres. Gyakran ad jótékonysági koncerteket, évek óta támogatja a fogyatékkal élőket, a Nemzeti Színkottás Zenekart, a Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthonát. „HÚSZ” című lemezének bevételét Böjte Csabáék gyerekei kapták. Kiemelkedő zenei pályafutása, valamint széles körű kreatív és jótékonysági tevékenysége elismeréseként 2014-ben megkapta a magyar állam által adományozható legmagasabb, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!